https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb na liściach chrzanu na WBD 2012

Dziś mój zakwas obchodzi swoje 2 urodziny, co zbiega się z ważnym wydarzeniem dla Wszystkich domowych piekarek i piekarzy - Światowym dniem chleba.

 

                  WBD2012

W taki dzień nie umiałabym odmówić sobie upieczenia chleba. Postawiłam na wielokrotnie sprawdzony przepis - chleb na liściach chrzanu od Danusi. Po raz pierwszy piekłam go w wakacje, od tej pory pojawiał się na naszym stole wielokrotnie, jednak jakoś nie doczekał się zdjęć. W końcu są, a ja chciałam Was zaprosić na przepyszny w smaku, puszysty i szybko znikający chlebuś:). 

 

         Chleb na liściach chrzanu

 

CHLEB NA LIŚCIACH CHRZANU

Składniki zaczynu:

  • 70g zakwasu żytniego, aktywnego
  • 245g mąki pszennej chlebowej
  • 245g wody naturalnie gazowanej

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić w temp. pokojowej, na co najmniej 12 godzin.


Składniki ciasta właściwego:

  • 560g zaczynu
  • 500g mąki pszennej o dużej zawartości białka (u mnie typ 650)
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego (można pominąć)
  • 2 łyżki mleka w proszku, niebieskiego
  • 245g wody
  • sól (ja dodaję łyżkę i troszkę)

Składniki ciasta właściwego połączyć, stopniowo dodając mąkę i wodę z solą. Wyrabiać ręcznie przez ok. 3- 4 minuty. Miskę z ciastem włożyć do reklamówki foliowej i pozostawić na 2,5 - 3 godzin. W mniej więcej godzinnych odstępach złożyć ciasto. Po trzecim złożeniu ciasta uformować je w kulę i włożyć do koszyczka wysypanego mąką do ostatecznego rośnięcia (ja wkładałam do szerokiej keksówki wyłożonej papierem i wysypanej mąką, ponieważ piekłam w garnku rzymskim).Ciasto rosnie dość szybko (u mnie  średnio ok. 1,5 godziny). Nagrzać garnek żeliwny (lub wymoczony w wodzie garnek rzymski) w temp. 250 stopni C. Wyłożyć go liśćmi chrzanu (lub tataraku), przełożyć wyrośniety bochenek. Piec 15 minut z parą (1 szklanka kostek lodu wrzucona na początku pieczenia do piekarnika), następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C i dopiekać jeszcze około 45minut. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)  

wtorek, 16 października 2012, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2012/10/16 10:18:41
Joluś,
ja marzę o chlebie na liściach chrzanowych!
Cudowny.
Mój zakwas liczy sobie już cztery lata.
A ja tym razem na drożdżach upiekłam.
Pięknego dnia!
-
2012/10/16 10:24:01
Jesteś mistrzynią w pieczeniu chlebów. Wspaniale uczciłaś chlebowe święto...
-
2012/10/16 10:51:22
brzmi i wygldada smakowiecie :D
-
2012/10/16 13:53:47
Przepiękny i zapewne smaczny!
-
2012/10/16 14:45:32
Jolu jestes ,,wielka,,piekny ten twoj chlebus:)
-
Gość: bijana, 109.255.119.8*
2012/10/16 15:21:44
Chyle czoła, wypiek naprawde swiateczny. Jolus, nie sposob Ci dorownac...Buziaczki.
-
2012/10/16 16:28:39
Joluś, ten chleb musi mieć piękny zapach no i smakuje na pewno fantastycznie! Wygląda cudnie. Pięknie uczciłaś Dzień Chleba. Uściski:*
-
2012/10/16 17:21:48
Jolu, wyszło tak, jakbyśmy się umówiły z tymi chlebami:) Ja upiekłam Z Twojego bloga chleb a Ty z mojego. Widzisz tu jakieś wytłumaczenie? :)


Tak poza tematem, wróciłam z lasu i mam za swoje, teraz muszę z tymi grzybami coś zrobić, nocna zmiana niewykluczona:)

Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/10/16 18:27:32
Joluś te liście chrzanu to jest to.
-
2012/10/16 19:33:21
Wspaniały chlebek:)
-
2012/10/16 21:16:14
Jak sliczny chlebus :) Zakwasowi zycze 100 lat! :)
-
2012/10/16 22:55:16
ooo na chrzanie jeszcze nie piekłam , błąd bo chleb i wygląda i pewnie smakują jak trzeba
-
2012/10/17 06:44:33
Ty, Kochana jak zwykle wymiatasz! Twoj chleb jak zwykle zapierac dech w piersiach! Jest cudny!

Buzka :*
-
2012/10/19 09:50:00
Joluś chlebek wygląda obłędnie. Ja wciąż jakoś nie mogę się zebrac do zrobienia zakwasu. Chyba się boję, ze mi nie wyjdzie bo nie będę miała czasu na dokarmianie go albo zapomnę o nim. Ale chciałabym piec takie chleby jak Ty :)
-
2012/10/19 10:27:09
Bochenek marzenie! Co ja bym dała za kromeczkę takiego chlebka;)

pozdrawiam cieplutko
-
2012/10/19 23:13:08
O !!! o takim chlebku nie słyszałam. Muszę koniecznie wypróbować :)
-
2012/10/20 19:20:49
oryginalny, nie ma co :) a dziury obłędne - idealne by zatapiało się w nich dobre masło :)
-
2012/10/21 10:10:24
Piękny chlebuś :-) na liściach chrzanu, nie próbowałam...
-
2012/10/21 11:59:32
Rewelacyjny chlebek! bardzo mi się podoba i chętnie poczęstowałabym sie kromeczką:)
-
2012/10/23 09:12:25
Happy brithday to your sourdough! ;-)

Dziekuje za udzial w <a href="kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/>Word Bread Day</a>. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.