https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Meksykańska lazania

Kiedy tylko mój kochany Wróżek (dziękuję Ci Mężu) sprezentował mi "Kuchnię" Nigelli Lawson wiedziałam, że będę musiała zrobić tę lazanię. Długo nie czekała w kolejce na przygotowanie, za to w katalogu "do wstawienia" odczekała swoje:). W międzyczasie zrobiłam ją już kilkukrotnie, w tym wersję z mięsem mielonym ...jak dla mnie jednak najlepsza jest wersja podstawowa .... 

Meksykańska lazania jest po prostu pyszna, bardzo aromatyczna ...i mimo tego, że nie ma w niej kawałka mięsa bardzo sycąca ...a gdy się ją przygotowuje pięknie pachnie w całym domu ...a dodatkowo bardzo ładnie się kroi nawet, gdy jest ciepła. Zachęcam Was do jej zrobienia, bo jest naprawdę ekspresowa (jak na lazanię):).

 

               Meksykańska lazania

 

MEKSYKAŃSKA LAZANIA

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy czosnkowe (u mnie zwykła)
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana
  • 2 zielone owocowe papryki chili, posiekane wraz z pestkami (u mnie najczęściej czerwone)
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • 2 łyżki łodyżek kolendry, drobno posiekanych (raz zastąpiłam zieloną pietruszką i też było pyszne) 
  • 2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów i dodatkowo 400 ml wody z płukania puszek
  • 1 łyżka keczupu (u mnie Pudliszki lub Kotlin)

Składniki nadzienia:

  • 2 puszki czarnej fasoli, odcedzonej i wypłukanej (u mnie czerwona)
  • 2 puszki kukurydzy
  •  250 g żółtego sera
  • 1 paczka tortilli (8 sztuk) (ja wykorzystuję najczęściej 4 sztuki)

Sos:

Na kuchence postawić patelnię, rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę, paprykę czerwoną i zielone chili. Posolić i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną dodać posiekane łodyżki kolendry. Dodać pomidory z puszki, po czym nalać do puszek wody, przepłukać je i tę wodę również wlać na patelnię. Dodać keczup i zostawić całość na małym ogniu, by sos się dusił. W tym czasie przygotować nadzienie.

 

Nadzienie: 

Wymieszać w misce odcedzoną fasolę z kukurydzą. Dodać większą część utartego sera, zostawiając trochę do posypania gotowej potrawy i wymieszać.

 

Formowanie lazanii:

  • Na dno żaroodpornego naczynia (o średnicy 26 cm i głębokości 6-8 cm) nałożyć mniej więcej 1/3 gorącego sosu i rozsmarować ją po całym dnie. Nałożyć dwie tortille, tak aby zakryły cały sos. Mogą częściowo zachodzić na siebie (u mnie 1 tortilla).
  • Nałożyć 1/3 nadzienia, zakrywając nim tortille, następnie 1/4 pozostałego sosu i znów 2 tortille                 
  • Powtórzyć te czynności z kolejną 1/3 nadzienia, dodając trochę więcej sosu przed ułożeniem kolejnych dwóch tortilli
  • Wyłożyć resztę nadzienia, prawie cały pozostały sos i przykryć to ostatnimi tortillami. posmarować resztą sosu i posypać z wierzchu serem żółtym.

Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10 minut. Odstawić na 10-15 minut przed pokrojeniem i podaniem.

 

* resztki lazanii powinny zostać przykryte i schowane do lodówki. Odgrzewać w porcjach w naczyniu żaroodpornym. Przykryć je starannie folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Przed podaniem sprawdzić, czy lazania jest wystarczająco gorąca. Trójkąty lazanii można również zamrozić (ciasno owinięte folią plastikową, a następnie aluminiową). Rozmrażać przez noc w lodówce i odgrzewać jak wyżej.

 

Częstujcie się proszę:) 

środa, 05 października 2011, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: bijana, 188.141.39.*
2011/10/05 12:34:41
alez pysznosci u Ciebie, Jolus. Lazania wygląda tak smacznie, ze pewnie sie skusze...pozdrawiam cieplutko!
-
2011/10/05 12:50:08
wow, no to już nie mam wyjścia - będę musiała ją zrobić:)
-
2011/10/05 12:59:44
Koniecznie trzeba będzie zrobić:)
-
2011/10/05 13:06:45
W takiej wersji lasagne jeszcze nie widziałam... To moje klimaty więc zapewne wpasowała by się w 100% w mój gust :)
-
2011/10/05 13:07:46
Słyszałam wiele dobrego o tej lazanii. Wygląda rewelacyjnie:)Powinnam się jak najszybciej na nią skusić:)
-
2011/10/05 13:27:45
Joluś - ale mi narobiłaś apetytu!!! Wiem, że już kiedyś zachwalałaś tę lazanię, więc na pewno niedługo się skuszę na nią, bo smakowicie wygląda, pozdrawiam serdecznie
-
2011/10/05 14:02:29
O! To mi się podoba, bo tortille na pewno są fajnie nasączone sosem, a z makaronem różnie bywa...
-
2011/10/05 14:06:53
Przypomina mi danie, które robiłam kiedyś z książki Ainsleya :)
-
2011/10/05 15:26:48
musi być pyszna :) no i bez tony znienawidzonego przeze mnie beszaamelu!
-
2011/10/05 15:56:36
Robiłam i potwierdzam, jest pyszna!
-
2011/10/05 15:57:35
super apetycznie wygląda...;)
-
2011/10/05 17:19:10
Joluś jaka pyszna ta lazania! Mniam,mniam:) Wspaiały obiadek mieliscie:)
-
Gość: , 79.162.206.*
2011/10/05 18:01:00
Świetnie pasuje do moich wegetariańskich upodobań :-)
-
2011/10/05 18:05:54
to ja byłam przed chwilą, z tymi wegetariańskimi upodobaniami, żaden tam gość logiczne :-)
-
2011/10/05 18:51:37
Wygląda mega apetycznie!
Nigella wie,co dobre.
Smacznego!
Amber
-
2011/10/05 21:20:46
Zachwycająca jest ta wersja lazanii :) Ja co prawda przemyciłabym tam trochę mięska, ale i bez niego zapewne stanowi istne niebo w gębie :)
-
2011/10/06 11:02:03
Bardzo mi sie podoba ten przepis i na pewno go wyprobuje przy najblizszej okazji. Bez miesa stanowi swietny wegetarianski obiad, ma wszystkie skladniki, ktore lubie! Dziekuje za podzielenie sie tym przepisem!
-
2011/10/06 13:34:31
mniam, pyszny pomysł !
-
2011/10/06 20:48:23
Uwielbiam takie smaki:) Wpraszam się na obiad :)
-
2011/10/06 22:33:06
baaardzo fajny pomysł :) pozdrawiam i dziękuje za odwiedzimy i miły komentarz u mnie :)
-
2011/10/06 22:35:21
po kupieniu "Kuchni" był to jeden z pierwszych przepisów, do których się zabrałam. pycha!
-
2011/10/07 08:36:16
Jolu- od samego patrzenia zrobiłam się głodna;)
-
2011/10/07 08:43:43
Coś idealnie dla mnie, bo bez mięsa za którym zbytnio nie przepadam. Uwielbiam takie kolorowe potrawy :)
-
2011/10/07 17:12:03
Prawdziwie królewski, pyszny obiad! Wspaniała!:)
-
2011/10/07 17:56:05
Bardzo smakowicie wygląda! Uwielbiam tortille :))
-
2011/10/08 18:53:16
Jolu,za typowa lazania nie przepadam,jakos tak mnie mdli nawet jak na nia patrze,ale twoja propozycja jest dla mnie stworzona!!!!!!wyglada pysznie,napewno tez tak smakuje...musze ja przy okazji zrobic..pycha!!!!!!!!
-
2011/10/08 22:03:05
mniam, tez taka robie gdy mam nadmiar plackow tortilli.
-
2011/10/09 08:38:53
Cudownie kolorowa, ... wspaniała, muszę zafundować mojej rodzince, pozdrawiam;)
-
2011/10/09 20:23:37
Jestem pod wrażeniem! Takie danie pokochałaby cała moja rodzina, jestem tego pewna! :)
-
2011/10/09 20:33:34
Chyba ci na trochę oddam .... M, bo widzę, że to jego klimaty i były bardzo szczęśliwy skarmiany takim jedzeniem ;D Nawiasem dodam,że też kupuje książki......Tylko co na to by powiedział Wróżek..... :)
-
2011/10/10 19:54:11
Cudowna lazania w Twoim wykonaniu, piękna :-) pozdrawiam
-
2011/10/11 12:23:21
co za kolory! aż chce się jeść
-
2011/10/11 18:12:02
Jolus sciskam Cie mocno...trzymaj sie ,zycze duzo wytrwalosci..wiesz o czym mowie.
-
2011/10/12 22:05:08
cudowna lazania i też kusi mnie ta meksykańska wersja :)
-
2011/10/13 09:36:50
alez pyszności
-
2011/10/14 16:59:47
Kocham sie w Twoixh daniach, wyglada bosko! :)
-
2011/10/19 11:20:14
Kocham 'Kuchnie' Nigelli! Sprezentowalam ja sobie na Boze Narodzenie 2010 :) Cos czuje, ze w tym roku tez cos Nigelli od samej siebie dostane :):):)
Pilaff wszedl w nasze menu na stale, tak samo, jak pizza na szybkim spodzie. I ciasteczka! :)

Buziaczki kochana!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl