World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Placek drożdżowy, który robi się sam

Uwielbiam drożdżowe wypieki, moim bzikiem stało się pieczenie chleba....uwielbiam czuć pod palcami strukturę ciasta i nadawać mu kształt... i mimo tego, że w cieście drożdżowym najbardziej (oprócz smaku) lubię proces jego powstawania to ten przepis mnie zainteresował. Przyniosła go którejś niedzieli moja Teściowa, a 2 godziny później już jedliśmy placek:). Jest naprawdę smaczny, puszysty i długo trzyma świeżość (jak na drożdżówkę). A co najważniejsze, robi się sam.

Placek drożdżowy


PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI

Składniki:

  • 10 dag drożdży (pokruszyć)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 5 jaj (roztrzepać)
  • 4 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dużej miski wyłożyć składniki wg powyższej kolejności. Nie mieszać. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 28x24 cm). Na cieście ułożyć dowolne owoce (u nas gruszki) i kruszonkę (ulubioną). wstawić do zimnego piekarnika i piec 40 minut (ja nastawiłam piekarnik na 175 stopni). Można polukrować.

Częstujcie się proszę:)
środa, 06 października 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/10/06 20:27:53
Ciekawe :) Przepis tak prosty, że grzechem byłoby nie upiec tego ciasta...
-
2010/10/06 20:48:48
Zdecydowanie intrygujące. Koniecznie do wypróbowania!
-
2010/10/06 21:18:47
Wygląda pysznie. A jak już sam się robi to w w ogóle ideał :)
-
2010/10/06 21:40:50
Znam ten przepis chociaż nie robiłam. Aż trudno uwierzyć że się sam robi:)
-
2010/10/07 07:20:33
Robiłam już drożdżowe z podobnego przepisu. Na braki czasowe i chęć pojedzenia ciasta to idealny przepis.
tmach
-
2010/10/07 07:27:45
robilam takie ciasto nie raz, szybko mozna je przygotowac i smakuje naprawde pysznie:)
a Twoje wyglada rewelacyjnie:)
-
2010/10/07 11:17:37
wygląda świetnie!
-
2010/10/07 11:28:15
Świetny przepis na pyszne drożdżowe ciacho. A ja takie uwielbiam,szczególnie jeszce ciepłe :)
Pozdrawiam Jolu!
-
2010/10/07 12:19:18
Robiłam kiedyś podobne i faktycznie wyszło świetne, więc bez obaw skuszę się na Twój przepis ;]
-
2010/10/07 12:36:44
jejku! ze tez ja sie nie lubie z drozdzami... wrrrr... ;-)
-
2010/10/07 15:23:58
faktycznie! co za przepis :) pierwszy raz taki widzę ale bardzo mi się podoba :))
-
2010/10/07 17:13:17
Zawsze sie stresuje przy drozdzowych wypiekach, bo mam z nimi kłopoty ;)
Ale puszyste Ci wyszło ;)
-
2010/10/09 08:55:50
Odpisałam sobie przepis, bo placek wydaje mi się niezwykle prosty do zrobienia, a gotowe ciasto wyglada świetnie i spodobala mi się ta sugestia z dowolnymi owocami do porozkładania na ciescie :)
-
2010/10/10 11:07:29
Mikimamo dlatego też od razu upiekłam jak tylko przepis dostałam:)
Zaytoona to czekam na wyniki u Ciebie na blogu:)
Shinju pracy przy nim tyle co nic:)
Wiosenko spróbuj, naprawdę pyszne jest:)
Tmach to mozesz potwierdzic, ze swietne ciasto z tego wychodzi:)
Kulinarnespotkania dziękuję:)
Justmydelicious dziękuję:)
Majanko ciepły kawałeczek i do tego szklanica mleka:) to jest to:)
Zjedz mnie zapraszam do wypróbowania:)
Wianuszku, a może się z tym ciastem polubisz?:) no chyba, ze ogólnie drożdżowego nie lubisz:)
Viri no ja w szoku byłam jak zobaczyłam na kartce jak go się robi:) ...może dlatego nie umiałam czekać z wypróbowaniem:)
Emmo nie stresuj sie tylko uśmiechnij do ciasta:) Na pewno sie wtedy uda:)
Uśmiecham się cieszę sie, że Ci się spodobał:) a drożdżówka kocha sie z wszystkimi owocami...no moze z wszystkimi bo z cytrusami jeszcze nie próbowałam:)
-
Gość: kret, s5591c8c4.adsl.wanadoo.nl
2010/11/15 13:41:49
Jolcia, podalam przepis mojej mamie i zaraz go wyprobowala. Natychmiast zadzwonila z podziekowaniami, dzrozdzowka jest super. Dzisiaj ja wysylam meza na zakupy, bo sama babram sie z 4-dniowym bigosem i upieke na zakonczenie dnia Twoja drozdzowe:)
-
Gość: cressy, 77-242-236-59.net.pbthawe.eu
2011/09/30 13:41:34
SUper, mi wyszło. Uzyłam mąki pełnoziarnistej i śliwek węgierek. i było naprawdę pyszne. Dzięki za przepis.
-
Gość: mamuśka, aafe116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/25 22:33:45
Przepis jest rewelacyjny!! Uwielbiam placki drożdżowe,ale sama bałam się robic po złych doświadczeniach z drożdżami. Jednak mój odmienny stan (jestem w ciąży) skusił mnie by zaryzykowac. Przeszukałam sporo przepisów,ale zdecydowałam się na ten i jestem zachwycona!! Piekłam go już kilka razy, obecny jest z rabarbarem, mąż zachwycony, dzidziuś teżfika na każdego gryza!! Ciasto faktycznie samo się robi, placek przepięknie wyrasta, czad!!!!! Dziękuję i pozdrawiam.
-
Gość: madziorek, adbh104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/15 16:42:24
super ...polecam
-
Gość: , e78-91.icpnet.pl
2012/07/21 21:12:48
Placek siedzi już w piekarniku,przepięknie wyrósł i nie mogę sie doczekać kiedy go spróbuje. Jeść na noc słodkości to zle,ale jeszcze gorzej nie spróbować!
-
Gość: mati, 93.154.139.9*
2013/08/09 09:25:06
dziwne jest to że do drożdżowego ciasta jeszcze dodajemy proszek do pieczenia czyli to nie jest prawdziwy placek drożdżowy
-
2013/08/09 11:52:17
Mati taki jest przepis ... ale to prawda, że do typowego drożdzowca priszku się nie daje .... tren placek ma delikatrnie inną strukturę od drożdżowego, ale smakuje nasprawdę pysznie .... noi jest dobre dla osób, które nie lubią bawi ć się w wyrabianie ciasta. Pozdrawiam
-
Gość: hana80, ip-109-95-168-111.eltronik.net.pl
2013/09/08 14:53:43
Przepis świetny właśnie próbuje :) Mała prośba czy mogłabyś pisać jakie masz ustawienie piekarnika -czy termoobieg czy góra i dól razem było by o wiele łatwiej takim amatorom jak ja :)
-
2013/09/08 17:46:09
Hana j zawsze i wszystko piekę na ustawieniu góra 0-dół bez termoobiegu:). Mam nadzieję, że ciasto zasmakowało:*
-
Gość: hana80, ip-109-95-168-111.eltronik.net.pl
2013/09/09 09:37:43
Ciasto wyrosło strasznie następnie opadło ( zapadło się boki zostały wysokie a środek :/ ) Myślałam już -kur... jak zwykle zakalec wyjdzie, ale nie brak zakalca ciasto pyszne :)
- nawaliłam za duzo sliwek i to one spowodowały zapadnięcie sie ciasta :)
p.s
czyli wszystkie swoje ciasta pieczesz góra dół ??
-
2013/09/09 16:43:45
Hana ja też tak kiedyś zrobiłam z owocami:) jednak co za dużo to niezdrowo:)
Ciesze sie, że ciasto smakowało:). Tak wszystkie ciasta piekę góra - dół .... oprócz bezów, ale to w sumie nie ciasto:) pozdrawiam
-
Gość: , public66710.cdma.centertel.pl
2013/11/03 14:12:45
Robiłam wyszło super skorzystam z kolejnych przepisów pozdr.
-
Gość: , user-164-126-177-176.play-internet.pl
2014/01/26 13:14:14
raz w zyciu robilam ciasto drozdzowe i sie nie udalo a to owszem cudownie dobre
-
Gość: Alina, abrf221.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/16 16:37:59
Faktycznie samo się robi !! położyłam składniki na stole i od razu wszystko samo się robiło , to cud Tadzia Rydzyka .