https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ekstrakt z wanilii, czyli czym tak cudnie pachnie w całym domu?:)

 

Jakieś 3 miesiące temu mój prywatny Wróżek, przy okazji zakupu muffinkowej formy, zamówił i laski wanilii (czyli skutecznie się uśmiechałam:)). Przyszły 2 dni później, a następnego dnia znalazły się w dwóch słojach. Cukier waniliowy już Wam zaprezentowałam, a dziś czas na ekstrakt waniliowy. Kiedy wyjmuje go z szafki i otwieram słoik pachnie w całym domu ...i to jak pachnie. Kto jeszcze nie robił niech się skusi, choćby dla tego zapachu:). Ja zamawiam już kolejną wanilię na cukier i wstawiam wiecej ekstraktu:). 

 

Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotki, którą uwielbiam bo pomogła mi zamienić to co lubiłam w pasję:).

Ekstrakt waniliowy


EKSTRAKT WANILIOWY

Składniki:

 

  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki (może być również rum lub brandy)
  • szklany słoik, butelka (z zakrętką)
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone - nie pytajcie mnie czemu, być może dlatego, by ziarenka nie wypadały;), nie wyskrobywać nasionek!, umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w buteleczce). Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.
Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.
Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z wanilii.

 

czwartek, 28 października 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/28 17:28:45
Ekstrakt jest świetny. Ma super cudny zapach.Używam go zawsze i uwielbiam :) Nastawiłam 2 dni temu nowy już ;))
Pozdrowienia :)
-
2010/10/28 17:47:10
też go używam. jest w mojej kuchni w wielkiej obfitości, bo używam go niemal do wszystkich słodkich wypieków i potraw :)
-
2010/10/28 17:57:25
Jolu, Dorotka rzeczywiscie jest niezawodna! wiem cos na ten temat ;-)
-
2010/10/28 20:11:45
Mam i ja. Cukier też. Oba są niesamowite. Gdzieś miałam też przepis na ekstrakt migdałowy i zgubiłam :(
-
2010/10/28 20:28:54
Majanko ja sie też wkrótce za nowy wezmę i cukier też wstawię....hurtowo będę bakalie i laski zamawiać to poszaleję na święta:) pozdrawiam ciepło
Moniazo ja odkąd go ma też:)
Wianuszku oj prawda to, prawda:) buzia dla Kruszynka:)
Mikimamo naprawdę są wspaniałe...a ty szukaj tego przepisu na ekstrakt migdałowy, bo jeszcze troszkę wódki na cele kuchenne mam zakamuflowanej:)
-
2010/10/28 20:32:54
Jolu ja robię go w ilościach hurtowych. Pierwszą wielką butlę już zużyłam, a teraz nasiąka kolejna. Masz rację zapach obłędny
-
2010/10/28 21:10:40
pierwszy zrobiony własnoręcznie cukier już zużyłam. cały duży słoik. teraz chyba pora na ekstrakt.. :-)
-
2010/10/28 21:22:28
Ja się przymierzam do zrobienia takiego ekstraktu. Jest sto razy lepszy niż kupny, a czesto przydaje sie w kuchni., Musze tylko kupic procenty :)
-
2010/10/29 12:32:24
oj pachnie zapewne cudnie, już sobie to wyobrażam :)