Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tort z bitą śmietaną i owocami

Od zawsze kochałam piec ciasta, ale nigdy nie była z siebie tak dumna jak wtedy, gdy upiekłam pierwszy w życiu tort. Pamiętam jak dziś, że był to torcik makowy na roczek brata i że dodałam do niego za dużo soku z cytryny i był kwaśny jak diabli ...ale ja miałam wówczas 12 lat, wiec mi wybaczyli i tort zjedli ze smakiem:) ...po prostu słodką kawą zapili:). Dziś mam na swoim koncie dużo więcej tego typu wypieków. jedne wychodzą piękniejsze, innym sporo brakuje do doskonałości, ale za każdym razem staram się równie mocno.

Dziś zapraszam na tort z bitą śmietaną i owocami, upieczony dla pewnej śliczniutkiej 12-latki.

tort z bitą śmietana i owocami


TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki:

Biszkopt (potrzebne są takie dwa):

  • 5 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru (ale ja często daje zwykły)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Do miski z ubitymi białkami przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Zaraz po upieczeniu upuścić tortownicę z biszkoptem na ziemię z wysokości ok. 60 cm (za radą Dorotki). Jeszcze gorący biszkopt okroić od boków tortownicy i wyłożyć na deskę.

*Babcia przekazała mi kiedyś dobrą radę, aby przy pieczeniu biszkoptów nie smarować niczym boków tortownicy. Odkąd stosuję się do tej rady moje biszkopty są proste, bez wgłębień w środku:).

Masa:
  • 1 l śmietany 30% (ja kupuję w Lidlu, bodajże Miluba)
  • 4 lub 5 śmietan - fixów (w lecie daję 5)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • dowolne owoce (u mnie tym razem borówka, malina i winogron)
  • dowolny dżem (u mnie w tym przypadku wiśniowy)
  • 2 opakowania biszkoptów "lady fingers"
Śmietan-fix wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić, następnie stopniowo wsypywać cukier z usztywniaczem i jeszcze chwilkę ubijać (do uzyskania pożądanej konsystencji). Nie należy ubijać zbyt długo, bo może nam się zrobić masło.

Biszkopty przekroić (ja tylko raz, ale można i więcej jeśli ktoś lubi cieniutkie warstwy). Położyć pierwszy blat na paterę. Posmarować go dżemem. Położyć na to kolejny blat i docisnąć. Wyłożyć na to ok. 1/3 ubitej śmietany, rozsmarować i wcisnąć w nią borówki. Przykryć kolejnym blatem i delikatnie docisnąć. Ponownie wyłożyć ok. 1/3 śmietany i wcisnąć w nią delikatnie maliny. Przykryć ostatnim blatem. Resztą śmietany posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować owocami i/lub śmietaną. Ja dodatkowo boki obłożyłam biszkoptami "lady fingers", bo jakoś tak mi zapasowały:).

tort z bitą śmietaną i owocami

SMACZNEGO!!!

niedziela, 15 sierpnia 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/08/15 21:57:05
chciałabym być tą 12-latką (;
-
2010/08/15 22:53:10
piękny!! zdolniacha z Ciebie!!
-
2010/08/16 08:12:06
Bardzo ładny i napewno smaczny:)
-
2010/08/16 10:10:49
Viri, ja też:), ze względu na wiek, bo torta drugiego to już bym sobie upiekła:)
Isa dziękuję
Wiosenko z tort bitą śmietaną uwielbiam, a że ładny to dziękuję:)
-
2010/08/23 07:22:21
Uwielbiam torty z bitą śmietaną, Twój wygląda obłędnie pysznie :)
-
efi
2010/08/26 19:07:15
Pięknie ozdobiony, spróbuję zrobić taki tort przy najbliższej tortowej okazji. Pozdrawiam serdecznie-muffingirl
-
2010/08/26 20:27:39
Jaki piękny tort! Z pewnością smakował wyśmienicie!:)
-
Gość: , 179.146-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2012/03/10 16:00:26
BOMBA ZROBIŁAM WG PRZEPISU BOKI OBSYPAŁAM KOKOSEM I OZDOBIŁAM BOKI TEZ ROŻYCZKAMI Z MARCEPANU WYGLĄDA WYŚMIENICIE.TRUSKAWKI NA WIERZCHU ZALAŁAM ŻELFIXEM
-
2012/03/10 16:05:40
Gościu bardzo, ale to bardzo się cieszę, ze tort smakował:) a z kokosem to świetny pomysł:) musze wykorzystać:) pozdrawiam:)
-
Gość: zuza, 91.215.236.8*
2013/12/02 15:19:28
z czego zrobiłaś 12?
-
2013/12/02 17:24:37
Zuza w kartoniku wycięłam żyletką 12, położyłam na torcie i posypałam słodkim kakao, po czym bardzo delikatnie zdjęłam kartonik:) pozdrawiam
-
Gość: marysia, lubonet.com
2014/07/31 22:30:17
Ile to tak dokładniej te 2 opakowania biszkoptów, bo widziałam 150 i 60 g :)
-
2014/08/01 12:30:50
Marysiu ja kupuję te Biszkopty Lady Fingers w Lidlu, nie mam teraz ich w domu więc cięzko mi sprawdzić, ale one podejrzewam, że jedno opakowanie to ok. 200 g. Pozdrawiam