https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Jeśli powiem, że to jedno z najwspanialszych ciast, jakie w życiu jadłam to nie skłamię. Można by rzec banalne ...ciasto kruche, rabarbar, kruszonka ....klasyka ... ale nasto ciasto zauroczyło:). Mąż, gdy się skonzcyło, powiedział "no tak, jak tak dobre ciasto to zawsze tak mało upieczesz" (a upiekłam taką samą blaszkę co zawsze:)) ...dlatego też jutro piekę kolejne:).

Przepis znalazłam u Mysi, która znalazła go u Doroty:).

 

                Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 

 

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta kruchego: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • mały słoik dzem truskawkowego

Składniki kruszonki:

  • 185 g mąki pszennej (u mnie ok. 1 łyżka więcej)
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (u mnie 25x28cm) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (u mnie ok. 10-15 minut), lekko wystudzić.

Rabarbar obrać (ja nie obierałam), umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (z którego można zrobic pyszny kompot, rada Doroty).

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki (zapomniałam) i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.




Przepis dopisuję do rabarbarowej akcji Olcika:)

       Rabarbarowa akcja                 

oraz do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?":)

Kasia 

 

Częstujcie się proszę:) 

 

piątek, 25 maja 2012, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2012/05/25 22:13:47
To ja poproszę ten kawałeczek :-) skoro nie zostało więcej :-)
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/05/25 22:31:54
Pyszne! Z kruszonką uwielbiamy! Świetny przepis ciasta do wszystkich sezonowych owoców, a potem tych nawet ze słoika;)
Poproszę o kawałek jeszcze tego gorącego, co jutro upieczesz;) Miłego weekendu!
-
2012/05/25 22:48:24
ale apetyczne to ciacho i ta kruszonka mniammmm
-
2012/05/25 23:25:16
Ciekawe czy moim by posmakowało. Uwielbiam połączenie rabarbaru i truskawek.
-
2012/05/25 23:47:29
Jolu, Ty chyba normalnie wiesz co ja piekę ! ;D
Ja też je robiłam hihi ;) Czeka na publikację, niestety mam kilka zaległości,więc nie wiem,kiedy je wstawię.
Pyszne ciasto, no nie ?:)
-
2012/05/26 06:56:25
Jolus! :) wcale sie nie dziwie, ze Wam smakowalo, mi sie tez uszy trzesly na te ciacho! :)

Wyglada wspaniale u Ciebie :)

Buziaki ;*
-
2012/05/26 07:12:40
A ja tego ciasta jeszcze nie piekłam, wygląda świetnie. A słowa Twojego męża to chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu :)
No to widzę kolejny przepis do wypróbowania. Ciekawe czy zdążę nim skończy się rabarbar.
-
2012/05/26 08:48:19
Moje dzieciaki niestety nie lubią rabarbaru, więc piekę dziś sernik z truskawkami. Ja zjadłabym Twoje ciacho z wielką ochotą :)
-
2012/05/26 09:12:51
pyszne te ciacho:) mam taki sam talerz! :)
-
2012/05/26 09:39:14
Jolunia wyobraz sobie, ze ja tez mam dzis kruche z owocami, to od Dorotki. Slicznie wyglada ten rabarbarowiec, tak pięknie je zachwalilas, ze pewnie nastepne moje znow bedzie kruche...buziaki ogromne.
-
2012/05/26 11:08:48
Kolejny wspaniały wypiek z rabarbarem:) A ja własnie piekę to z budyniową pianką:)
-
2012/05/26 11:10:57
Wydaje mi się, że takich prostych, klasycznych ciast po prostu nie doceniamy. A przecież bywają równie smaczne, jak najbardziej wymyślny tort. Ja ostatnio coraz częściej łapię się na tym, że znacznie bardziej niż za czymś niezwykle skomplikowanym, tęsknię za takim prostym, znanym smakiem.
-
2012/05/26 15:58:55
Oj, zeby mnie mial kto takie cudo upiec... :) A poki co nie mam wyboru- lece do Ciebie swietowac! ;)
Buziaki
-
2012/05/26 20:53:50
Zrobiłam dziś bardzo podobne:)
-
2012/05/27 18:10:27
moj ulubiony rabarbarar:) pycha:)
-
2012/05/27 19:03:38
Gdzie nie zerknę, to kusicie rabarbarem....Muszę i ja go kupić i coś pomyśleć, bo jakoś się zaniedbałam z sezonowymi rarytasami : )
-
Gość: , ti0159a380-1435.bb.online.no
2012/05/30 21:51:12
Witam serdecznie!Znalazłam ten przepis nie przypadkowo.Szukałam czegoś pysznego z rabarbarem,a ze miałam tylko 0,5 kg rabarbaru,postanowiłam ten przepis delikatnie unowocześnić.Dodałam 0,5 kg jabłek.Pycha,pycha,pycha.Polecam ten przepis wielbicielom nie tylko rabarbaru,ale wszystkim wielbicielom słodkości.Następnym razem razem spróbuje z samym rabarbarem.Cos czuje,ze to będzie bardzo szybko:)pozdrawiam
-
2013/04/30 23:01:28
Musze przyznać rację CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM rewelacyjnie i banalnie proste w zrobieniu . Mi nigdy ciasta nie wychodziły a to poprostu rewelacja i od dzis polubiłam pieczenie ciast . Polecam to ciasto :)
-
Gość: , host-62-122-239-13.wieszowanet.pl
2014/05/30 10:27:45
Czy moga byc powidla zamiast dzemu ??
-
2014/05/30 18:46:24
Wg mnie mogą być, jeśli tylko spasuje Wam połączenie śliwek i rabarbaru:). Pozdrawiam