https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Jagodzianki II

Ja już nie szukam jagodzianek, znalazłam te idealne ... i przez to, że smakują tak wybornie znów rosną mi oponki na brzuchu ...ale co tam, sezon jagodowy krótki. Właściwie to zostały u nas juz tylko borówki amerykańskie, ale one też się świetnie do tych bułeczek nadają:).

Przepis na te cudeńka znalazłam u Dorotki, a pochodzi od od Tatter. Haniu to o tych Ci pisałam:).

Jagodzianki są puchate, warstwa ciasta nie za gruba, a nadzienia jest tyle, że nawet najbardziej wybrednego smakosza jego ilość zadowoli:). Z surowym ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, a potem zostaje juz tylko pałaszowanie:). przyznam sie Wam, ze któegoś dnia upiekłam podwójną porcje: jedna w całosci pochłonęłam sama, a drugą Teściu:) ...wprawdzie zajęło nam to 2 dni, ale zjedliśmy sprawiedliwie: ja 15, a Teściu 16 bułeczek:) ....dosłownie śniadanie , obiad i kolacja:) ....a później szukaliśmy bo jakby sie jeszcze zjadło:). Ale na szczęście taka żarłoczność ogarnia mnie tylko przy jagodziankach:). 

                   Jagodzianki 

 

JAGODZIANKI

Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Składniki na jagodowy farsz:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży, odrobiny mleka i łyżeczki cukru wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie (ja wyrabiam wszystkie składniki, a kiedy mam juz gładką kulę ciasta dodaję olej). Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC (ja piekę w 190-200 stopniach, bo mój piekarnik w 220 stopniach spaliłby bułeczki) przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:
1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem.

               Jagodzianki 

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 31 lipca 2011, jolantaszyndlarewicz
Tagi: jagody

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/31 19:04:06
Akurat dzisiaj rozmawialiśmy z mężem o jagodziankach. Te kupne są niestety coraz gorsze, więc chętnie skorzystam z przepisu. Twoje wyglądają bosko !!
-
2011/07/31 19:54:03
Oj, jak ja kocham jagodzianki!!! A nigdy sama nie robiłam, cieszę się, że wypatrzyłam je u Ciebie, może uda mi się też upiec!
-
2011/07/31 19:54:32
Ten przepis na jagodzianki jest naj!
-
2011/07/31 20:23:36
Wspaniałe:)
-
2011/07/31 21:01:08
Uwielbiam jagodzianki, pysznie wyglądają, zjadłabym sobie jedną :-)
-
Gość: kasia.koczwara, *.as13285.net
2011/07/31 21:01:44
Robilam te same! Tez z Moje Wypieki :) Cudne sa, prawda?! A swoja droga, to Ty dla mnie litosci kobito nie masz: wracam z pracy, zziajana, bo gorac, zmeczona, bo klimatyzacja wysiadla i caly dzien w piekarniku, a u Ciebie... A, szkoda gadac! :):):):)))))))))))))) Buziatki!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/07/31 21:04:53
Świetne jagodzianki, dużo w nich nadzienia a to lubię najbardziej :)
-
2011/07/31 21:14:56
Piękne! To jest również mój ulubiony przepis. Robiłam z niego juz kilka razy. Mowisz,ze amerykańskie sie nadaja? No to musze zrobić, bo akurat je mam.
Pozdrowienia:)
-
2011/07/31 21:41:49
cudnie wyglądają...;) też w zeszłym tyg robiłam;)
-
2011/07/31 22:04:15
Choć po fakcie to... dziękuję za wspaniały blog i zapraszam po Wyróżnienie.

feeriasmakow.blox.pl/html

feeria.blox.pl/html
-
2011/07/31 22:34:51
Fajnie, że tak dużo w nich jagód.
-
2011/07/31 23:41:12
piękne, pełne jagód prosto ze słońca.
cudowne jagodzianki!
-
2011/08/01 08:36:01
nie dziwię się że mogłaś ich zjeść aż tyle. Ja mam z jagodziankami tak samo.. Koniecznie do upieczenia :)
-
2011/08/01 09:03:27
Ja sie chetnie poczestuje, bo jagodzianki uwielbiam. Wciaz szukam doskonalego przepisu, wkrotce wyprobuje twoj!
-
2011/08/01 13:56:33
No ładnie Jolu ładnie. Taką ilość skonsumować? :)
-
2011/08/01 14:38:08
Jolka : ale kusisz ;D bo takie jagodzianki brzmia pysznie ;D a wygladaja bosko!
-
2011/08/01 15:54:38
Pycha jagodzianki :) poczęstuję się jedną ;)
-
2011/08/01 15:54:38
robiłam te jagodzianki, są genialne. pamiętam, że pochłonęłam ich baaardzo dużo :)
-
2011/08/01 19:49:36
uwielbiam
nigdy nie robiłam, zawsze kupuję w piekarni
-
2011/08/05 06:41:17
Jagodzianki idealne - nie dziwię się , że taka żarłoczność Was dopada , gdy je zrobisz ;)))