Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Flaczki

Kilka dni temu na jednym z blogów kulinarnych przeczytałam, że flaczki to potrawa, którą albo się lubi, albo nienawidzi .... ja należę do tych drugich. Mój Mąż jednak je kocha ...a ja kocham swojego Męża, dlatego też od czasu do czasu kupuję wołowe żołądki (jeśli są do dostania, jeśli nie wstępnie obgotowane flaki) i z klamerką (prawie że) na nosie gotuję mu cały garnek flaczków. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie umiem się zmusić żeby ich spróbować przy doprawianiu ...ale jakoś tak mi się zawsze uda trafić, że ponoć świetnie smakują (słowa Męża .... ja nie potwierdzę:)).

             Flaczki

 

FLACZKI

Składniki bulionu:

  • 2 porcje rosołowe (u nie tym razem połówka małej kaczki)
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula (obrana i opieczona na suchej patelni)
  • 2 gałązki lubczyku
  • zielona część pietruszki i selera 
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól do smaku
  • ok. 3 l wody

Z podanych składników na wolnym ogniu ugotować wywar.

Dodatkowo:

  • ok. 2 kg żołądków wołowych
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek 
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej

W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej flaczki, od momentu zawrzenia pogotować 5 minut. Odcedzić, ponownie zalać flaki wodą i czynność gotowania powtórzyć jeszcze 2 razy (ma to ponoć na celu pozbycie się nieprzyjemnego zapachu). Odcedzić. (W przypadku używania flaków wstępnie obgotowanych wystarczy zagotować je 1 raz, a następnie gotować w wywarze. Trwa to wówczas znacznie krócej)

Flaki przełożyć do wrzącego (przecedzonego) wywaru i gotować do miękkości (może to zająć nawet kilka godzin). Gdy flaki są już miękkie dodać do nich startą marchewkę i dalej gotować.

Na patelni stopić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę (o złotym kolorze). Rozprowadzić ja wodą (do konsystencji średnio gęstej śmietany). Przy rozrzedzaniu zasmażki wodą lub mlekiem kierujemy się zasadą, że gorącą zasmażkę rozrabiamy zimną wodą, a zimną zasmażkę gorącą wodą.

Gdy flaki i marchewka są już miękkie zagęścić je zasmażką i doprawić solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Zagotować. Podawać.

 

Flaczki dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku IV", nad którą patronat objął serwis zpierwszegotloczenia.pl

                                   Gotujemy po poslku 

 

Częstujcie się proszę:) 

środa, 16 listopada 2011, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2011/11/16 20:58:26
Klamerka mnie rozbawiła:) To prawda, że niezbyt ładnie pachną an początku ale jak dobrze potem smakują. Moim zdaniem najgorsza w nich jest ...nazwa no bo flaki to naprawdę niezbyt zachęcające. Ja nazywam je mięsnymi żelkami, żeby dzieci jadły z chęcią:)
-
2011/11/16 21:13:33
Hmm... coś się z komentowaniem zacięło, mam nadzieję, że nie piszę drugi raz tego samego ;). W każdym razie podziwam za poświęcenie :)! A flaczki uwielbiam (choć może nazwa i skład nie są "królewskie") ;). Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/11/16 21:31:55
Kochasz swojego męża ! :))) Na szczęście u mnie ani ja, ani mój M i synek nie lubimy flaczków :D.
Klamerka bezbłędna ;D
-
2011/11/16 21:43:34
Flaczki kiedyś jadałam, ale to było dawno temu;) Teraz to już sama nie wiem czy je lubie czy nie;)

-
2011/11/16 21:48:00
A ja lubię.I mam parę sposobów na ich podawanie.
Smacznego dla męża!
Amber
-
Gość: Isa, 184psz3.bater.net.pl
2011/11/16 22:23:05
ja też w gronie tych co to flaczkó niejadam ale mąż jada , szczyt mojej miłość sięga jednak tylko do tego stopnia zeby kupić mu gotowe-mrożone;D
-
2011/11/16 23:30:51
moja mama robiła taką zupę. wieki całe jej nie jadłam. Pycha
-
2011/11/17 08:31:52
a ja lubię, ale tylko takie mojej mamy.. Sama się za nie, nie biorę ;)
-
Gość: , xdsl-87-78-135-42.netcologne.de
2011/11/17 09:49:29
I ja lubie flaczki. Najlepsze robi oczywiscie moja mama (juz sobie "zamowilam" u niej na swieta:)) Zapachpodczas gotowania faktycznie niezbyt przyjemny za to smak przedni :))

Pozdrawiam cieplutko.
-
2011/11/17 09:49:57
Ten komentarz wyzej pisalam ja- majka :))
-
2011/11/17 12:19:58
Jolus, jestes wielka! ja do flaczkow niestety nie podchodze...
-
2011/11/17 14:20:40
Ale kochana z Ciebie zonka! ; ) wysle do Ciebie mojego R. na obiad bo On tez lubi flaczki! Buziaki ;*
-
2011/11/18 23:04:25
Jak rany Jolu! Jakbym siebie widziala! Jeszcze w domu mojej matki - tato bardzo flaczki lubil i pewnie nadal lubi, a ja jak tylko widzialam porozkladane duzo mowiace skladniki unikalam kuchni za wszelka cene przez nastepne dwa dni i staralam sie za bardzo nie oddychac w okolicy :):):):))))))))) Jednym slowem: NIENAWIDZE!
xxx
-
2011/11/24 12:29:02
Kochana! Idealna żona z Ciebie :) Cieszę się, że je zrobiłaś, a kiedy pewnie przyjdzie czas, że zamkniesz oczy, i ... jakoś to pójdzie :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2011/11/25 09:51:05
uwielbiam!!! ostatnio nawet moja najmłodsza córka zajadała i jeszcze poprosiła o dokładkę "tej dobrej zupy z kluskami" :) nie wyprowadzałam jej z błędu że to nie kluski...
czasami jak człowiek nie wie co je to lepiej smakuje :)
-
Gość: gość Agata, ams252.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/05 18:28:00
Witam! Ja do flaczków polecam cząber jako wyrazistą przyprawę. Majeranek - i owszem, ale bez cząbru nie wyobrażam sobie flaczków. Właśnie się gotują:-))
-
Gość: , 89-68-94-59.dynamic.chello.pl
2012/04/10 14:28:33
bo do flaczków trzeba dorosnąć :D
-
2012/09/01 01:46:53
Jadłem ostatnio flaczki Winiary kupione z supermarketu i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. To najlepsze flaczki jakie mi się trafiły w życiu! Prawdziwie domowa robota! Myślę, że nie ma co się przemęczać, skoro za kilka złotych można dostać równie dobre flaczki. Naprawdę, polecam flaczki Winiary.
-
2012/09/01 08:34:56
White-fanatyk ja chyba jednak zostanę przy swojskich ...przynajmniej jeśli o gotowanie dla Męża chodzi .... nie mam zaufania do tych sklepowych, zwłaszcza jak zatruła mi się takowymi Teściowa z Teściem:) pozdrawiam
-
2013/05/20 18:51:37
A moja Pani lubi flaczki, tylko zawsze staram się dodać mięso ze skrzydełek kurczaka