https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb radzieckiego żołnierza

Sporo chlebów u mnie ostatnio, ale nie umiem sobie odmówić przyjemności upieczenia kolejnego bochenka:). Dziś z uśmiechem na twarzy i radoscią w sercu piekłam kolejne:). Pojadą z nami jutro do Wrocławia i będą pachnącym prezentem dla pewnej, drogiej naszemu sercu, Ciężarówki i jej Małżona, no i tego małego Szkrabika, który Ciężarówce pod serduszkiem rośnie:).

Chleb radzieckiego żołnierza, który chcę Wam dziś zaproponować znalazłam u Karoli. Piekłam go po raz pierwszy pod koniec lutego, a później jeszcze raz i jeszcze...bo naprawdę nam posmakował. Co najlepsze Babcia mojego męża po spróbowaniu tego chleba (a nie znałą jego nazwy) powiedziała: "...a wiesz, że smakuje dokładnie tak jak chleb, który kiedyś podczas wojny zostawił nam radziecki żołnierz". To był najlepszy komplement dla tego pysznego chleba... więc, jeśli tylko lubicie zbite, razowe chleby to jest to chleb dla Was.... i co ważne jest bardzo długo świeży:).

chleb radzieckiego zółnierza

CHLEB RADZIECKIEGO ŻOŁNIERZA

Składniki:

  • 375 g aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 450g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

W wodzie dokładnie rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać mikserem, aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką.  Dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Przełożyć na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formy (u mnie keksóka o wymiarach 25x7cm). Przykryć szczelnie folią (umieścić w reklamówce foliowej) i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min. (mój wyrastał kolejne 2,5 godziny). Przed pieczeniem chleb spryskać wodą lub wygładzić mokrymi rękoma (z reguły o tym zapominam). Piekarnik nagrzać do 260*C. Wlać na blachę szklankę wody i po 2 minutach wstawić chleb (ja wstawiam na dno naczynie żaroodporne z wodą). Piec 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. w 200*C. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ściereczkę i wkładamy do foliowej torebki.  Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można go kroić dopiero następnego dnia.


Częstujcie się proszę, chętnie upiekę kolejny:)

piątek, 01 kwietnia 2011, jolantaszyndlarewicz
Tagi: zakwas zytni

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/01 20:51:33
Jolu, to naprawdę wielki komplement dla Chleba:) cieplutko, cieplutko pozdrawiam, Basia
-
2011/04/01 21:07:20
O jaki cudowny:)
Jolu zawstydzasz mnie bo ja ostatnio jakoś nie bardzo mam czas na chleb:)
-
2011/04/01 21:18:07
Z żytnie razowej? O super. Podpowiem mojej mamie, będzie zachwycona
-
2011/04/01 23:38:57
no po prostu nie mogę uwierzyć, też go upiekłam, to chyba jakaś telepatia :) teraz zostały już po mi nim tylko zdjęcia :) ja bym określiła go jako taki "rasowy" razowiec. posmak i zapach zakwasu jest bardzo wyrazisty. z wędzoną szynką był boski :)
-
2011/04/02 00:42:32
na pewno jet pyszny:) mniam:)
-
2011/04/02 08:04:45
Ale się fajnie nazywa ;)
-
2011/04/02 08:06:43
Nazwa jest obłędna! Chleb tym bardziej!
-
Gość: kasia.koczwara, *.as43234.net
2011/04/02 09:56:41
Hi hi. Podoba mi sie historia z babcia! :)

www.lejdi-of-the-house.bloog.p
-
2011/04/02 12:22:32
Jolu, pewnie nie widziałaś komentarza pod "kiszonym". Upiekłam GO! Jest pyszny:)
-
2011/04/02 20:31:30
i tylko 4 składniki :) zapisuję i kiedyś postaram się upiec!
-
2011/04/03 08:24:59
Basiu no mnie ten komplement bardzo zdziwił, bo nieczęsto słyszę komplementy z ust tejże Babci:) a że chlebek upiekłaś to dopiero dziś zobaczyłam, bo nie włączałam wczoraj komputera:)
Wiosenko, ale to się nie ma co wstydzić, jak czasu brak to nic nie poradzisz,a doba jakoś złośliwie nie chce się rozciągnąć:)
Karolciu tak z samej żytniej razowej i jest naprawdę pyszny:)
Kasiu no chyba telepatia:). No i nie zdziwiło mnie, ze Ci smakował bo widzę, ze chlebowe gusta mamy podobne:)
Kulinarnespotkania oj jest:)
Mi się też nazwa spodobała i myślałam na początku, że ktoś tak zartobliwie to nazwał,a to okazuje się, że takie pieczywo jedli radzieccy żołnierze podczas wojny.
Mikimama musisz upiec:)
Kasiu babcia bardzo rzadko coś pochwali, więc i mi się te miłę słowa podobały:)
Viri warto go upiec:)
-
2011/04/05 16:24:50
wcale się nie dziwię że żołnierze zabierali go na wojnę skoro długo pozostaje świeży
-
2011/04/07 11:43:02
Brysko, ale przyznam że i dla nas to ważne, ze chlebuś długo jest doskonały:)
-
2011/11/20 21:58:34
świetna nazwa ciekawe jak smakuje i czy jest tka samo wytrzymały jak ten żołnierz.