World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

Od dawna chodziła za mną lasagne ze szpinakiem, nawet w tym celu zasiałam sobie całą grządkę tegoż warzywa:). Szpinak wyrósł pięknie, urwałam wczoraj całą wielką michę i bardzo smakowicie wykorzystałam:). Początkowo lasagne miała być tylko ze szpinakiem, ale biorąc pod uwagę upodobania Męża dołożyłam tam mieso:). Wyszło naprawde pysznie. 

Lasagne jest  bardzo aksamitna w smaku, szpinak dodaje jej charakteru ....i jest bardzo syta:) .... nawet nie wiecie jak się cieszę, że zostało jej jeszcze na dzisiejszy obiad:).

Wykorzystałam przepis Anitki, wprowadzając do niego swoje naprawdę niewielkie zmiany. Dziękuję Kochana, jest naprawdę pysznie:)

 

             Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

 

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I MIĘSEM MIELONYM

Składniki sosu szpinakowego:

  • 450-500 g świeżego szpinaku
  • 3-4 łyzki masła
  • duży kubek śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście zmniejszą swoją objętość (wyglądem będą przypominały ugotowane). Dodać śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia.

Składniki sosu mięsnego:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka wieprzowa)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka peperoncino (u mnie suszona w całości, wyjęłam ją pod koniec duszenia)
  • 500 g pulpy pomidorowej
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać drobno pokrojoną papryczkę (jeśli jest suszona w postaci strąką dodać ją razem z pomidorami) i podsmażyć chwilkę. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Składniki sosu beszamelowego:

  • 3 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz 

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Dodatkowo:

  • płaty lasagne
  • 50 - 100 g żółtego sera

Warstwy lasagne (u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach dolnych ok. 25 x15 cm):

  • cienka warstwa sosu beszamelowego
  • płaty lasagne
  • cienka warstwa sosu beszamelowego
  • 1/2 sosu miesnego
  • płaty lasagne
  • cienka warstwa sosu beszamelowego
  • 1/2 sosu szpinakowego
  • płaty lasagne
  • reszta sosu mięsnego
  • płaty lasagne
  • cienka warstwa sosu beszamelowego
  • reszta sosu szpinakowego
  • płaty lasagne(wszystko docisnąć)
  • sos beszamelowy
  • starty żółty ser.

Zapiekać pod przykryciem 25 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 05 czerwca 2012, jolantaszyndlarewicz
Tagi: szpinak
Komentarze
2012/06/05 09:33:26
To się nazywa porządny obiadek. Żeby tylko mi siły do gotowania wróciły. A pogoda niestety nas nie rozpieszcza;(
-
2012/06/05 09:35:41
Jadałam osobno ze szpinakiem lub mięsem. Razem jeszcze nie, ale podoba mi się:)
-
2012/06/05 10:24:47
Wyglada bardzo smacznie, a ten swojski szpinak to prwdziwa wisienka na torcie, Buziaczki Jolusia!
-
2012/06/05 10:31:33
Ostatnio robiłam taką lasagne na Sylwestra i bardzo lubię tą wersję, może nawet bardziej niż klasyczną.
-
2012/06/05 11:55:29
Pychota, ale mi narobiłaś smaka :-)
-
2012/06/05 12:15:09
Rewelacyjny obiad. Szpinak uwielbiam!!!
-
2012/06/05 12:38:30
Joluś poproszę porcję tej pysznej lazanii na dzisiejszy obiad :)
-
2012/06/05 12:45:00
Kurcze, a ja tak lubie lasagne! tylko za leniwa jestem na takie wyczyny - paczka gotowego makaronu lezy w szafce juz chyba ze trzy miesiace :) Zapraszam sie do Ciebie :)
x x x
-
2012/06/05 13:19:34
No proszę, ale pychota. U mnie zaś mussaka...
-
2012/06/05 15:42:28
Jolus! :) moja mistrzyni! Uwielbiam Twoje propozycje obiadowo - kolacjowe ;D kocham sie w wloskich specjalach, a zwlaszcza lasagne! :)

Buziaki szpinakowe! :*
-
2012/06/05 17:36:46
Muszę ją kiedys przygotować, pysznie wygląda :)
Pozdrowienia Jolu :*
-
2012/06/05 19:46:02
Często robię taką dwusmakową lazanie bo ją uwielbiamy:)
-
2012/06/05 21:53:09
Tak... zjadłabym z miłą chęcią tę część, która została ci na jutrzejszy obiadek!
-
2012/06/05 22:44:25
jestem wielką miłośniczką lasagne, szczególnie właśnie tej ze szpinakiem :)
-
2012/06/06 08:05:24
Wspaniała propozycja obiadowa, uwielbiam takie połączenia! Pozdrawiam
-
2012/06/06 19:55:57
muszę zrobić taką lazanie ;)
-
2012/06/09 07:12:49
O kochana jak się cieszę, ze się a nią skusiłaś:) Pyszna jest, nie?:) Cieszę się, ze również Tobie posmakowała:) Buziaki :)
-
2012/06/10 07:33:52
Uwielbiam lasagne niezależnie od tego czy jest z samym mięsem, czy z samym szpinakiem czy z połączeniem tych składników.... klasyka, której nigdy nie mam dość, to pewnie dlatego, że uwielbiam włoskie jedzonko :)
-
Gość: agatkab102, 51.red-83-63-222.staticip.rima-tde.net
2013/02/05 15:39:57
wlasnie skonsumowalam moja lasagne zrobioná wg tego przepisu! pychota! dziekuje za super przepis!