https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb ziemniaczany czyli WP# 76

Myślałam, że się nie wyrobię z WP nr 76 bo ciągle coś mi na drodze stawało:). Dziś ostatni dzień, a mi się czytnik kart zepsuł:(, ale od czego ma się głowiznę swoją:). Poszperałam w kabelkach, wyciągnęłam jakiegoś staruszka i zdjęcia szczęśliwie zgrałam...a więc może i w ostatniej chwili, ale dołączam się ze swoim ziemniaczanym chlebkiem do Weekendowej Piekarni, której w tym tygodniu gospodarzyła Kasia:). Podobało mi się, że były dwie propozycje, bo zawsze szansę na wspólne pieczenie mają Ci, którzy jeszcze zakwasu nie wyhodowali:) (a ja oczywiście do nich należę). Chlebek jest pyszniutki, bardzo puszysty i taki wiosenny (dzięki dodatkowi szczypiorku).Nam bardzo przypomina w smaku bułeczki.


Chleb ziemniaczany WP76


CHLEB ZIEMNIACZANY (WP # 76)

Składniki:

  • 7g suszonych drożdży (dałam 14 g świeżych)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 i 1/4 - 4 szklanki mąki pszennej (dałam mąkę typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 1 szklanka ciepłych utłuczonych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
  • dodatkowo 1 szklanka cieplej wody
  • 1 jajko do smarowania
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • nasiona slonecznika lub dyni (u mnie słonecznik i sezam

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody i pozostawić na 5-10 minut, aby ruszyły. Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 szklanki mąki, sól i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ciepłe ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać zaczyn i dobrze wymieszać. Powoli wlewać pozostałą ilość ciepłej wody (tyle, aby uzyskać miękkie ciasto). Zagniatać je około 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyc do miski i pozostawić na 1 godz do wyrośnięcia. Następnie przebić ciasto i zagniatać je ok. 1 min. Podzielić je na 12 części, z każdej uformować kulę. Kule ułożyć dookólnie w tortownicy i jedną w środku. Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą i posypać słonecznikiem i sezamem. Piec ok. 15 minut w 210 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu chleb pozostawić 10 minut w wyłączonym piekarniku


Chleb ziemniaczany WP76

SMACZNEGO!!!

Chleb dołączam do akcji Przytulanki "Co na grilla?".

 

wtorek, 08 czerwca 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/08 22:06:31
Ładny kwiat Ci wyszedł:) Tez nam bardzo smakował:)
-
2010/06/08 22:38:54
Jaki piękny ten chlebek! Bardzo mi się podoba :)
-
2010/06/08 23:20:47
śliczny ma kształt ten Twój chlebek!
-
Gość: Isa, 213.17.152.*
2010/06/08 23:58:47
Boski ten chlebek :)
-
2010/06/09 07:23:19
Wyglada pięknie ! Szkoda, że u mnie obecnie nikt nie jada białego pieczywa :( Piękny!
-
2010/06/09 08:33:12
bardzo wiosenny ten szczypiorek. pięknie puchaty chleb.
-
2010/06/09 22:53:57
Upiekłaś Jolu, slicznie wyszedł, i dobrze że Wam smakuje, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie.