https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki z czekoladą i kokosem

Któregoś dnia poszukiwałam przepisu na bułeczki, bo jak to mówią jak się wpadnie w nałóg pieczenia to cięzko z kuchni wyjść:). Oczywiście na tapecie było chyba z 20 przepisów, ale albo nie miałam składników, albo bułeczki robiło się dwuetapowo (z zaczynem, który wyrasta 12-16 godzin). W końcu natknęłam się na bułeczki kokosowo - czekoladowe u Majanki (http://majanaboxing.blox.pl/2010/01/Buleczki-z-czekolada-i-kokosem-czyli-Weekendowa.html). Bułeczki okazały się strzałem w przysłowiową "10". Po ich ugryzieniu w ustach rozchodzi się wspaniały smak kokosu, a czekolada rozpływa się na języku:). Nam najbardziej smakowały same, odrywane kawałek po kawałku.

Majanko dziękuję:)


Bułeczki z czekoladą i kokosem


BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM

Składniki:

  • 570 g maki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
  • ok. 185 ml mleka
  • 85 g masła roslinnego
  • 5 łyżeczek cukru (dałam 7 łyżeczek)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 rządki czekolady (6-8 kostek) - dałam deserową
  • jajko do smarowania

 

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośniecia. Czekoladę posiekać w drobne kawałki, takie duże okruszki. Do miski z mąką wrzucić wszystkie składniki. Wymieszać. Następnie przełożyć na blat i wyrobić kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie. Ciasto lekko posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawić na 1 h wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąć, chwilkę wyrobić. Podzielić na 8-9 części i uformować owalne bułeczki. One sporo urosną, lepiej zrobić dłuższe niż szersze (szczera prawda:)). Ułożyć bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykryć i odstawić znowu na 1h. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika i piec ok 15 minut.


Bułeczki z czekoladą i kokosem

Bułeczki dołączam do akcji:

  • Usagi "Czas na piknik"
  • Mico "Śniadanie majowe 2"

SMACZNEGO!!!

 

czwartek, 20 maja 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/20 20:44:37
z tą czekoladką, to kuszą niesamowicie :)
-
2010/05/20 20:53:00
Robiłam te bułeczki w ramach WP, pyszne były, to prawda:)
-
2010/05/20 22:05:54
Też je kiedyś piekłam, i zgadzam się ze są pyszne!
-
2010/05/20 22:52:10
taki kawałek czekolady wewnątrz bułeczki to bardzo pyszna niespodzianka.
-
2010/05/21 10:41:51
ale smacznie wygląda !
i pewnie smakuje

Zapraszam do mojego konkursu nr 2
smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html