https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tort z kremem russel

Swój pierwszy tort upiekłam mając 12 lat. Jak dziś pamiętam, że był to tort makowy, a ja użyłam w nim kwasku cytrynowego zamiast soku z cytryny (bo nie dostałam takowej) ...okazało się, że troszkę przeholowałam z tym kwaskiem ...ale goście dzielnie nie dali nic po sobie poznać:). Może i dobrze, bo pewnie wtedy bałabym się kolejnej tortowej próby. Teraz mam już za sobą dziesiątki upieczonych tortów i na każdy kolejny raduje się dusza moja.... bo torty piec uwielbiam i zawsze wkładam w nie całe swoje serce.

Chciałabym Was dziś zaprosić na kawałeczek jednego z tych własnie tortów. To co w nim lubię to puszysty i delikatny krem russel, który może być bazą do wielu wspaniałych smaków. Krem ten nauczyłam się robić na zajęciach w szkole średniej i wykorzystywałam go już wiele razy. Nie obawiajcie się surowych jajek, gdyż temperatura, która towarzyszy ubijaniu na parze skutecznie zabija salmonellę.

Nie mam zdjęć środka, gdyż tort powędrował w całości dalej, ale powiedziano, że był pyszny.

Tort z kremem russel


TORT Z KAWOWYM KREMEM RUSSEL

Składniki na biszkopt jasny:

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao i uzupełniamy mąką do ilości 1 i 1/4 szklanki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem russel:
  • 6 dużych jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (można dać mniej jeśli np. dodatkiem do kremu będzie mleczna czekolada)
  • 30 dag masła
Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • płatki migdałowe, uprażone na suchej patelni
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

 

Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, kiedy piana będzie sztywna i zanikną kryształki cukru. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Do masy białkowo - żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego mąkę z proszkiem i kakao)i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków nie smarujemy tłuszczem)(forma o średnicy 26 cm). Piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka) w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. W sumie uzyskamy 4 krążki.

Krem russel: Jajka wbijamy do miski dopasowanej średnicą do garnka. Do jajek wsypujemy cukier i chwilkę ubijamy mikserem lub trzepaczką. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie powinna gwałtownie wrzeć, tylko delikatnie się gotować) i ubijamy, aż do momentu, gdy masa potroi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Ściągamy miskę z garnka i nadal ubijamy mikserem, aż do ostygnięcia (ja zostawiam miskę z ubitymi jajkami i co 2-3 minuty chwilkę miksuję). Podczas stygnięcia masa jajeczna dodatkowo zgęstnieje.

W osobnej misce ucieramy masło na puch. Nadal ubijając dodajemy po łyżce ostudzonej masy jajecznej i krem gotowy*.

Ja krążki przekładałam kremem bazowym oraz kawowym (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zmieszałam z 1 łyżką wody i powstałą ostudzona pastę dodałam do części gotowego kremu).

Na paterze ułożyć jasny krążek biszkoptu, wyłożyć dżem z czarnej porzeczki i rozsmarować, położyć na to ciemny krążek, który należy posmarować częścią kremu kawowego, na to kolejny ciemny krążek i porcja kremu jasnego. Ostatnią warstwę stanowi jasny biszkopt. Wierzch i boki biszkoptu posmarować jasnym kremem. Udekorować rozetkami z jasnego i kawowego kremu. Boki tortu można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Tort z kremem russel

*Jest to krem bazowy, którym można już swobodnie przekładać krążki biszkoptu. Można do niego dodać również różne dodatki: roztopioną na parze czekoladę, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, alkohol …

SMACZNEGO!!!

środa, 15 września 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/09/15 14:40:53
To się ktoś ucieszył :) Gdybyś tak daleko nie mieszkała , to jak nic bym coś zamówiła, bo ostatnio brakuje mi czasu na okolicznościówki, które wymagają dużo uwagi i jeszcze więcej czasu. Wyglada smakowicie i wierzę że również tak smakuje !
-
2010/09/15 15:31:27
no właśnie o upieczeniu takiego cudeńka marze, może kiedyś ....śliczny
-
2010/09/15 16:37:22
Wygląda tak dostojnie! Piękny jest. Ciekawa jestem jaki jest w przekroju, ot taka ciekawska ze mnie istota ;)
-
2010/09/15 18:43:06
wspanialy tort! rzeczywiscie sie napracowalas,ale widac po efektach,ze warto bylo...
-
2010/09/15 19:31:07
Jolu, tort wygląda pysznie. Poproszę kawałeczek :)
tmach
-
2010/09/15 21:55:19
Szarlotku, a ja chętnie upiekłabym ci coś pysznego:)
Justyno, a może niedługo:) ...to naprawdę fajna praca:)
Majanko niestety tego to nawet ja nie wiem:)...bo pojechał w siną dal i wróciła do mnie tylko patera:) bez żadnego zdjęcia:)
Bijana dziękuję:)
Tmach częstuj się i niech na zdrówko Ci pójdzie:)
-
2010/09/15 22:57:29
Tort jak malowany, piękny i dostojny! z opisu bardzo pyszny, za kilka dni idę na imieniny to zrobię taki, dzięki za przepis, pozdrawiam!
-
2010/09/16 07:16:09
ja jeszcze nigdy nie piekłam tortu, ekspertkom w tej dziedzinie jest moja babcia i to zwykle ona się tym zajmowała :)
ale taki torcik z kawowym kremem chętnie bym zjadła :)
-
2010/09/16 08:01:04
Jaki elegancki!
-
2010/09/16 16:28:18
jejciu jaki śliczny, efektowny ten Twój torcik!:) po prostu wielkie wow!:))
-
Gość: Ola, p548ce4fb.dip0.t-ipconnect.de
2013/09/27 10:54:24
Witam
mam pytanie odnosnie kremu russel .
Czy mozna uzyc go do tortu angielskiego? ( czy raczej masa nie jest odpowiednia do tortow pod ciezarem? )

Pozdrawiam Ola
-
2013/09/27 17:31:17
Ola jak robiłam kiedykolwiek tort angielski to własnie z kremem russel, nadaje się idealnie:0 pozdrawiam
-
Gość: Irena, eld199.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/18 07:43:48
Krem "RUSSEL" do tortów to najlepszy i najsmaczniejszy z kremów!!!
-
2013/12/18 17:32:01
Czy do kremu russel można dodać sok z cytryny? Bardzo proszę o odp.
-
2013/12/18 17:51:47
Bettka62 oczywiście. Sok nalezy dodawać stopniowo i w nie za dużej ilości oczywiście (tzn. kilka łyżek, a nie pół szlanki:)). Pozdrawiam
Irenko dziękuję, też tak uważam:)
-
2013/12/18 18:39:54
Wielkie dzięki.
-
Gość: Ewa, host-89-229-164-188.augustow.mm.pl
2014/06/11 14:22:28
Robię ten krem russel, że na jedno jajko 2 łyżki cukru i mimo ubjania 30 minutowego nie jest gęsty. Nie dałoby się go ze szprycy wycisnąć