https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik Baranek

Kolejna z Wielkanocnych słodkości .... sernik:). Ten piekłam po raz pierwszy, choć przepis mam już dobre 10-15 lat:). Dostałam go od pewnej rówieśniczki, która miała i z tego co wiem to ma nadal, takiego samego fioła na punkcie pieczenia:).

Baranek jest przepyszny. Jest puszysty, ale jednocześnie konkretny ....w sam raz słodki ....no taki po prostu, że się chce sięgać po kolejny kawałek:). Szczerze polecam:) ..... od Wielkiej Nocy to jeden z moich ukochanych:).

 

            Sernik baranek 

 

SERNIK BARANEK

Składniki ciasta:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7-8 łyżek zimnego mleka

Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tylko do połączenia składników). Podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część ciasto zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotować masę serową.

 

*gdyby wg Was ciasta będzie zbyt dużo część można zamrozić lub wykorzystać do zrobienia partii kruchych ciasteczek. 

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera (u mnie wiaderkowy z Lidla)
  • 12 dag masła
  • 7 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • opcjonalnie rodzynki

Miękkie masło utrzec do białości, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać żółtka, a następnie ser i pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łopatką. Opcjonalnie dodać rodzynki.

Mase serową wylać na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1 godziny. Pozostawić do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

czwartek, 19 kwietnia 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/19 20:24:07
Byłam bardzo ciekawa jak wygląda sernik o takiej nazwie i tarafiłam, bo tak sobie go wyobrażałam... Pyszny!
-
2012/04/19 20:24:42
cudny!!!! jak bym tylko mogła to bym się poczęstowała ;)))
-
Gość: Beata, 212.160.111.*
2012/04/19 20:43:25
Nie baranek tylko sernik królewski/kapłański
-
2012/04/19 20:44:43
Ale pyszne ciacho! Musze takie zrobic niedlugo!
-
2012/04/19 20:45:49
Pati i fajnie wygląda i pysznie smakuje:)
Izaa_a częstuj się:) Smacznego
Beato jedno ciasto potrafi mieć wiele nazw. Ty znasz to pod nazwą sernik kapłański, ja pod nazwą baranek i tak się już u mnie bedzie do końca nazywał ...bo pod taką nazwą go dostałam
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/19 20:51:55
Piękna nazwa i piękny sernik! Zapisałam do zrobienia, ale ja spróbuję z twarogiem - takim do zmielenia jeszcze;) Dziękuję za inspirację!;)
-
2012/04/19 20:54:01
Zjadłabym ten kawałek:)
-
2012/04/19 21:31:38
Jaka ładna nazwa :)
Zjadłabym kawałek, bo ostatnio wcale serników nie piekę. Właściwie nie wiem, dlaczego, bo bardzo lubię...
-
2012/04/19 21:41:48
Jolunia wiesz, ze ja jestem pies na serniki. Bardzo mi sie podoba, bo uwielbiam takie wypieki black&white.Zapisze sobie przepis. Buziaczki, kochana.
-
2012/04/19 21:43:15
Bardzo lubię serniki, Twój Jolu kusi i nęci, więc zapisuję przepis w rubryce "koniecznie do wypróbowania";)
-
2012/04/19 23:53:30
ale ładny
-
2012/04/20 05:34:51
Świetnie wygląda z chęcią sięgłabym po niego teraz do herbatki :)
-
2012/04/20 06:39:42
Piękny sernik!
Jolu jak ja kocham serniki, a ten wygląda przeeepysznie!
Uściski :*
-
2012/04/20 07:42:17
Prześliczny. Następny, który upiekę to będzie właśnie ten:)
-
2012/04/20 08:45:15
U mnie nie ma kto niestety dojadac sernikow i nawet z tymi najmniejszymi zostaje sama na placu boju :) Zapraszam sie do Ciebie! ;):)
-
2012/04/20 17:16:09
wygląda kusząco, uwielbiam serniki :)
-
2012/04/20 17:35:34
Świetna nazwa, a i sernik niczego sobie. Przydałby mi się teraz do kawusi.
-
2012/04/20 19:52:19
Baranek! Jaka nazwa ładniutka! :)
No i ciacho pierwsza klasa :)
-
2012/04/21 13:48:00
za sernik dałabym się pokroić, a za taki? Posiekać na drobno :) Pyszny i piękny!
-
2012/04/22 16:37:38
wygląda przepysznie! od świąt mam fazę na serniki, więc... :)
-
2012/04/23 15:27:12
Bardzo mi się spodobała nazwa :)) ja znam taką zwyczajną :) sernik na ciemnym spodzie :) a Twoja jest taka urocza. I to właśnie jest moj ulubiony sernik!!!!
-
2012/04/23 16:43:21
Sernik wygląda pysznie, ja też wczoraj robiłam sernik :-) zapraszam na degustację do mnie :-)
-
2012/05/10 12:27:32
uwielbiam wprost klasykę, ten przepis znam, ale wyobraź sobie też do tej pory jeszcze się za niego nie zabrałam
-
Gość: agata, *.play-internet.pl
2012/05/28 15:41:31
Sernik pycha :) !!!!!!!!!!!
Robię już drugi raz wg Pani przepisu i na pewno nie będzie to ostatni raz ;))
-
2012/05/28 15:52:40
Pani Agato cieszę sie niezmiernie, ze sernik smakuje:) .... ja też go uwielbiam:) pozdrawiam ciepło