Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka zaparzana

Wiem, wiem ostatnio trochę babkowo tutaj, ale cóż poradzić kiedy to ciasto bardzo szybkie i pyszne na dodatek. Ta baba, znaleziona u Uleńki, jest naprawdę przepyszna. Piekłam ją już kilkukrotnie, w tym na wynos:). Jest waniliowa, bardzo wilgotna ....taka, że naprawde ciężko nie wyciągnąć ręki po kolejny kawałek:).

Babkę tę piekłam z Olkiem i widzę, ze znalazłam sposób na mojego niejadka. Mój Synko, który nie za bardzo lubi sie z domowym ciastem zjadł ukrojony przeze mnie kawałek .... po czym przylatuje do mnie do pokoju z kolejnym wielkim kawałkiem. "Skąd masz?" - pytam. "Sam sobie ukroiłem, ale tym moim bezpiecznym nożem" ..... i zjadł kolejny ...od tej pory pieczemy każdą babkę razem i Olko zajada, aż mu się uszy trzęsą:).

Przyznam się Wam szczerze, że ostatnio piekłam ją z pamięci i pomyliła mi się ilość mąki - wsypałam o pół szklanki mąki pszennej więcej. Babka na tym nie straciła, była równie pyszna. 

 

             Babka zaparzana 

 

BABKA ZAPARZANA

Składniki na formę z kominem o Ø 22cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
  • cukier puder do oprószenia

Całe jajka ubić z cukrem na puszysty, bladożółty krem. Na największych obrotach miksera zajmie to ok. 5 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, masło lub dobrą margarynę podgrzać do rozpuszczenia. Do ubitych jajek wsypać mąkę i od razu wlać gorące masło, miksować przez chwilkę do połączenia się składników, dodać wanilię. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. 

 

Częstujcie się proszę:)                

środa, 04 kwietnia 2012, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2012/04/04 09:23:30
u mnie też dzisiaj babkowo :)
Cudeńko Joluś :)
-
2012/04/04 09:27:53
ale puchate cudeńko;)
-
2012/04/04 09:29:55
Joluniu Jestes dla mnie prawdziwym ekspertem od wypiekow babkowych, ja jestem po tylach w tym temacie. pewnie cos bym upiekla ale czy to przypominaloby babke- tego nie wiem... Czestuje sie kawaleczkiem-no- dwoma... Buziaczki ogromne...
-
2012/04/04 12:13:27
wygląda na taką lekką i mięciutką :) pozdrawiam
-
2012/04/04 12:36:21
Bo dobra babka nie jest zła :)) A Twoja wygląda super!!! Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/04/04 14:27:43
Pyszna babka:)
-
2012/04/04 15:10:00
Jolu, babeczka jest po prostu cudowna! :)
Pieczenie z synkiem jest najlepsiejsze:)
Uściski:*
-
2012/04/04 15:19:28
Przed Wielkanocą musi być babkowo, bo to takie babkowe święto ;D Baba cudna, puchata taka. Masz śliczną foremkę.
-
2012/04/04 16:29:36
Wygląda na wilgotną i puszystą, a takie babki lubię najbardziej :)
-
2012/04/04 16:33:36
takie babki lubię najbardziej :)
-
2012/04/04 17:40:36
Na dobrą babkę zawsze jest pora. Piękna ta Twoja baba;)
-
2012/04/04 18:14:44
Kocham takie babki :)))
-
2012/04/04 19:35:11
Wcale sie nie dziwie, ze Twoj synek tak zajadal sie babka!
Ja tez z nia przepadam:)
-
2012/04/04 22:21:48
Cześć Jola, babkę tę piekę już od kilkunastu lat. Jest niezastąpiona, cieszę się, że i Wam przypadła do gustu, pozdrawiam;)
-
2012/04/04 23:45:07
Joluś, ale ona puszysta. Cudo
-
2012/04/05 10:06:01
Kasiu widziałam Twoje cudo:) Piękna:)
Nastusiu i puchata i pyszna:)
Basieńko oj na pewno wyszłaby Ci piękna baba:) polecam tą, tego przepisu nie da się zepsuć:) wielki buziaczek:)
Zauberi bo taka jest:) polecam:)
Kuchcikowo święta prawda:)
Wiosenko oj dziękuję:)
Majanko to prawda:) Fantastycznie się z dzieciakami piecze:) ...a babeczka pyszna:)
Usagi foremka z Lidla, są naprawdę rewelacyjne. W tym roku dokupiłam drugą.
Cucinadellafelicita to ta babka właśnie taka jest:)
Oliwku ja tez:)
Basiku dziękuję:)
Izaa_a oj ja też:)
Chochlikikuchenne oj chyba nie ma osoby, której by nie posmakowała:)
Uleńko, a ja poznałąm ten przepis dzięi Tobie:) jest niezastąpiony, jak każdy Twój wypiek:)
Karolciu bardzo puchata:) wielki buziaczek:)
-
2012/04/05 10:19:08
Czy się rodzina zgodzi czy nie, ja tą babę piekę na Wielkanoc, a co! :)
Pyszności!
-
Gość: lubuskie, user-31-174-207-101.play-internet.pl
2012/04/06 15:57:09
2 godz temu skończyłam pieczenie: zakalec, guma, MASAKRA ! jestem bardzo rozczarowana tym przepisem. Właśnie wyjęłam z piekarnika babkę ze sprawdzonego przepisu, jest cudowna :) wysoka i puszysta.
-
2012/04/06 16:14:58
Pyszności, polecam!!! :)
-
2012/04/06 16:15:35
Lubuskie, ja upiekłam i wyszło mi wszystko dobrze, babki się upiekły i po wyjęciu z formy nie opadły, są puszyste i pyszne :)
-
Gość: lubuskie, user-188-33-224-127.play-internet.pl
2012/04/06 21:16:20
gdybym nigdy nie piekła babki byłabym skłonna uwierzyć że to wyłącznie moja wina, w tej sytuacji już sama nie wiem....
to już nie ma znaczenia, jeśli innym wychodzi to powodzenia
ja już stąd znikam i nie wracam
WESOŁYCH ŚWIĄT
-
2012/04/07 09:07:45
No jeżeli wyszła już wielu osobom, to nie sądzę, aby błąd był w przepisie. Mi ciasto wyszło i jest przepyszne, nawet wstawiłam dzisiaj przepis na bloga, więc jest dowód :)
-
2012/04/10 08:58:18
Domi cieszę się, ze baba posmakowała ...ja też ją piekłam na Święta:) wyszła cudowna i puchata.
Lubuskie nawet najlepszym od czasu do czasu coś nie wyjdzie, a ta babka raczej do masakrycznych nie należy, Przepis poszedł dalej i już kilka osób z mojego otoczenia go piekło i każdym wyszedł. Nie wstawiam tutaj przepisów, które nie wyszły lub były wg mnie i mojej rodziny niesmaczne.
-
2012/04/10 13:06:36
Rewelacja :) Pozdrawiam ciepło i zyczę Wesołego po Świętach :)
-
Gość: Rafał, 178-36-242-155.adsl.inetia.pl
2014/05/20 21:08:16
Rewelacja, takiej napuszonej baby jeszcze nie jadłem.