https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka warstwowa z gyrosem

Kolejna z sałatek z naszego wielkanocnego stołu. Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a efekt znakomity. Przepis mam juz od kilku lat, ale skąd - nie pamiętam. Przeleżał on w moim zeszycie z 2-3 lata, ale od kiedy został po raz pierwszy wypróbowany sałatka ta często gości na naszym stole. Sałatkę tą również dołączam do akcji Patrycji WIELKANOCNE GOTOWANIE!

SAŁATKA Z GYROSEM


SAŁATKA WARSTWOWA Z GYROSEM

(Z tej ilości wychodzą nam dwie średnie salaterki)

2 piersi z kurczaka

1 opakowanie przyprawy gyros (ja dodałam z Kamisa)

2 czerwone cebule (może być równiez biała)

ogórek korniszon (ok. pół słoika, ale ilosć zależy oczywiscie od naszych upodobań)

puszka kukurydzy

1 papryka (czerwona, zielona lub pomarańczowa)

5 ugotowanych na twardo jaj

1/2 małej główki kapusty pekińskiej

zioła prowansalskie

kilka łyżek keczupu pikantnego dobrej jakości (ja użyłam keczupu z firmy Pudliszki)

kilka łyżek majonezu (u nas Winiary)


Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na połowę, następnie powstałe płaty na 2 lub 3 części i pokroić w cienkie paseczki. Przełożyc do miski, wsypać opakowanie przyprawy gyros, dobrze wymieszać i pozostawić na 1,2 godz. do zamarynowania. Na patelni rozgrzać z 3-4 łyzk oleju i usmażyć zamarynowane piersi, następnie dobrze wystudzić.

W salaterce układać warstwy:

  • usmażone piersi z kurczaka
  • cienka warstwa keczupu
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • korniszony pokrojone w kostkę
  • kukurydza odsączona z zalewy
  • papryka pokrojona w kostkę
  • jajka starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę
  • cienka warstwa majonezu
  • pokrojona kapusta pekińska wymieszana z ziołami prowansalskimi

Salaterkę wstawic do lodówki, najlepiej na kilka godzin żeby warstwy się przegryzły.

SMACZNEGO!!!

 

wtorek, 06 kwietnia 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/04/06 10:10:08
Pyszna sałatka! Robię podobną ale pewnie jest wiele wariacji na ten temat:)
-
2010/04/06 13:30:49
Fajny wariant znanej sałatki :) Dziękuję za życzenia i pozdrawiam poświątecznie !
-
2010/04/06 13:58:16
O musi być pyszna:) Uwielbiam sałatki warstwowe, zawsze tak świetnie się prezentuja na stole
-
2010/04/06 16:56:27
Taką sałatkę to ja zawsze i wszędzie, a więc wpraszam się do Ciebie :))
Pozdrawiam!:)
-
2010/04/06 16:58:47
Majanko zapraszam:) Na pewno znajdziemy wiele wspólnych tematów:)
-
2010/04/07 17:50:49
Bardzo apetycznie wygląda, musi być smaczna, pozdrawiam:-)
-
2010/04/07 21:29:49
No właśnie wczoraj miałam chyba na nią ochotkę:)
Pozdrawiam
-
2010/04/08 13:44:58
Sałatka wygląda przepysznie, osobiście jeszcze jej nie robiłam, mam na nią aż trzy różniące się od siebie przepisy, chyba czas wreście ją wypróbować..., pozdrawiam :))
-
2010/04/09 09:28:30
Jolu.. wypowiem się krótko: apetyczna sałatka, piękne zdjęcie!
Pozdrówki cieplutkie :)