Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pyzy z mięsem

W moim rodzinnym domu nie robiło się takowych pyz ...gdy więc pierwszy raz robiłam je jakieś 2 miesiące temu miałam pewne obawy ....  bo w sumie nadzienie robiłam na wielkiego czuja. Pyzy bardzo posmakowały mojemu M .... i synkowi również ...a ja dziś znów zamroziłam mięso z kaczki na pyzy:). Czegóż się nie robi dla swoich kochanych mężczyzn .... bo ja jednak wolę nadzienie śliwkowe czy truskawkowe:).

                      Pyzy z mięsem

 

Pyzy dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku IV", nad którą patronat objął serwis Zpierwszegotloczenia.pl.

 

                     Gotujemy po polsku 

 

PYZY Z MIĘSEM

Składniki ciasta:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 3-4 jajka
  • mąka ziemniaczana (dodajemy tyle, aby ciasto nie było klejące)

Składniki nadzienia:

  • 30-40 dag mięsa (wieprzowe, drobiowe; ugotowane i przemielone przez maszynkę)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę do dużej miski. Delikatnie przestudzić i do jak najgorętszych (takich jakie tylko nasza ręka zniesie) wbić jajka i dodać make ziemniaczaną. Mąki dodać tyle, aby ciasto nie było klejące (lub wyciągnąć 1/4 ziemniaków i zastąpić je mąką, ja jednak dodaję mąkę na oko). 

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na tłuszczu. Dodać do przemielonego mięsa. Doprawić. Nadzienie ma być wyraziste w smaku.

Z ciasta odciąć kawałek, zrobić z niego gruby wałek. Wałek pociąć na kawałki, które należy lekko spłaszczyć w dłoniach. Na każdy placuszek nałożyć nadzienie, zlepić tworząc okrągłe kluski. Gotować je we wrzącej osolonej wodzie (na wolnym ogniu, z 3-4 minuty od momentu zawrzenia). Podawać polane skwarkami lub ulubionym sosem (u nas grzybowy) i z surówką.

 

Częstujcie się proszę:) 



poniedziałek, 14 listopada 2011, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2011/11/14 18:53:57
U mnie też nie robiło się pyz, tym bardziej chętnie zrobię...
-
2011/11/14 18:57:08
wyglądają fantastycznie, a ja tak dawno nie robilam pyz, trzeba nadrobic.
-
2011/11/14 18:58:43
Jolu szkoda, że się nie dogadałyśmy najpierw :) Widzę, że te Twoje robione w całości z gotowanych ziemniaków.
-
2011/11/14 19:20:10
O proszę, mój ulubiony przepis na kluski, ja robiłam w niedziele, przepis dodam jutro, ale bardzo podobnie robię kluski z mięsem. Pozdrawiam.
-
2011/11/14 19:23:26
ale narobilas mi smaku na takie jedzonko, mniammm:)
-
2011/11/14 21:06:22
Takie z mięsem są pyszne ,mniam. Zjadłabym z wielką chęcią.Pysznie u Ciebie wyglądają.
Pozdroawiam Joluś:*
-
2011/11/14 21:09:17
Ale bym zjadła:)
-
2011/11/14 21:25:16
mmm... Uwielbiam;)
-
2011/11/14 22:01:53
jak pysznie
-
2011/11/15 00:35:05
Ja nigdy w zyciu pyz nie robilam przyznam sie... I jadlam chyba tylko raz, takie kupne, z torebki. Ale widze, ze mamy podobne smaki, bo ja tez bym raczej glosowala za tymi owocowymi :)
Buziaczki!
-
2011/11/15 16:12:14
U mnie pyzy robi się z gotowanych i tartych ziemniaków,coś jak kartacze. Taką wersję również znam i miło wspominam z dzieciństwa;)