https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z kapusta i grzybami, czyli wrześniowa Pierogarnia w naszym domu:)

Strasznie szybko minął nam ten wrzesień. Dużo miłych chwil za nami, kolejne przed... bo w końcu jesień się zbliża... a ja lubię jesień. Lubię szelest liści w parku, jabłka czerwieniejące na drzewach, pomarańczowe dynie w ogródku i grzyby w lesie:). A jak grzyby to i pierogi z kapustą i grzybami, które zaproponowała Usagi w Pierogarni. Ich wykonanie różni się tym od mojego codziennego, że tutaj nadzienie się poddusza. Przyznam jednak szczerze, że w smaku jest takie samo:) - tak samo pyszne:).

Pierogów z kapustą i grzybami chyba nikomu nie trzeba reklamować, a więc kochane Kuchareczki  i Kucharze do pracy:)

Pierogi z kapusta i grzybami


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko (pominęłam)
  • 125 ml letniej wody (dałam jak najbardziej gorącą udało mi się znieść)
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku (pominęłam)
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 cebule i 30 g masła do okraszenia (u mnie swojski smalec z cebulką)

Dzień wcześniej grzyby zalać zimną woda i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia do grzybów dorzucić liście laurowe i ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 20 minut). W tym samym czasie kapustę kiszoną przepłukać, a potem dusić przez około 30 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na patelni w łyżce oleju. Kapustę i odcedzone grzyby posiekać dość drobno, dorzucić na patelnię, podlać wywarem z grzybów i smażyć około 20 minut, aż zredukuje się cały płyn. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na cztery części i każdą cienko wałkować. Wykrawać krążki o średnicy około 7 cm, nakładać farsz (starając się nie dotykać nim brzegów ciasta) i dokładnie zalepiać brzegi. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać pierogi, ugotować, wyjąć, osączyć. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle na złoto.


Pierogi z kapusta i grzybnami


Częstujcie się proszę:)

środa, 29 września 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/09/29 12:55:41
Smaka mi Jolu narobiłaś! Uwielbiam takie pierogi, a szczerze powiedziawszy jem je tylko raz w roku u mamy na Wigilii...
-
2010/09/29 13:00:45
Robie takie pierogi nieco inaczej, ale tez z kapusty kiszonej i grzybow lesnych... To jest jedna z najlepszych potraw! Pracochlonna, ale sie oplaca :)
-
2010/09/29 13:49:26
Za takimi pierogami właśnie tęsknię :)
-
2010/09/29 15:20:22
Z kapusta i grzybami lubie najbardziej. Jednak niestety chyba bede musiała na nie poczekac do 24 grudnia
-
2010/09/29 15:34:25
Oj smaka mi narobiłaś jak nic. Ja jestem po 18 dniach na ryżu, nigdy więcej chińszczyzny! Za te pierogi dałabym się końmi włóczyć.

Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam!
-
2010/09/29 15:36:00
Jolu, istne szalenstwo z tymi pierogami!!! zazdroszcze!!
-
2010/09/29 16:03:43
ale pysznosci:) narobilas mi takiego smaku, ze chyba sobie jakies ulepie, bo pierogi to ja bardzo lubie:)
-
2010/09/29 19:02:09
Ach.. szkoda, że się nie wyrobiłam.
Na te ze śliwkami miałabym wielką ochotkę..:D
-
2010/09/29 19:13:04
u nas w domu mamy fabrykę pierogów przed wigilią. lekką ręką idzie wtedy ze 200 sztuk. farsz robię podobny, ale dodatkowo przed nakładaniem go do pierogów odciskam go zawijając w scierkę i sciskając. dzięki temu pierogi po ugotowaniu są piękne i okrągłe bo farsz wciąga nieco wody i ładnie puchnie. ten patent sprzedał mi jeden znajomy kucharz. polecam spróbować.
-
2010/09/29 21:54:43
Jolu pierogi pierwsza klasa, a ja bardzo lubię pierogi :) Sliczne i smakowite są u Ciebie.
Pozdrowienia wieczorne:)
-
2010/09/30 07:39:06
jolu odpowiadam ci i na blogu :)
przpraszam bo niejasnie to wyszlo na spod dajesz blache, gdy bedziesz wstawiala chlebek wlejesz tam wode, chlebek rosnie w keksowce aby trzymal forme, potem obracasz keksowke do gory nogami i wykladasz z formy (uksztaltowany keksowka chlebek), na 2 (nie ta w ktorej bedzie woda) blache, te blache wstawiasz w srodek piekarnika, a na ta ktora juz byla wylewasz wode
-
2010/09/30 08:41:36
Jolu,

Dziś u Mnie będą ze śliweczkami:))
Zmotywowałaś Mnie!
Buziaki
-
2010/09/30 12:24:24
Mikimamo ja też tych z kapusta i grzybami za często nie robię, ale lubię podogadzać mojemu Mężuśkowi, który je uwielbia:)
Ziji opłaca się, oj opłaca:)
Fiolka - Fiolunka ja tęsknię za każdymi...ale śmieję się, że jeszcze tylko przez 3 kg:)
Emmo, a może zrobisz porcyjkę jeszcze przed świętami:)
Usagi to zapraszam do mnie:) ja dla odmiany spróbowałabym prawdziwej chińszczyzny:)
Wianuszku to zapraszam, dziś odgrzewam na złoto na patelni i serwuje z cebulką:)
Kulinarne spotkania to czekam na twoje pierożki:)
Olciaky to miło być czyjąś motywacją:) Moje brioszki właśnie w piekarniku siedzą i czekają na wieści od Ciebie:)
Yemu ciekawy sposób, muszę wypróbować przy następnym klejeniu pierogów. Tych wyszło mi jakieś 100 sztuk...bo robiłam z podwójnej porcji...ale wiem co znaczy lepić 200 i więcej sztuk...bo zawsze lepię tyle ruskich:)
Majanko to zapraszam na opolszczyznę na pyszne pierożki:)
Madziu dziękuję za wyjaśnienie:)