Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ze słonecznikiem

Zapewne przepis na ciasto ze słonecznikiem gdzieś i u kogoś na blogu sie przewinął, ale ja mam go od mojej koleżanki, więc Ją podaję jako pochodzenie przepisu:). Ciasto jest pyszne - mięciutki biszkopt (na który przepis też podam), puszysty karmelowy krem i skarmelizowany, chrupiący słonecznik w środku:)....właśnie przed chwilką spałaszowałam kawałek:). Naprawdę zachęcam do upieczenia tego ciasta wszystkie "słodkie pupy" (tak nazywamy tych, którzy uwielbiają wszystko co słodkie):)

aaa

 

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Upiec ciemny biszkopt (ja uzyłam blaszki o wymiarach 25x33 cm).

Masa: 15 dag margaryny, cukier waniliowy, 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki mleka -zagotować. Wsypać do tego 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika. Gotować jeszcze 2-3 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku (180 - 200°C) na złoty kolor, co chwilkę mieszając zawartość blaszki. Uprażony słonecznik wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).

Kostkę margaryny utrzeć z 1 puszką karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć z 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Masą ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go uprażonym słonecznikiem. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą.


poniedziałek, 01 marca 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
Gość: , aet114.internetdsl.tpnet.pl
2010/03/01 14:02:02
Czy czasami nie nastąpiła pomyłka , co do il. prażonego słonecznika ? Może chodziło o dodanie 40 g , a nie 40 dkg?
-
2010/03/01 16:09:10
Aet chodzi dokładnie o 40 dag, słonecznika w masie jest dużo.
-
2010/05/28 09:53:02
Już widziałam na kilku blogach i jeszcze się nie zabrałam, a wygląda tak apetycznie...
-
Gość: m, ip-87-204-160-109.netbase.pl
2010/08/25 20:57:26
ile dodać cukru waniliowego i jak długo piec w piekarniku masę ?
-
2010/08/26 11:25:53
M cukru waniliowego należy dodać jedno opakowanie lub 2 łyżeczki swojskiego. Co do prażenia masy to czas jest różny, nieraz zajmuje mi to 20 minut, a nieraz 30....ważne jest, aby często ją mieszać i wyjąć wtedy kiedy będzie miała złoty kolor.
-
2010/08/26 11:27:55
aha i jeśli masz piekarnik, który przypieka górę, albo dół lepiej prażyć słonecznik w temperaturze 180 stopni, niż 200. Potrwa to chwilkę dłużej, ale masa się nie spiecze
-
Gość: ag, 87-206-108-237.dynamic.chello.pl
2011/09/05 12:57:26
Robiłam to ciasto i jest tak słodkie, że się go nie da zjeść! A zamiast kremu ze słonecznikiem, wyszedł mi słonecznik z kremem :( słonecznika powinno być przynajmniej o połowę mniej...
-
2011/09/05 13:07:45
Ag przykro mi, ze ci nie posmakowało i było za słodkie, ale sama masa karmelowa jest przecież bardzo słodka...nam smakuje i gosci u nas przy okazji większości uroczystosci ...a co do masy to to ciasto tak juz do siebie ma ....że wychodzi bardziej jak słonecznik z kremem, aczkolwiek bez problemu da sie tym przełozyć biszkopt
-
Gość: ag, 87-206-108-237.dynamic.chello.pl
2011/09/05 17:34:24
Dla mnie osobiście za słodkie, ale rodzinie smakuje :) Wstawiłam je na cały dzień do lodówki i już też trochę się "przegryzło " więc jest lepiej:)
pozdrawiam
-
2011/09/06 07:25:36
Bo ono z tych bardzo słodkich...ale od czasu do czasu (własnie przy okazji uroczystosci) bardzo lubie go upiec ....bo tak przyjemnie chrupie:) a ponadto ja uwielbiam masę karmelową:) pozdrawiam ciepło
a co do słonecznika to można go spokojnie dać mniej, np. 30 dag ...masa będzie wtedy bardziej "smarowna"
-
Gość: Dortodor, acje121.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/03 10:21:17
Witam,

Upiełam to ciacho na 1 listopada. Jest naprawdę super w smaku, słonecznik w karmelu fajnie chrupie pod zębami. Żeby trochę zaostrzyć słodki smak, nasączyłam biszkopt wódką i na środkową masę dałam herbatniki też nasączone ;) Dobre było :)
-
2013/03/30 00:01:24
Takiego przepisu właśnie szukałam, bo słonecznik w cieście chodził za mną już od dawna;)
Wypróbuję jutro na Wielkanocną okoliczność. W końcu trzeba zabłysnąć jakimś nowym ciastem ;);)

pozdrawiam

K.
-
2013/03/30 08:46:51
K dziękuję:). Mam nadzioeje, zę będzie smakować:). zaznaczam, ze jest naprawdę słodkie ...no i że trzeba uważać z tym słonecznikiem przy prażeniu w piekarniku:) pozdrawiam
-
Gość: AnNa, 87.105.154.24*
2013/09/10 09:16:37
Jaka ma być wielkość puszki masy kajmakowej ? Pytam, bo w sklepach te puszki się różnią wielkością. Np. Bakalland robił chyba 460g, ale teraz robi mniejsze.
-
2013/09/10 19:09:58
Anno taka standardowa 450 czy 460 g:) ja zawsze kupuję z Gostynia. pozdrawiam:)
-
Gość: Emi, dkq19.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/27 08:06:44
Zrobiłam to ciasto i masa mi się zważyła. Jadłam go u koleżanki i było pyszniutkie a moje 'takie sobie" aby uratować masę dodałam jeszcze pol kostki masła i to chyba popsuło cały efekt, i chyba za dużo słonecznika bo mi wyszedł gruby placek nic się nie kruszyło. Ale nie poddaje się. Za tydzień poprawka z rozrywki ;-), Na osłodę dziś zrobię szarlotkę rababrbarową zawsze wychodzi