https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Kuleczki Bounty

Moją kolejną propozycją do Czekoladowego Weekendu

Czekoladowy weekend

(który prowadzą Bea i Atinka) są kuleczki Bounty....kusiły mnie one już od bardzo dawna ... ale jakoś bałam się tego rodzaju słodkich wyrobów. W końcu się jednak przełamałam i już krówkuję i pralinkuję (o tym wkrótce) i nawet kokosowe kulki mi ładne (w sensie kształtne) wyszły:)...a co najważniejsze pyszne:). Wspaniałą jest chwila, kiedy możesz rozkoszować się słodko - gorzkim smakiem czekolady ...a juz za moment czujesz aksamitnosć i delikatnosć kokosa...to jest to, co misie lubią najbardziej:).

Za wspaniały przepis dziękuję Dorotce (bo to u niej znalazłam przepis) i Małgosi (bo podczas kolejnego przeglądania Jej bloga stwierdziłam "muszę je zrobić":).


Bounty


KULECZKI BOUNTY

Składniki na ok. 30 kuleczek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego (nie dodałam)
  • 200 g czekolady do obtoczenia (u mnie gorzka)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.  Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki). Przechowywać w lodówce.

Wzięłam sobie też do serca uwagi Małgosi i dzięi nim zrobienie kuleczek to byął czysta przyjemnosć:

  1. dużo lepiej wychodzi formowanie kuleczek, gdy gotową masę kokosową wstawi się na kilka godzin do lodówki (u mnie to była cała noc). Schłodzona, zwarta masa daje się całkiem przyjemnie formować, podczas gdy taka „świeża” sypała i rozklejała się w dłoniach.
  2. lepiej gdy zanurzanie gotowych kuleczek odbywa się w ciągłej kąpieli wodnej. Zdjęcie z pary miski z czekoladą, powoduje, że ta bardzo szybko tężeje, co znacznie utrudnia otaczanie kulek.
  3. do czekoladowej glazury (użyłam czekolady gorzkiej) dolałam nieco śmietanki kremówki (ja dodatkowo dodałam 1 łyzkę masła), głównie by jeszcze bardziej ułatwić sobie maczanie kokosowych kulek. Nie miało to większego znaczenia na zastyganie czekolady.

Częstujcie się proszę:)

 

sobota, 19 lutego 2011, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/19 17:30:49
Rozkręciłaś się Jolu z czekoladą... ja dziś zaserwowałam kurczaka... też z czekoladą :)
-
2011/02/19 17:31:45
Cudne Jolu. Rolowanie bardzo udane.
-
2011/02/19 17:46:43
Jolu, cudne te kulki. Chyba zapiszę przepis.
Pozdrawiam
tmach
-
2011/02/19 18:59:20
One są uzależniające! Pięknie Ci się udały!
Pozdrawiam :)
-
2011/02/19 19:07:26
mniam, śliczne te kuleczki :)
-
2011/02/19 20:05:53
Proste i bardzo efektowne. Świetne na przyjęcie.
-
2011/02/19 20:32:53
Pieknie Ci wyszły! :) Robiłam je kiedyś i potwierdzam,że są przepyszne ! :))
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/02/19 20:52:28
Królestwo za kulkę! Oddam bez wahania!
-
2011/02/19 21:31:31
I ja je robiłam, i ja!
są pyszne!
-
2011/02/19 22:10:01
ja tez je robilam! i uwielbiam! :-)
-
2011/02/20 00:12:42
Wyglądają pięknie:) Bounty to moja miłość koniecznie muszę spróbować przepis:)
Pozdrawiam
-
2011/02/20 13:16:56
no, wiadomo, że się poczęstuję!
rewelacyjne te bounty.
-
2011/02/20 13:25:11
Alez zapachnialo Jolus!
-
2011/02/20 20:12:58
Jola u zapewne nieziemsko smakuja...i kokos i czekolada są pyszne, a razem to juz niebo w g...e:)))
-
2011/02/21 09:32:56
uwielbiam takie kokosowe słodkości.
-
2011/02/21 16:39:43
Pysznie się prezentują i gdyby nie fakt, że nie mam w domu kremówki to już bym się koło nich zakręciła. Spisałam co i jak i myślę, że jutro będę działać, tzn. kulać:))
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: bijana, 86.45.53.*
2011/02/23 09:38:36
ja jeszcze nie robilam, ale jak spojrzalam na zdjęcie u Ciebie to nabralam ochoty.Juz zapisuje...
-
2011/02/23 09:45:48
kocham te cudeńka:)
-
2011/02/23 12:48:53
Pięknie wygladają te Twoje Kuleczki. Napewno kiedys skorzystam z przepisu : ) Pozdrawiam!
-
2011/02/23 15:18:10
O rany, jakie słodkości! Niezwykle kusząco wyglądają;) U mnie dziś również czekoladowo;) Pozdrawiam!
-
2011/02/24 05:09:13
Tez mnie kusza te kuleczki, ale jeszcze ich nie przygotowywałam:) Pysznie Ci się udały:)
-
2012/11/09 21:52:20
Cudowne<3