https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladki dla Mamy

Wielkimi krokami zbliża sie Dzień Mamy ...ja sama mam już za sobą przecudowne przedstawienie w przedszkolu mojego Synka:). Tu na zdjęciu, pomiędzy dwoma uroczymi Dziewczynkami mój Przedszkolaczek:)

 

                 Olek

Odkąd sama zostałam mamą wiem jakie to trudne, ale jednocześnie dające mnóstwo radości i satysfakcji zadanie .... podarujmy więc swoim Mamom na Ich Święto coś od serca:) ....może własnoręcznie zrobione czekoladki??

Te, które widać a zdjęciu powstały już dość dawno temu, ale w piątek powstaną nowe:) ...bo to naprawdę nie zajmuje wiele czasu:). Należy jednak pamiętać o tym (o czym ja się sama przekonałam) żeby zaopatrzyć się w rękawiczkę do wyciągania czekoladek z foremek, żeby nie zostawić na nich tak uroczych odcisków palców, jakie ja zostawiłam:).

Nasze czekoladki nadziane były karmelem z puszki, a częśc wiśniami z nalewki ....obie wersje były pyszne:). 

 

Aniu z Kucharni i Amber dziękuję:) ...bo to dzięki Wam się odważyłam:). 


 

            Czekoladki

 

CZEKOLADKI

Składniki na ok: 45-50 sztuk:

  • 300 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel o zawartosci kakao 60%) *

Dodatkowo:

  • kilka łyzek masy kajmakowej
  • wiśnie z wiśniówki, lub na co kto ma ochotę

Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miski i stemperować**. Należy uważać, aby miska z czekoladą nie dotykała wody, gdyż czekolada moze nam się rozwarstwić i stwardnieć. 

Czekoladki najlepiej przygotować w silikonowych foremkach do czekoladek lub silikonowych foremkach do lodu. Każde wgłębienie w foremce należy dokładnie wysmarować warstwą czekolady za pomocą pędzelka. Odstawić do zastygnięcia (mozna wstawić na chwilę do lodówki). Kiedy korpusy są już zastygnięte czynność należy powtórzyć (wówczas mamy pewność, że korpus będzie odpowiedniej grubości i nie pęknie nam przy wyciąganiu czekoladek). Ponownie odstawić do zastygnięcia. Kiedy korpusy zastygną wkładamy do nich nadzienie (u mnie po 1/4 łyżeczki masy kajmakowej lub po 1-2 wiśnie z wiśniówki). Następnie na wierzch nadzienia wylać trochę czekolady i wyrównać nożem (tak, aby spód czekoladki był równy i aby całe nadzienie było przykryte). Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie wyciągamy z foremek i przekładamy do pudełka.

 

* gdy podczas produkcji czekoladek czekolada nam zaczyna twardnieć wystaczy postawić ją nad garnkiem z parującą wodą (ja swoją miskę ciągle trzymałam nad ciepłym garnkiem)

 

** proces temperowania czekolady polega na stopieniu jej, podgrzaniu do 45 stopni C, następnie szybkim ochłodzeniu do 25 stopni C (pomocna jest tutaj miska z zimną wodą lub lodem),  po czym znów podgrzewamy czekoladę do 31 stopni C. Temperowanie to proces dzięki, któremu uzyskamy ładną błyszczącą powierzchnię czekolady oraz zapobiegniemy "wykwitom" czekolady - czyli jasnemu nalotowi z masła kakaowego (co wyglada mało estetycznie). (wiadomości wyniesione z praktyk technologicznych w pewnej bardzo słodkiej fabryce)

 

Czekoladki dopisuję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy? Dzień Matki". 

 

                        co mamy dla Mamy

 

Częstujcie się proszę:) 

czwartek, 24 maja 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/24 11:17:23
Gratuluję odwagi :) są piękne i lśnią! ja się boję nadal...a te kształty to odpowiednie foremki tak?
pozdrawiam serdecznie :)
-
2012/05/24 11:17:46
Ale słodziak z tego Twojego Olusia:) Słodszy od tych czekoladek (które są przepiękne).
-
2012/05/24 11:32:03
śliczne czekoladki..;))) jak ze sklepu a na pewno takie swoje bardziej smakują

p.s slicznego masz synka :))) pozdrawiam
-
2012/05/24 11:35:33
Małgosiu tak to są takie silikonowe foremki do czekoladek, ale spokojnie można użyć silikonowych foremek do lodów.
Aniu dziękuję za miłe słowa:) staraliśmy się te 4 lata temu, oj staraliśmy:)
Izaa_a dziękuję:) Oj są naprawdę pyszne:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/24 11:37:18
Czekoladki I Klasa! piękne! Ja nie mam foremek, więc nie zrobię, ale i tak bym się bała, że mi nie wyjdą;) Uściski dla synka, przystojniaczek;)
-
2012/05/24 12:53:18
rewelacyjny pomysł na prezent dla ukochanej Mamy;) jeśli znajdę troszkę czasu, z pewnością pokuszę się o ich zrobienie;)
-
2012/05/24 13:21:31
Cudności, wyglądają jak z pudełeczka, choc jestem pewna, że smakują lepiej. Te z wisienką jak Mon cherrie ;) Brawo!
-
2012/05/24 13:40:35
cudne te czekoladki :)
-
2012/05/24 14:43:16
Prawdziwa mistrzyni z Ciebie, idealne te czekoladki i jestem pewna ze kazdy obdarowany bardzo by sie ucieszyl...buziaczki.
-
2012/05/24 15:23:17
jakie piękne czekoladki!
ps: ale musisz być dumna z synka!:)))
pps: Jolu, musimy coś razem upichcić, napisz na maila , please olciaky@wp.pl
Buziaki serdeczne
-
2012/05/24 17:48:24
Śliczne czekoladki Jolu! Ja sie nie odważyłam jeszcze zrobić, a foremkę mam. Kurcze, kusisz mnie bym wypróbowała. Mówisz,że warto? Uda się? Boję się temperowania czekolady, zwłaszcza,że nie mam czym zmierzyć jej temperatury,hmm... Czy można to robić na wyczucie?Pewnie nie...

Ślicznego masz synka !
Uściski:*
-
2012/05/24 18:09:01
O rany, jak z fabryki:)
-
2012/05/24 19:00:36
Joluś oj tak, trudne i cudne.
A czekoladki wspaniałe. Też wiem coś o paluszkach, po moich pokuskach.
-
2012/05/24 21:18:00
Jolu! Piękne!!! Wspaniały pomysł na takie święto!
Uściskaj Synka:*
-
2012/05/24 22:10:35
Olus uroczo wygląda pomiędzy MOIMI (:-) ) córeczkami
-
2012/05/24 22:50:13
jakie urocze zdjecie! będzie cudna pamiątka na przyszłość :)
a czekoladki bajeczne!
-
2012/05/25 08:37:57
Ja to sie zawsze rozczulam, ze to moje malutkie tak juz uroslo i takie madre, bo spiewa i tanczy :):):) A czekoladki, z odciskami placow, czy nie, nadadza sie na kazda okazje! :)