https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k±

Gdy pierwszy raz upiekłam ten chleb, kolejnego dnia odebrałam od Męża telefon "Kochanie wła¶nie jem ¶niadanie, ten chleb jest znakomity". Potwierdzam, jest naprawdę znakomity i u nas pieczony już wielokrotnie. Gdy jestem leniwa piekę go w keksówkach (robi±c z 1,5 porcji), gdy mam ochotę na piękny bochen z pasmami m±ki na wierzchu wyrasta w koszyku:)... ale obojętnie gdzie i jak pieczony jest pyszny. Czuć w nim nutę prażonej m±ki, w smaku rzekłabym "konkretny", pięknie pachnie .... mi i Olkowi najbardziej smakuje z samym masłem:). 

Danusiu dziękuję za kolejny wspaniały przepis ...dla mnie jeste¶ Mistrzyni±.

                   Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k± 

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONˇ MˇKˇ 

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z m±ki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcze¶niej)
  • 165 g m±ki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej

Składniki zasmażki:

  • 120 g m±ki żytniej typ 720
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzan± such± patelnię, wsypujemy m±kę i prażymy, cały czas mieszaj±c do uzyskania lekko br±zowego koloru. M±ka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimn± wodę, energicznie mieszaj±c łyżk± albo trzepaczk±. Kolor zasmażki br±zowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego poł±czenia składników. Po czym dodajemy:

  • 330 g m±ki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Znów mieszamy aby składniki poł±czyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawi±zanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podro¶niętego ciasta dodajemy:

  • 600 g m±ki pszennej typ 650

Dosypujemy stopniowo m±kę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnian± łyżk±). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30x7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyro¶nięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

 

              Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k±

 

Chleb dodaję do akcji Fabryki przepisów "Chleby na zakwasie". 

 

Częstujcie się proszę:) 

czwartek, 15 wrze¶nia 2011, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/15 09:49:08
idealny! Tęsknie za smakiem domowego pieczywa... :( Niech się cieplej robi to nastawię sobie znowu zakwas :) i wtedy co¶ razem upieczemy :)
-
2011/09/15 10:24:21
Tak pięknie go opisała¶, że będzie to pierwszy chleb jaki upiekę już po przeprowadzce :) Pozdrawiam i dziękuję, że dodała¶ go do akcji.
-
Go¶ć: bijana, 188.141.39.*
2011/09/15 11:05:30
Jolunia- kolejny piekny chleb w Twoim wydaniu. Pięknie sie prezentuje..
-
2011/09/15 12:28:34
To ja chętnie cały bochenek zabiorę...
-
2011/09/15 14:17:44
Wspaniałe te Twoje chleby Jolu!
-
2011/09/15 14:33:28
|Dobrze, że ostatnio piekłam chleb(tydzień temu) wreszcie, bo miałabym ogromne wyrzuty, ale i tak zazdroszczę - zwłaszcza takiej reakcji Pana męża:)
-
Go¶ć: dana, *.dynamic.chello.pl
2011/09/15 16:17:10
Jolu, cieszę się, tym bardziej, że smakował Twojemu mężowi.
Ten chleb ma swój urok wła¶nie w cudownym zapachu. Niezapomniany zapach ma również chleb, który piekłam na suszonym zakwasie:)
Pozdrawiam:)
-
2011/09/15 17:16:57
To ja się też poczęstuję:) Piękny chlebu¶!
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/09/15 20:21:51
Kochana!

Dla mnie to Ty jestes chlebowa mistrzynia!
Kazdy chleb u Ciebie wyglada wyjatkowo i wiem, ze pokochalabym kazda kromke bez niczego i wcale nie dziwie sie Twojemu mezowi, bo miec taka zone to prawdziwy skarb!

Buziaki ;*
-
2011/09/15 21:52:52
bardzo ciekawa sprawa z t± m±k±, strasznie dawno nie piekłam chleba.. aż mi zakwas w końcu zaple¶niał.. wstyd i hańba :)
-
2011/09/15 22:21:25
Jolu,takim chlebem to ja się muszę poczęstować!
Z zaparzan± m±k± też już piekłam.S± długo ¶wieże i pyszne.
Pozdrowienia!
Amber
-
2011/09/16 05:46:53
Chleb bajka - pysznie wygl±da!
-
2011/09/16 06:43:29
A to ja chętnie poczęstuję się kromeczk±.
Piękny!:-)
-
2011/09/16 09:18:03
Jola, chlebek cudny, szkoda, że z czasem u mnie krucho, bo mam na niego wielk± ochotę;)
Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia.
-
2011/09/16 20:01:00
tak żałuję, że przez wakacje zaniedbałam swój zakwas. przepis zapisuję na za¶, bo lubię te "konkretne" :)
-
2011/09/17 15:25:30
Jolu...wyglada rewelacyjnei,a i dobre slowo od meza tez czyni cuda,ze wogole chce sie stac przy przyslowiowych garach:)))
-
2011/09/17 17:02:26
Jolu, wygl±da wspaniale :) aż mi sie zachciało takie chlebka z samym masełkiem :)
-
Go¶ć: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/09/18 21:04:55
¦wietny ten dodatek prażonej m±ki do chleba. Nigdy takiego nie piekłam. Muszę koniecznie spróbować. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis.
-
2011/09/19 19:25:19
wspaniale sie prezentuje
-
2011/09/20 11:59:53
cudowny ten chlebek, muszę się skusić :)
-
2011/09/20 15:36:11
Pierwszy raz widzę takie, musi być genialny
-
2011/09/20 19:43:42
jejku ja ci±gle podziwiam chleby na zakwasie i wci±ż nie mogę jeszcze przekonać się do samodzielnego pieczenia, ale i na mnie przyjdzie czas :)
-
2011/09/23 08:50:28
rozchlebkowała Nam się Jola;)
Buziaki:****
-
Go¶ć: nika, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/02/26 11:31:53
Jaka maka żytnia jest użyta w przepisie? domniemam ze 720
mam żytni± typ 1400 i chlebow± 700 mogę użyć do przepisu?
Mój zakwas ostatnio się buntuje wiec zapobiegawczo dałabym trochę drożdży
ale ile jak my¶lisz?
-
2015/02/26 12:11:05
Nika do zasmażki używam m±ki żytniej typ 720, więc użyj swojej żytniej typu 700. Co do ilo¶ci drożdży to przyznam szczerze, że ciężko mi powiedzieć, ale na pewno mało ... może z 7-10 g ¶wieżych ... Spróbuj może bez drożdży, porz±dnie nakarm zakwas przed zrobieniem zaczynu, na pewno da radę:). Pozdrawiam
-
Go¶ć: nika, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/02/26 12:57:44
okej dzięki spróbuje ']
-
2015/03/03 22:10:17
Jolu chlebek jest piękny :) Powiedz czy z podanych proporcji wyjd± 2 długie keksówki?
-
2015/03/04 05:14:33
Łucjo dziękuję.... a dodatkowo pyszny:). Z podanych proporcji wychodz± dwie keksówki o dolnych wymiarach 30x7 cm. Pozdrawiam
-
2015/03/04 18:04:31
Dziękuję :) Idę nastawiać zakwas : )