https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Zakręcony chlebek czekoladowy

Dzisiaj w kulinarnej blogosferze rozpoczyna się święto czekoladomaniaków … Bea rozpoczyna swój kolejny Czekoladowy weekend:)

                           

                    Czekoladowy weekend 

                        

Uwielbiam czekoladę, a więc nie wyobrażam sobie, że mogłabym w tym weekendzie nie wziąć udziału:) … tym bardziej, że do wspólnego pieczenia zaprosiły mnie Trzy Muszkieterki:  Atinka, Majanka i Margot. To dla mnie zaszczyt piec z takimi wspaniałymi Kobietami:). Dziękuję za zaufanie.

Atinka do naszego wspólnego pieczenia wybrała naprawdę przepyszny przepis na zakręcony chlebek czekoladowy. Chlebek  jest naprawdę rewelacyjny,  delikatnie czuć w nim nutellę, jest nie za słodki, pozostaje długo świeży, a na dodatek pięknie wygląda w przekroju.

 

              Zakręcony chlebek czekoladowy 

 

ZAKRĘCONY CHLEBEK CZEKOLADOWY

Źródło: klik

Składniki:

  • 120 ml ciepłego mleka
  • 60 ml ciepłej wody
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru (dałam domowy z wanilią)
  • 360 g mąki (musiałam trochę dosypać)
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (u mnie nutella)
  • 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (ja nie posypywałam)

 

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki (ja z drożdży, odrobiny mąki i kilku łyżek mleka zrobiłam wcześniej rozczyn), poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto (wyrabiałam ręcznie). Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię.  Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę.  Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych tłuszczem misek, przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoją objętość.

Po tym czasie, każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x15 cm. Rozwałkowaną brązową część ciasta ułożyć na białej i jeszcze rozwałkować do uzyskania prostokątu 30x20 cm. Otrzymany prostokąt przekroić na pół, na dwa prostokąty o wymiarach 15x20 cm. Ułożyć jeden na drugim tak aby warstwy ciasta były naprzemiennie biała - brązowa- biała - brązowa i ponownie rozwałkować na prostokąt  30x20 cm. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy. Następnie ostatni prostokąt podzielić na  4-6 pasków, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty.  Zapleść warkocz formując bochenek.

Formę (u mnie keksówka 25x7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia , włożyć do niej przygotowany bochenek, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrastania na około 45 minut, lub do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka spryskać woda i posypać siemieniem (nie posypałam). Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 C, przez około 30 minut. do zbrązowienia (sprawdzić patyczkiem).

 

Częstujcie się proszę:) 

piątek, 17 lutego 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/17 20:39:29
Jolu , chleb pierwsza klasa,a pieczenie z taką równą babeczką to sama przyjemność*
-
2012/02/17 20:41:59
Jolu tak się cieszę,ze do nas dołączyłaś:* No i że chlebek przypadł Ci do gustu :) Superowo się razem piekło:) Było cudownie:* Dzięki:* A wiesz pięknie Twój chlebek wygląda!
-
2012/02/17 20:42:53
kiedyś musimy to powtórzyć !
-
2012/02/17 20:44:28
Dziewczyny dziękuję:)
Anitko koniecznie:)
-
2012/02/17 20:45:48
Chlebuś kusi, oj kusi tymi swoimi esami - floresami;) Już czuje jego zapach i ten posmak nutelli;)))
-
2012/02/17 20:48:15
Jolu, dziękuję Ci za wspólne pieczenie tego pysznego chlebka :). Bardzo się cieszę, że go razem piekłyśmy. Twój wygląda pięknie i pysznie, jest taki pozytywnie zakręcony :))
Dziękuję i z pewnością jeszcze kiedys powtórzymy nasze wspólne dokonania, prawda? :-)
-
2012/02/17 21:00:53
Jolusia piekny chlebek wypieklas, do tego w tak doborowym towarzystwie...
-
2012/02/17 21:33:34
Jolu piękny chlebek, wspaniałe towarzystwo. Nie widziałam, że się coś takiego szykuje i teraz mam tremę :)
-
2012/02/18 07:04:42
Fajny, taki marmurkowy:)
-
2012/02/18 08:05:12
Piekny jest! Wspanialy przepis wyszperalyscie Muszkieterki :)

Pozdrawiam serdecznie Jolanto i dziekuje za udzial w CzW! :)
-
2012/02/18 09:19:51
Wygląda tak pysznie,że mam zaraz ochotę piec!
Ja dodałabym krem czekoladowy zamiast nutelli.
Amber
-
2012/02/18 10:46:52
Jolu, juz Was chwaliłam u Majanki:) Ale Twój chlebek niezwykle pięknie zakręcony! Cudo po prostu, cudo!
p.s. Może kiedyś i ja z Wami... coś ...
-
2012/02/18 12:20:16
Piękny wypiek! Chyba nie potrafiłabym się oprzeć takiemu chlebkowi!
-
2012/02/18 13:46:17
Oh Jolus...piekny,napewno pyszny.
-
2012/02/18 16:25:18
Kochana ;* Twoj chlebek wyglada przecudownie, chyba sie zakochalam ; )
-
2012/02/19 16:13:09
whoa...yours looks very pretty too!
I am so glad that you have tried and enjoyed it.

Angie
-
2012/02/21 22:36:12
i znowu czekoladowy chlebek, ciagle się na takie pyszności natykam.
-
2012/02/29 10:46:11
Ależ on piękny!