https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Strucla makowa od Kasi

Jedno z kilku ciast, które pojawiło się na naszym świątecznym stole - pyszny, aromatyczny, wypełniony po brzegi makiem i ulubionymi bakaliami, bardzo długo utrzymujący świeżóść makowiec, a właściwie strucla makowa. Gdybym powiedziała, że to prawie mój struclowy debiut to bym się nie pomyliła. Dawno, dawno temu próbowałam coś wymodzić w tej kwestii ...bez żadnego przepisu, tak na oko. Coś tam wyszło, ale do prawdziwego zwijanego makowca było temu dość daleko:). W tym roku uparłam się że próbę ponowię. Przepatrzyłam kilkanaście przepisów, 100 razy zmieniałam decyzję....w ostatecznym rozrachunku wygrał makowiec kochanej Kasiuli prowadzącej cudownego bloga Smakiaromaty. Kasiu będę próbowała innych, ale wiedz, że Twojemu będę wierna do końca życia.

Strucla makowa


STRUCLA MAKOWA

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki tortowej (u mnie mąka typ 650, bo tylko taką ostatnio kupuję)
  • 15 dag masła
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/8 l śmietanki (dałam śmietanę 12%)
  • 5 dag drożdży
Składniki masy makowej:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • bakalie - ilość wg uznania (u mnie było ich 1,5 szklanki: rodzynki, orzechy włoskie, suszona wiśnia i żurawina, kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa)
  • olejek migdałowy - kilka kropli (u mnie taki bardzo solidny chlust amaretto)
Składniki lukru:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2-3 kropli esencji migdałowej (u mnie amaretto)
  • łyżeczka miękkiego masła
Ciasto: mąkę  posiekać nożem z masłem , dodać jajka , żółtka i śmietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru aż będą płynne i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Masa makowa: sparzyć mak (najlepiej wieczorem w przeddzień pieczenia), odsączyć- pozostawiając na sicie na całą noc. Na drugi dzień zmielić dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód, bakalie, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek,  mieszając łyżką.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować każdą część na prostokąt i posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć na każdy placek masę makową , rozłożyć równo na całej powierzchni, pozostawiając 2cm margines dookoła. Następnie zwinąć struclę i zawinąć niezbyt ściśle w papier do pieczenia( pozostawiając miejsce na podrośnięcie a krawędź arkusza musi znaleźć się pod spodem ciasta). Ułożyć makowce na płaskiej blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st. 

Lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i masłem, posmarować upieczone, letnie strucle. Można posypać pokruszonymi orzechami.

Częstujcie się proszę:)

środa, 12 stycznia 2011, jolantaszyndlarewicz
Tagi: miód masło mak

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/12 22:36:10
z przyjemnością sięgnę po kawalek, do nalewki akurat :)
-
2011/01/12 22:40:10
Piękny makowiec!
pozdrawiam :)
-
2011/01/12 22:42:45
Strucla na Święta była także u mnie, nie wyobrażam sobie bez niej Świąt, Twoja jest urocza, ładnie zawinięta;)
-
2011/01/12 22:55:06
Ładnie wygląda Jolu. A wiesz, że ja za struclą makową nie przepadam?
-
2011/01/13 06:38:37
Ależ piękny makowiec Jolu! A wiesz,że też zastanawiałam sie właśnie nad nim?
W końcu zrobiłam ten co w zeszłym roku,z Kwestii Smaku,ale jak widzę następnym razem powinnam spróbować wlasnie tego:)
Pozdrawiam:)
-
2011/01/13 08:35:42
i na naszym świątecznym stole znalazły się podobne makowe słodkości.
-
2011/01/13 08:58:12
Wspaniała strucla, może i ja w końcu na kolejne święta zrobię ...
-
2011/01/13 10:32:53
Piękna strucla Jolu! Dawno nie piekłam nic makowego i widzę , że pora nadrobić:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/01/13 15:48:17
jak świątecznie się zrobiło na chwilkę.. piękna strucla!
-
2011/01/13 16:28:33
jak jest cudna:) ach... marzy mi sie choc maly kawaleczek takiej pyszności:)
-
2011/01/13 17:33:38
Jolu wyszedł bez zarzutu, pięknie! strasznie się cieszę że tak ładnie się zaprezentował na świątecznym stole, całusy dla Ciebie!
-
2011/01/13 21:19:39
Piegusku, a co to za pyszną nalewkę pijesz? pewnie i mi by zasmakowała:) pozdrawiam ciepło
Dorotko ślicznie dziękuję:)
Urszulo dziękuję:) Widziałam Twoją, ma tyle pięknych warstw:)
Kabamaigo wiem, wiem...nie przepadasz za makiem:) ja też tak kiedyś miałam teraz mi sę odmieniło:)
Majanko szczerze polecam ten Kasiowy:) Naprawdę jest pyszny, a i długo świeży (co też jest ważne). pozdrawiam Kochana:)
Ugotujmy bo te nasze polskie klasyki są najlepsze:)
Mikimamo upieczemy wspólnie:)
Anno - Mario dziękuje:).... będę czekała na coś makowego u Ciebie i na Twoje piękne zdjęcia:) Pozdrawiam
Cukrowa Wróżko dziękuję:) ...ja tam nie miałabym nic przeciwko temu, żeby te Święta dłuższe były:)
Kulinarnespotkania wcinaj tyle, na ile masz ochotę:)
Kasiu to zasługa twojego świetnego przepisu ....poczarowałaś i wyczarowałaś coś co poszło juz w świat:) buziaki kochaniutka:)
-
2011/01/14 13:54:07
Jolus alez cudny ci wyszedl.Teraz narobilas mi smaka...ja sobie z polski tez makowca przywiozlam i sama go zjadlam..tak kocham serniki i makowce.
-
2011/01/16 07:48:47
odpisuje przepis do wykorzystania na święta! :) Robilam raz struclę makową i wyszła mi z małą iloscia maku, a chcialam wiecej :(
-
2011/01/18 12:34:29
Ewuniu ja też uwielbiam, chociaż kiedyś na makowca patrzyłam bardzo krzywym okiem:) ...jak to się gusta człowiekowi zmieniają:)
Uśmiecham się mam nadzieję,z ę Ci posmakuje...ta strucla ma w sobie naprawdę mnóstwo maku:)