World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ryż z jabłkami

Ja wiem, ja wiem sezon na rabarbar, a ja Wam oczy jabłkami mydlę...jednak dla mnie jabłka to najcudowniejszy owoc świata:) ...i choć za płotem kilka krzaków rabarbaru rośnie i rabarbar lubię to jakoś natchnienia do niego nie mam ...jeszcze:) ..za to do jabłek mam zawsze i nie trzeba mnie na nie namawiać:). Zresztą gdybyście zobaczyli teraz koszyk z owocami stojący koło mnie to pewnie byście się uśmiechnęli pod nosem:) ...bo jest w nim 5 kg pięknych, cudownie wybarwionych twardych soczystych i słodkich Idaredów:) ...pewnie po weekendzie nie zostanie nie sztuka:). 

...ale ja tu o jabłkach, a miało być o ryżu:). W moim rodzinnym domu ryż z jabłkami robiło się rzadko, stanowczo za rzadko. Ryż gotowało się na mleku, a później zapiekało z jabłkami. Ostatnio zachciało mi się takowego ryżu, ale chciałam żeby miał taki bardziej konkretny i pełny smak. Wybrałam przepis, znaleziony w książce Pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje szybko". Powiem Wam, że to był strzał w przysłowiową 10. Taki ryż jest pyszny, bardzo aromatyczny, mięciuchny, rozpływa sie w ustach .... i nawet na zimno smakuje świetnie:). Ryż ten robiłam już 3-krotnie i wiem, że to będzie nasz przepis:)

                   Ryż z jabłkami

 

RYŻ Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki masła
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie duży słoik jabłek)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (ja daję więcej)
  • 2-3 łyżki cukru

W garnku lub na dużej patelni roztopić 1-2 łyżki masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je zimną wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu, aż wchłoną cały płyn (ok. 15-20 minut). Ryż może być lekko niedogotowany - taki nawet jest lepszy. Ważne, aby był sypki.

Jajka wybić do miski, roztrzepać widelcem, dodać do ryżu. Wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, usunąć gniazda naienne i pokroić w talarki. Przyprawić cukrem i cynamonem (ja po prostu mieszam zawartosć słoika z cukrem i cynamonem). Głębokie naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na to połowę jabłek, kolejną warstwę ryżu, resztę jabłek. Na wierzchu rozłożyć równiutko ostatnią porcję ryżu i zalać słodką śmietanką. Okrasić wiórkami masła. Naczynie przykryć (ja folią aluminiową) i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

                  Ryż z jabłkami 

 

Częstujcie się proszę:) 



sobota, 07 maja 2011, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2011/05/07 20:24:37
Jolu ja jutro będę jabłkami mydlić oczy :) Ryż z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa, chociaż teraz też jadamy od czasu do czasu.
-
2011/05/07 20:28:45
Smak dzieciństwa... :)
A ja właśnie zakupiłam dziś rabarbar i mam zamiar coś jutro stworzyć ;)
Pozdrawiam!
-
2011/05/07 20:51:59
Taki ryż to wybawienie, często wracam do niego, gdy brakuje mi pomysłu na obiad. U mnie w domu gościł dosyć często, pozdrawiam Jolu, miłej niedzieli;)
-
2011/05/07 21:38:37
Ciekawy pomysł na ryż z jabłkami. Muszę wypróbować!
-
2011/05/07 23:01:59
oj jak ja lubie to danie...lata dzieciece:)ja sie chetnie poczestuje:)
-
2011/05/07 23:32:22
A ja nie lubie jabłek...chyba że są...duszone lub pieczone:) więc to danko w sam raz:)
-
2011/05/07 23:39:39
No to ja się czestuje :) Pychotka :))
-
2011/05/08 07:14:17
mój Połówek mnie męczy co jakiś czas bym mu zrobiła taki ryż z jabłkami i dużą dużą ilością cynamonu;)
-
2011/05/08 08:46:05
Ryż z jabłkami niezmiennie moim ulubionym obiadem i deserem jest od dzieciństwa. Jak raz się rozsmakowałam, tak mi zostało na zawsze :)
-
Gość: kasia.koczwara, host-92-7-130-29.as43234.net
2011/05/08 12:46:56
Taki przemily smak dziecinstwa! Rabarbar sie moze wypchac! :) Ja tylko zaluje, ze u mnie w domu jakos towarzystwo nie przepada za takimi specjalami :(

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/05/08 19:29:41
Witaj Jolciu :)

Taki ryż przypomina mi dzieciństwo takie beztroskie lata - pamiętam jak robiłą nam go moja mamcia. I ja teraz czasami robię takie ryż lubię go bardzo.

serdecznie pozdrawiam
-
2011/05/08 22:50:20
mogę mieć różne owocowe fazy, ale i tak zawsze wracam do jabłek. zwykle jadam ugotowany ryż z prażonymi jabłkami, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba. tylko będę musiała przygotować z 2 razy więcej jabłek, bo zawsze obierając je do jakiegoś przepisu, odruchowo je podjadam a później brakuje :)
-
2011/05/11 09:53:20
bardzo lubię taki ryż...;)
-
2011/05/11 17:15:13
uwielbiam! u mnie też niedawno gościło takie danie :)
-
Gość: joanna923, arf61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/24 18:47:37
witam wszystkich. robię ten ryż od dawna w podobny sposób z jednym wyjątkiem nie dolewam wody do ryżu tylko mleka - jest dużo lepszy rozpływa się w ustach. Poza tym polecam przepisy Ewy Wachowicz są po prostu świetnie! pozdrawiam