https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z jabłkami i gruszkami

Po tarcie tej zostało już wspomnienie, ale wspomnienie bardzo smaczne i słodkie:). Tarta ta powstała pod wpływem wielkiej ochoty na domowe ciasto, a składniki znalazłam po prostu w spiżarni w słoikach:). Ja bym powiedziała, że to coś a`la jabłecznik, ale gruszki nadały mu ciekawego posmaku:). Kolejnym razem dodam kilka malin dla złamania słodkiego smaku i sprawdzenia jak będzie smakować takie połączenie.

tarta z jabłkami


JABŁKOWO - GRUSZKOWA TARTA

Ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1/2 kostki dobrze schłodzonej margaryny

szczypta soli


dodatkowo:

1 słoik startych jabłek (przygotowanych na zimę lub 5-6 startych, odciśniętych z soku jabłek)

1 - 1,5 gruszki świeżej lub ze słoika

niecałe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

cynamon

zmielone goździki

2 - 3 łyzki cukru


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, cukier puder, żółtka i startą na tarce o grubych oczkach margarynę. Zagnieśc kruche ciasto i włożyc je na 1/2 godz. do lodówki. Następnie wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Podpiec ok. 7 minut w piekarniku.

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jabłkami, budyniem, cukrem i przyprawami. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Ja na wierzch masy jabłkowo - gruszkowej wyłożyłam dodatkowo gruszkę pokrojoną w kostkę. Wierzch tarty można udekorować resztkami ciasta w dowolny sposób. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach C. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

tarta z jabłkami a

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 22 marca 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/22 15:19:18
Bardzo apetyczny eksperyment! Jak ja lubie takie tarty...
Pozdrawiam.
-
2010/03/22 22:39:52
Brzmi pysznie Twoja tarta i tak właśnie wygląda! Mniam:))) Poczęstuję się kawałeczkiem, dobrze?
Pozdrawiam:)
-
2010/03/23 08:57:33
Majanko proszę bardzo:). Możesz nawet poczęstować się wielkim kawałkiem:). A ja następnym razem spróbuję ze świeżymi jabłkami i pokroję je w talarki lub ósemki - zobaczymy co wtedy wyjdzie:)