https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Żytni pełnoziarnisty placek z truskawkami i rabarbarem

Miał być dziś spokojny dzień, a znów skończył się wariacko:) ....ale za to ile radości było:) .... na zakończenie tego miłego dnia chciałam pokazać Wam przepyszny placek, który upiekłyśmy wczoraj wspólnie z Olcikiem:). Ta Kobieta ma dar do wynajdowania fajnych przepisów:). Ciasto nie dość, że jest zdrowe to jeszcze przepyszne ...a nadzienia jest w nim całe mnóstwo:).

Olciku dziękuję Ci za kolejne przemiłe i smaczne spotkanie w naszych kuchniach:).

 

           Pełnoziarnisty placek zytni z rabarbarem i truskawkami

 

ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Źródło: Czarownie

Składniki ciasta:

  • 150g pełnoziarnistej maki żytniej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 80g brązowego cukru (dałam 65g)
  • 150g masła (u mnie margaryna)
  • 1 jajko

Z wszystkich składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na około 1h (lub kilkanaście minut do zamrażalnika - dla niecierpliwych). Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i wylepić nim formę (wyłożoną papierem o wymiarach 25x28). Wylepić również brzegi formy na wysokość ok 1,5-2cm (ja wylepiłam tylko spód). Ciasto gęsto po nakłuwać widelcem i odstawić na kolejną godzinę do lodówki (niekoniecznie, ale dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche). Po tym czasie podpiec ok. 20-25 minut w 160 stopniach C.

Składniki nadzienia owocowego:

  • 500-600g oczyszczonego rabarbaru (należy kupić około 750g)
  • 350g truskawek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 cukier wanilinowy

W czasie kiedy spód się podpieka przygotować pozostałą część placka. Rabarbar pokroić na kawałki około 1,5cm, truskawki odszypułkować i pokroić na dwie lub cztery części (w zależności od wielkości owocu). Do owców wsypać cukry, dodać miodu i delikatnie przemieszać.

 

Składniki kruszonki:

  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g brązowego cukru
  • 2op. cukru wanilinowego
  • 125g zimnego masła (u mnie margaryna)

Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misce i ucierać między palcami do momentu aż połączą się tworząc grudki.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Na gorącym spodzie rozsypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć przygotowane owoce - jeżeli puszczą bardzo dużo soku, to należy go odlać aby nie przemoczył ciasta. Następnie pokryć owoce kruszonką. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach C. Ciasto jest gotowe kiedy kruszonka lekko się przyrumieni. Wystudzone ciasto obsypać cukrem pudrem.

 

Ciasto dołączam oczywiście do rabarbarowej akcji Olcika:).

 

                   Rabarbarowa akcja

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 03 czerwca 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/03 19:12:23
To ja Tobie dziękuję!:*
Przemiło było wczoraj ;)
U mnie jeszcze ciacho zostało, ale niewiele.. przepyszne.
Już zacieram łapki na kolejne pieczenie i gotowanie;)
-
2012/06/03 19:25:52
Joluś cudny ten Wasz placek, oj cudny. No i ta mąka wspaniała.
-
2012/06/03 19:29:25
Faktycznie, brzmi to wszystko wspaniale:)
-
2012/06/03 20:05:41
Bardzo apetyczne ciacho, a do tego zdrowe. Można jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/06/03 20:34:17
Taki placek na łonie natury to prawdziwa natura.
Przepysznie Jolu!
Amber
-
2012/06/03 20:49:43
bardzo lubię takie placki :)
-
2012/06/03 21:34:51
Pieczenie w towarzystwie to juz przyjemnosc sama w sobie, a mozliwosc zajadania sie tak zdrowym i pysznym efektem- to juz bajka. Usciski Joluniu.
-
2012/06/03 22:59:37
Wspaniałe ciasto Jolu! Wygląda cudownie w tej zieleni. Musi być pyszne:).
Podoba mi się Wasze wspólne czarowanie w kuchni:)
Pozdrówki:*
-
2012/06/04 08:16:50
Rzeczywiscie ciasto jest przewspaniale! :)* az mi slinka leci na takie zdrowiutkie, a za razem slodkie ciacho ;*
-
2012/06/04 10:42:55
wspaniałe ciacho!
-
2012/06/04 10:45:23
wygląda smakowicie !
-
Gość: , *.static.espol.com.pl
2012/06/04 13:31:12
Ojej, ależ cudowny placek. Te kolorki, ta mąka, i te dodatki - fantastyczna sprawa. Głodna jestem :(
-
2012/06/04 13:31:55
To poniżej to ja, nie zalogowało mnie, bo na uczelni siedzę :/
-
2012/06/04 17:56:53
Bardzo lubię takie pełnoziarniste ciacha. Świetnie wygląda :)