https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe ślimaczki z serem i budyniem

Bardzo dawno nie piekłam drożdżowych bułeczek na słodko...tak dawno, ze nie pamiętałam już jak pięknie pachnie wówczas w domu. Mój mąż jadł chyba pierwszy raz słodkości tego typu (upieczone przeze mnie), a jesteśmy razem już 5 lat. Wstyd się przyznać do takiego zaniedbania i czas naprawić błędy. Na pierwszy ogień poszły drożdżowe ślimaczki z przepisu Arabeski. Wyszło ich całkiem sporo i były przepyszne.... tak pyszne, że mój mąż spałaszował 4 jeszcze całkiem gorące i później chodził z miną winowajcy przez pół godziny:).

Przepis zacytuję za Arabeską.


drożdżowe ślimaczki z serem i budyniem


DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM I BUDYNIEM

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
  • 180 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1 duże jajko
  • 70 g cukru


Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objetości).

Nadzienie:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
  • 250 g zmielonego białego sera
  • 70 g cukru
  • 20 g masła
  • 80 g ciemnych rodzynek


Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut , na złotobrązowy kolor. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)


Składniki wymieszać , ew. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 29 czerwca 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/29 22:40:30
Jednego ślimaczka chętnie bym zjadła chociaż u mnie też dziś drożdżowo było:)
-
2010/06/29 23:08:12
uwielbiam je, pięknie się prezentują ;)
-
2010/06/30 06:00:58
Tymi drożdzówkami , to panna chce wykończyc mój słaby charakter...jak nic dostanę skrętu zazdrości ;D Idę przegladac , co mnie jeszcze ominęło mnie przez tą krótką chwilę :)
-
2010/06/30 06:58:28
Chętnie bym zjadła takiego ślimaczka na śniadanko:)
Piękne są!
Pozdrawiam:)
-
Gość: chanya13, *.punkt.opole.pl
2010/06/30 08:21:52
Prezentują się niezwykle apetycznie i chyba pokuszę się żeby je też zrobić.
-
2010/06/30 20:33:12
Wiosenko, to na pewno i u Ciebie wkrótce drożdżowe pyszności zagoszczą:)]
Gościu ślicznie dziękuję:)
Szarlotku już nie panna, choć fajne to były czasy:). Mnie też wykręcało jak inni je wcinali, bo ja na diecie i jak na razie twardo się trzymam:) (ale rezultaty są:))
Majanko dziękuję... częstuj się proszę:)
Chanyo13 widzę, że blisko do siebie mamy:). Pokuś się, pokuś bo warto:) pozdrawiam z okolic Namysłowa
-
2010/06/30 21:51:58
piękne są te ślimaczki, nie odważyłam się jeszcze na przygotowanie tych bułeczek, ale twoje bardzo mnie zachęciły - oczywiście nie dam rodzynek no może kilka dla M. :)

Jolu, jeśli lubisz cynamon to naprawdę zachęcam do zrobienia tego torcika, nie powinnaś się rozczarować

a pisałaś o cieście toffi na biszkopcie, masz może gdzieś przepis na stronie?
-
2010/06/30 22:21:27
Jola jak pięknie sie prezentują ,cudo!!
ps. wcale nie dziwię się Przemkowi na jego miejscu zrobiłabym to samo
buziaczki
-
2010/07/01 08:06:15
Isa jak kiedys w końcu będziesz w okolicach Wrocławia to zrobię dla Ciebie te ślimaczki:)
Najsmaczniejsze nie mam jeszcze tego przepisu na blogu, bo ostatnio nie robiłam...ale może zrobię na sobotnią wizytę gości. Gdybyś chciała przepis szybciej to napisz, a prześlę na maila. Ja dziś biorę się za dokładne przeglądanie Twojego bloga (oczywiście jeśli mi tylko czas pozwoli, bo z tym to ciężko bardzo ostatnio:)), bo już zapisałam kilka przepisów do wypróbowania.Pozdrawiam ciepło
-
2010/07/01 10:14:03
drożdżowe z serem... moje ulubione...(na drugim miejscu jest drożdżowe z makiem..)
zazdroszę i ślimaczków i zapachu dożdżowego ciasta w domu...
-
2010/07/01 10:23:30
Zazdroszczę samozaparcia. Moja dieta to zasadniczo brak diety, bo zawsze kończy się na myśleniu i planowaniu a potem i tak mam napadowe zachcianki ;D Więc zostaje MŻ, i trochę wiecej ruchu :) Miłego dnia !
-
2010/07/01 20:11:48
serdecznie zapraszam do mnie :) a na przepis mogę poczekać, jeżeli będzie na dniach, będę śledzić kolejne wpisy :)
-
Gość: magda, *.warszawa.vectranet.pl
2014/06/02 09:35:23
Zrobiłam, ciasto wyszło pycha ale farsz niestety się upłynnił. Chyba lepiej dodać masę sernikową. Pozdrawiam