Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bezy kawowe

Bardzo długo bałam się bezów ... a bo kapryśne, a bo piekarnik bez termoobiegu, a bo ...zawsze był jakis powód. W końcu jednak zamrożone białka zaczęły prosić o przetworzenie i tak pewnego popołudnia postanowiłam (po raz pierwszy w życiu) zmierzyć z bezami. Upiekłam i przepadłam z kretesem .... bo smakują jak bezy mojego dzieciństwa... a przepis na te ma le cuda znalazłam na blogu Moje pyszności

Bezy robi się naprawdę szybko i łatwo, świetnie trzymają kształt po wyciśnięciu ich z rękawa cukierniczego ....no i niebiańsko smakują:). Polecam.

              Bezy kawowe

 

BEZY KAWOWE

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy (u mnie rozpuszczalna)

Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier. Do sztywnej piany dodać mąkę i wymieszać (ja mikserem na najniższych obrotach). Kawę zalać bardzo małą ilością wrzącej wody, przykryć i odstawić na kilka minut. Przecedzić i ostudzić (ja użyłam kawy rozpuszczalnej). Powoli wlewać do piany z białek, dokładnie wymieszać. Masę wykładać łyżeczką lub przełożyć do szprycy i wycisnąć z niej na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) krążki (u mnie rozetki). Bezy suszyć w rozgrzanym piekarniku około 2 godzin w temperaturze 100 - 120 stopni (u mnie były gotowe po ok. 1,5 godziny; suszyłam w 100 stopniach z termoobiegiem).

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 21 czerwca 2011, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2011/06/21 22:09:44
Już dawno nie jadłam nawet takich zwykłych, a kawowe jak najbardziej jestem za :)
-
2011/06/21 22:27:55
i to bardzo chętnie się poczęstuję :)
-
2011/06/21 23:16:19
Chętnie wezmę sobie dwa :)) Świetne beziki, kawowe muszą być pyszne.
Pozdrawiam Jolu :)
-
2011/06/21 23:23:26
Takie kawowe muszą być smaczne.
-
2011/06/22 03:59:50
Przesliczne! Ja poluje na dobra rekawice, bo jak narazie to na kazdej sie zawodze.
A bezy z pewnoscia kiedys upieke ;)
-
2011/06/22 08:55:50
a widzisz Jolu, ja boję się do dzisiaj.. Jakoś zawsze mi się paliły i chyba straciłam do nich cierpliwość. Może kiedyś jeszcze spróbuję ;)
PS. czytalam maila wczoraj, ale już nie miałam siły odpisać. Wieczorkiem się odezwę :)
-
2011/06/22 10:10:43
Takie długo oczekiwane musiały naprawdę bosko smakować :)
-
2011/06/22 11:01:11
Uwielbiam bezy z jednym małym wyjątkiem - nie lubię kawowych:). Co nie przeszkadza mi w pozachwycaniu się Twoimi. Piękne Ci wyszły!
-
2011/06/22 11:41:49
Pierwsze i takie cudne? Jolu jesteś mistrzynią.
-
2011/06/22 17:37:38
Naprawde Jolka zaszalalas z tymi swoimi bezikami! Wyszly przepieknie, gratuluje wypieku :)

Buziaki :*
-
2011/06/22 20:26:21
Ja tez kocham bezy!!!choc robienie ich u mnie jest bardzo niebezpieczne bo grozi mi ze sama je wchlone,tak po cichutku podjadajac co chwile jeda...ale te kawowe musza byc pyszne,jeszcze nie robilam ...
-
2011/06/22 21:37:29
Jolu, ja mam osiem białek w oczekiwaniu na... bezy chyba albo Pavlowa... Zastanowię się... Ślicznie je wycisnęłaś:)
-
2011/06/23 07:11:59
Tak się składa, że mam w lodówce kilka białek... ;) Oj chyba znów będę męczyć piekarnik :P
-
2011/06/23 10:59:45
to ja się poczęstowałam , bo to prawdziwe cudeńka sa
-
2011/06/24 17:29:03
Cudowne bezy-prawdziwa sztuka takie śliczne bezy zrobić, do tego kawowe:)
-
Gość: bijana, 86-41-13-123-dynamic.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/06/24 20:46:22
Jolus masz talent do wyciskania tych cudeniek, ja sie do tego nawet nie zabieram.
-
2011/06/27 11:52:27
pieknie wyglądają
-
2012/06/14 09:02:49
Uwielbiam bezy, Twoje są piękne a mnie zawsze wychodzą mi ciągutki. Przy Pavlowej to nie przeszkadza, ale chciałabym zrobić typowe suche - czy te Twoje takie wyszły? Piekłaś przy uchylonym czy całkiem zamkniętym piekarniku? Włożyłaś do zimnego czy rozgrzanego?
-
2012/06/14 09:22:20
Alpio te wyszły takie suche, ale gdy się je jadła czuć było na zębach ten przyjemny zgrzyt cukru ....który pamiętam z bezów z dzieciństwa:).
Jeśli o bezy chodzi to wkładam je do nagrzanego już piekarnika, koniecznie z termoobiegiem ....kiedyś próbowałam bez termoobiegu i niestety nie wysuszaja się do końca .... Powodzenia w bezowaniu życzę:) pozdrawiam