https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ucierane ciasto z owocami

Któregoś dnia miałam straszną ochotę na ciasto z owocami ....akurat takowe wstawiła u siebie na blogu Atinka ...to poleciałam do kuchni i upiekłam:). Troszkę przy nim namieszałam (bo zasugerowałam się opisem u Anitki), ale i tak wyszło pyszne ... wilgotne, aromatyczne, pełne owoców ... a na drugi dzień wydawało mi się jeszcze lepsze:).

Ja podam przepis z moimi zmianami ( i z podwojoną ilością skłądników, bo piekłam w większej blasze), po oryginał zapraszam do Anitki (klik).  

                  Ucierane ciasto z owocami

 

UCIERANE CIASTO Z OWOCAMI 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka stopionej margaryny (prawie cała kostka)
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do posypania

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać stopioną, ostudzoną margarynę i wszystko razem zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesianą przez sitko. Całość delikatnie mieszać łyżką. 3 szklanki porzeczek wsypać do miski, posypać je 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką. Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Część porzeczek w trakcie mieszania może sie rozgnieść, gdyż są bardzo delikatne. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy. Na wierzchu równomiernie rozsypać szklankę pozostałe porzeczki i jagody. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 09 sierpnia 2011, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/09 09:34:34
Ale Ci pięknie wyrosło Jolu:)
-
2011/08/09 09:39:34
wow ale wyrośnięte :) i normalnie mówi do mnie "weź mnie do kawy" ;)
-
2011/08/09 10:36:39
wygląda pięknie i pysznie! uwielbiam takie z owocami :)
-
2011/08/09 10:44:06
Oj tak! Czestuje sie i to z mila checia! Ciasto pierwsza klasa! Uwielbiam ucierane ciasta z owocami.. pycha :)

Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze milego dnia :*
-
2011/08/09 16:54:38
Piękne! Wspaniale wyrośnięte pyszne ciacho:) Rodzinka na pewno była zadowolona z takiej pysznosci:)
Pozdrowienia serdeczne Jolu :)
-
2011/08/09 17:29:27
Jolu wiesz, że my uwielbiamy takie ciacha. Oj zjadłabym, zjadła. Niestety na razie mogę tylko pomarzyć.
-
2011/08/09 20:22:06
Ciast z owocami nigdy nie mam dość!
-
2011/08/09 23:05:26
wysokie i apetyczne.
poczęstuję się, dobrze? ;]
-
2011/08/10 07:20:34
to ja się częstuje do kawy:)))
-
2011/08/10 19:24:48
Wygląda bajecznie! Jak ślicznie Ci wyrosło :) uwielbiam ciasta z owocami, a jak jeszcze są delikatnie wilgotne to już całkiem kosmos :)
Smacznie tu u Ciebie i tak pięknie pachnie... Lubię tu zaglądać :)
Macham!
-
2011/09/26 23:36:00
Ja właśnie złożyłam zamówienie na przepis na genialne ciasto ucierane od teściowej, ale jeśli niestety okaże się one tajemnicą, to skorzystam z Twojego przepisu. Blog dodaję do ulubionych i zapraszam do odwiedzenia mojej stronki.