World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Krokiety z kapusta i grzybami

Nie znam osoby, która nie lubiłaby krokietów. Mój mąż dałby się za nie pokroić i nie przepuści im każdej okazji:). Mi kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, bo zawsze je przygotowywałam na wigilijny stół i zawsze znikały pierwsze (na równi z rybką).

Krokiety to kolejna rzecz, którą nauczyła mnie gotować moja babcia i której robienie mnie relaksuje (tylko się nie śmiej Wianuszku:)). Podawane zawsze z czerwonym barszczem i uśmiechem na twarzy.

Krokiety


KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI

Składniki ciasta naleśnikowego:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju (ja dodaję olej do ciasta, aby nie musieć za każdym razem smarować patelni)
  • mleko lub woda (lub mieszanina) (ok. 1l)
Mleko (wodę), jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w wysokim garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą (u mnie mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ale ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować plasterkiem słoniny lub olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać (ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie kiedy smaży się drugi).

Składniki farszu:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-6 dag grzybów suszonych (w zależności od tego jak bardzo grzybowe lubimy nadzienie)
  • 2-3 cebule
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy. Mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.

Dodatkowo:
  • jajka
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym z przyprawami i tartej bułce i smażymy na rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.

Wpis ten dołączam do akcji Grumków "Gotuj po polsku III", nad którą patronat objął serwis ZPierwszegoTloczenia.pl.
Logo

Częstujcie się proszę:)

sobota, 06 listopada 2010, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2010/11/06 08:27:09
Zabieram do mojego barszczu ukraińskiego;) Mniam, wyglądają bardzo apetycznie:)
Pozdrowienia Jolu!:)
-
2010/11/06 08:45:08
ja krokiety jadłam tylko raz w życiu (jako dziecko bałam się tego typu jedzenia, a później jakoś już nie było okazji). jakby cofnąć czas to z takim farszem chętnie bym zjadła;)
-
2010/11/06 09:46:17
Ostatnio krokiety jadłam na weselu ;) Uwielbiam ale tylko z kapusta i grzybami za innymi nie przepadam
-
2010/11/06 13:42:51
Ja też chyba nie znam takiej osoby. Ja krokiety, chyba każde, uwielbiam.
-
2010/11/06 14:44:44
Uwielbiam :) Najlepsze robi moja mama :) Ja sama jakoś nigdy jeszcze ich nie robiłam..muszę to koniecznie nadrobić :)
-
2010/11/06 16:35:35
ale wygladaja smakowicie:) do tego barszczyk i pyszne jedzonko gotowe, mniam:)
-
2010/11/06 16:40:21
Wczoraj również robiłam krokiety na obiad. Często robię z takim nadzieniem jak Twoje ale wczoraj zrobiłam z pieczarkami i żółtym serem, tak dla odmiany. Ale jeśli mam być szczera to wolę z kapustą i grzybami.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/11/06 17:33:04
Uwielbiam krokiety! I z kapustą, grzybami - a ja nie jem mięsa. Pasuja mi :)
-
2010/11/06 21:13:48
z barszczykiem najlepsiejsze :)
-
2010/11/07 19:21:59
Majanko zabieraj:) Mam nadzieję, ze smakowały:) pozdrawiam ciepło:)
Malwinko czasu już nie cofniemy niestety, ale zawsze mozna nadrobić ten stracony:)
Emmo mój mąż nie wyobraża sobie wesela bez krokietów:)
Kabamaigo bo one są takie pyszne:)
Wedelko musisz koniecznie:)
Kulinarnespotkania to prawda, ze wystarczy krokiet i barszczyk i pyszne jedzonko gotowe:)
Aniu moja teściowa robi niekiedy takie z pieczarkami i serem, są pyszne:)
Uśmiecham się to częstuj się proszę:)
Viri oj najlepsiejsze:)
-
2010/11/07 21:08:54
u mnie dzisiaj krokiety były.. Uwielbiam! Po prostu uwielbiam :D
-
2010/11/08 23:04:29
Milk chocolate ja też uwielbiam i mogłabym je jesć na śniadanie, obiad i kolacje:)
-
Gość: , fhu138.internetdsl.tpnet.pl
2011/02/10 17:14:38
POPROSTU WYŚMIENITE
-
Gość: ANITA I JAGODA, 153.19.164.16*
2011/04/09 19:48:22
UMIERAMY PO KROKIETACH FIRMY VIRTU;/;/;/
-
Gość: lanukiaaaaa, 86-22-n1.aster.pl
2011/08/22 18:48:33
wypróbowałem przepis....ciasto jest genialne zreszta jak całe krokiety..
POLECAM !!!
-
2011/08/23 07:57:14
lanukiaaaaa bardzo,a le to bardzo cieszę sie ze Ci posmakowały moje krokiety:) pozdrawiam ciepło
-
Gość: MADA, ip-91.189.221.194.skyware.pl
2011/12/30 16:18:30
super przepis, dzisiaj robie pierwszy raz krokiety, bardzo dobrze opisany przepis krok po kroku :)
-
Gość: izzie0004455, dnh174.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/28 09:57:18
A co myślicie o krokietach z kapustą bez grzybów? Bo akurat nie mam...
-
2012/02/28 10:00:04
Izzie to dodaj pieczarki pokrojone i obsmażone ...z samą kapustą to chyba za bardzo nie bedą miały smaku:)
-
Gość: , abhn13.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/14 12:55:59
uwielbiam krokiety
-
Gość: beti, 5e005476.bb.sky.com
2012/10/25 18:41:06
Anglicy nie lubia krokietow;p