https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Flatbreads czyli Weekendowa Piekarnia # 77

Konsti z Apparecchiamo zaproponowała do WP bardzo ciekawe chlebki - flatbreads. Są one bardzo przyjemne w wykonaniu i ponoć smakują rewelacyjnie i tak "pizzowo" (jak to powiedział mój Mąż kochany). Mi niestety nie dane jest ich spróbować, bo od dzisiaj dietuję. Wprowadziłam troszkę zmian, bo nie mogłam dostać niektórych składników (następne będą już zgodne z oryginałem).


Flatbreads


FLATBREADS, CZYLI WP #77

 

Składniki na zaczyn:
  • 100g mąki chlebowej
  • 2 i 1/2g soli morskiej (dałam zwykłą)
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin (dałam olej)
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na ciasto:
  • 600g mąki chlebowej
  • 13g świeżych drożdży
  • 400ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin (dałam olej)
  • 20ml mleka
  • 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej (dałam zwykłą)
  • 180g zaczynu
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. Następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 stopni i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).

Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping
  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 55 ml oliwy z oliwek extravergine
Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping
  • 20 pomidorków
  • 50g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 55ml oliwy z oliwek extravergine
Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisnąć delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Rosemary and olive topping
  • 20ml oliwy z oliwek extravergine
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.


Flatbreads

Nasze dodatki:

Wersja I:
  • 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 50 g sera gouda pokrojonego w cienkie słupki
  • 50 ml oleju zmieszanego z 2 łyżkami ziół prowansalskich
Wersja II:
  • 100 g zielonych oliwek
  • 20 ml oleju zmieszanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
SMACZNEGO!!!

 

wtorek, 15 czerwca 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/15 20:45:28
O te z pomidorkami mi sie podobaja:) Mi one tez bardzo przypadly do gustu :)
-
2010/06/15 20:46:22
ale pysznie wygląda.;)
-
2010/06/15 20:49:26
Do mnie też przemawiają, na letnią kolację w sam raz.
-
2010/06/15 21:03:41
Śliczne Ci wyszły, mniam:)
-
2010/06/15 21:05:19
Też chciałam zrobić ale nie dałam rady. No ale nic straconego, skoro każdy tak chwali, muszę znaleźć czas:) Pozdrawiam:)
-
2010/06/15 21:20:41
Widze, ze aromatyczne flatbreadsy podbily kolejne podniebienia:) Smakuja swietnie, prawda? Milo mi, ze i Tobie sposobal sie ten wypiek i ze moglysmy razem piec w ostatniej WP.
Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/06/16 07:51:33
Trzymam kciuki za dietę :) Mnie jest trudno wytrwac nawet przy najprostszej diecie :) A chlebki wyglądają wspaniale ! W sam raz na letnie spotkania :)
-
2010/06/16 08:33:12
pysznie wyglądają!
-
2010/06/16 10:23:53
dietowanie przy takich pysznościach jest chyba podwójnie trudne.. ;-)