https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Frappe

O ile kawy nie znoszę, o tyle mrożoną czy Frappe kocham:).

Przepis znalazłam dziś u Zebryy i wypróbowałam i już wiem, że nigdy więcej nie kupię Frappe w torebkach:).

Gdy Frappe uzupełnia się mlekiem powstają bardzo miłe dla oka warstwy:

Frappe

Przepis cytuję za Zebrą (www.ilikecooking.blox.pl)


FRAPPE

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 mk możliwie najzimniejszej wody
  • 75 ml zimnego mleka
  • 3 kostki lodu

Do shakera (lub słoika) wsypać cukier i kawę. Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć (ja wstrząsnęłam tak mocno, że miałam później piękną, grubą, kawową piankę). Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą.


Frappe


SMACZNEGO!!!

czwartek, 13 maja 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/13 22:30:27
ta ilośc pianki jest absolutnie fantastyczna!
-
2010/05/13 22:54:48
Oj, sliczna jest! Kocham kawę w kazdej postaci! :)
-
2010/05/14 10:54:10
jutro ją robię! :) ta pianka jest mega genialna :)
-
2010/05/14 14:12:39
A ja bardzo lubię kawę więcjak tylko pogoda się poprawi zaserwuję sobię frappe z Twojego przepisu:)
-
2010/05/14 18:21:50
kurcze, a ja kiedyś próbowałam ubić pianę z zimnego mleka w słoiku, dodałam cukier i kostki lodu i...klapa ;-) muszę spróbować tego sposobu, bo piana jest imponująca :)