https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Butterhorn Rolls - rożki maślane, czyli WP#91

Dziś rano w  ramach po weekendowego odprężania upiekłam rożki maślane. Okazało się, że w tym samym czasie piekła je Eweloska ...telepatia jakaś czy co??  Są one propozycją Gosi do 91 wydania Weekendowej Piekarni. Rożki są bardzo smaczne, nie za słodkie i bardzo puszyste. Ich jedyną wadą jest to, że dość szybko tracą świeżość ...choć w moim przypadku to niewielki problem...bo lubię maczać rogale (które są lekko podsuszone) w gorącej herbacie... choć zastanawiam się czy ten fakt nie wynika z tego, że ja i suszone drożdże się nie lubimy:(

Rogaliki maślane


BUTTERHORN ROLLS - ROŻKI MAŚLANE

Składniki:

  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka,  masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać. Na koniec powoli dodawać mąkę (u mnie poszło jej prawie 3/4 szklanki więcej). Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki) (ja z jednego placka zrobiłam 4 większe rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut.

Częstujcie się proszę:)
wtorek, 02 listopada 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/02 18:39:52
Ale puszyście wyglądają:)
-
2010/11/02 18:39:52
Jolciu jest mi bardzo miło iż tak telepatia u nas działa :)

Rogaliki są pyszne prawda? I Twoje też jak od linijki:)

serdecznie pozdrawiam i ślę moc buziaków :)
-
2010/11/02 18:43:30
Rożki wyglądają obłędnie Jolu, bardzo ładne Ci się upiekły:)))
Na pewno tez świetnie smakują:)
pozdrowienia.
-
2010/11/02 19:04:39
ale wygladaja cudnie:) szklanka mleka i kilka takich rogalikow i mialabym super jedzonko:)
-
2010/11/02 19:48:07
Mogłyby startować w konkursie piękności!
-
2010/11/02 20:31:43
Wiosenko dziękuję:)
Ewelosko one tak tylko wyglądają...a w rzeczywistości jedne większe, drugie mniejsze...ale czy to ma wpływ na smak?:)...a telepatia też mi się podoba:) Buziaków moc:)
Majanko są bardzo smaczne:) pozdrawiam Kochaniutka:)
Kulinarnespotkania ze szklanką mleka i domowym dżemem rewelacja:) Częstuj sie:)
Mikimamo zawstydzasz mnie:)
-
2010/11/03 01:03:39
Jolu, jakie one sa piekne! :-)
Ciesze sie, ze znalzlas czas i je upieklas:)
A co do swiezosci, to szczerze powiem, ze nawet o tym nie pomyslalam, u mnie zjedzone w ten sam dzien (robila jez polowy porcji), a raz nawet zamrozilam ;]
Pozdrawiam!
-
2010/11/03 08:03:49
Piekne rogaliki. Zazdraszczam takich pysznosci bo ja ostatnio musze strasznie sie wysilac aby przemoc swoje lenistwo i upiec cokolwiek :))

Pozdrawiam cieplo.
-
2010/11/03 08:26:31
Piękne! Puszyste i tak ładnie wypieczone - w sam raz na śniadanie i podwieczorek :)
-
2010/11/04 20:52:37
Gosiu dziękuję:) jak napisałam nie przeszkadza mi to zupełnie:) ...ja też część zamroziłam, bo za dużo jak na dwójkę ludzików wyszło:)
Majazteco moze kiedys przejdzie ten leniuszek...a prawda taka, ze nieraz i dla zdrowia psychicznego trzeba odsapnąć:)
Tylkospróbuj dziękuję:) Częstuj sie:)