https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tahini bread, czyli WP#95

Mój zakwas młodziuchny jest, ale mam już za sob± kilka chlebów a nim upieczonych:). Tahini bread, który zaproponowała Amber do 95 wydania Weekendowej Piekarni, jest kolejnym z nich. Bałam się, że tak młody zakwas nie udĽwignie tego chleba, ale postanowiłam nie oddawać drożdży i spróbować. Chleb się udał i ¶wietnie smakuje. Czuć w nim sezam, choć następnym razem dodam go więcej, aby był jeszcze bardziej sezamowy. Serdecznie polecam, a Amber dziękuję za wspaniał± propozycję:).

Tahini bread


TAHINI BREAD

Składniki:

  • 770g pszennej m±ki
  • 515g wody
  • 15g soli
  • 240g dojrzałego zakwasu pszennego 60% hydracji
  • 50 g pasty tahini lub ziarna sezamowego (ja dodałam 80 g sezamu, a następnym razem dodam jeszcze więcej)
Do miski wlać wodę i 50g m±ki, i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy - 1 minutę. Dodawać stopniowo pozostała m±kę przy zwiększonej prędko¶ci miksera - ok. 2 minuty. Miskę przykryć foli± i odstawić w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 minut. Następnie dodać sól i aktywny zakwas i miksować za pomoc± haka do ciasta ok. 3 minuty (ja wyrabiałam ręcznie). Następnie dodać tahini i miksować ciasto aż wszystkie składniki się poł±cz± - ok. 2 minuty. Ciasto umie¶cić w naoliwionej misce,przykryć i odstawić do fermentacji na 4 godziny.Po 2 godzinach ciasto złożyć.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 czę¶ci, z każdej uformować zaokr±glony bochenek. Zostawić przykryte na 15 minut,żeby ciasto odpoczęło. Ukształtować bochenki. Blat posypać ziarnem sezamowym, położyć chleby i zostawić do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny (ja ułożyłam je na blasze wysypanej m±k±). Chleby odwrócić, wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piec z par±, a kolejne 20 minut bez pary.

Częstujcie się proszę:)
poniedziałek, 29 listopada 2010, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/29 12:30:44
Wspaniale Ci się upiekł! U mnie mniej dziur, ale smak - naprawdę przedni.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/11/tahini-breadwp95-ciag-dalszy.html
-
2010/11/29 12:33:01
¶wietny Jolu. I też następnym razem dodam więcej.
-
2010/11/29 12:55:19
o i tu ten pyszny chleb
-
2010/11/29 18:06:14
Smakowity, aż ¶linka cieknie:)
Też chciałabym umieć upiec taki chlebu¶. Może kiedy¶ się nauczę. Może:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/11/29 21:11:49
Piekny jest! A ja mam sie jutro zabrac za te buleczki, jeszcze zdarze? ;)
-
2010/11/29 21:44:33
Jolu,jaki piękny chlebek upiekła¶! Bardzo mi się podoba :)
-
2010/11/29 21:52:31
Sliczny chlebek. Ja tez go pieklam i bardzo mi odpowiada ten sezamowy smak :)
-
2010/11/29 22:41:07
cudny chlebek:) mmm... napewno pyszny:)
-
2010/12/01 22:02:31
Aniu dziękuję:) smak naprawdę wspaniały:)
Gospodarna narzeczono widzę, ze też sezamożerca jeste¶:)
Margot ja w zakwasie totalna ¶wieżynka, ale spróbowałam i wyszedł:)
Aniu chcieć to móc...a chęć najważniejsza:)
Kartoflana dziękuję:)...ja z bułeczkami się juz niestety nie wyrobie...
Majanko zapraszam więc na ¶niadanko do mnie:)
Majazteco dzieuję:)
Kulinarnespotkania jest naprawdę smaczny:)
-
2010/12/02 10:41:26
Jolu! Wspaniały chleb - prawda, że warto zaprzyjaĽnić się z zakwasem:) Gratuluję i pozdrawiam:)