https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Sos vinegret

Wypróbowałam kilka przepisów na sos vinegret, jednak dopiero proporcje składników w tym przepisie przypadły mi do gustu...i to nie tylko dlatego, że przepis pochodzi od mojej teściowej:), ale również dlatego, że jest bardzo smaczny. Zdjęcia sosu nie zrobiłam, bo nie miałam na nie żadnego pomysłu:).

SOS VINEGRET (wg mojej Teściówki)

8 łyzek oleju

3 łyzki przegotowanej, zimnej wody

1 czubata łyżeczka musztardy

2-3 zmiażdżone ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka soli

1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego

1/3 łyżeczki cukru


Wszystko umieszczamy w słoiku, słoik zakręcamy. Mocno wstrząsamy słoikiem i sos gotowy. W przypadku sałatki a`la greckiej dodajemy do sosu posiekany koperek (ale to już kwestia smaku).

piątek, 19 marca 2010, jolantaszyndlarewicz
Tagi: sos vinegret
Komentarze
Gość: dan, euc247.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/04 16:45:46
Trochę bezsesnu sos nazywac Vinegeretem, gdzie nie ma podstawowego składnika. Octu winnego.