https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb na li¶ciach chrzanu na WBD 2012

Dzi¶ mój zakwas obchodzi swoje 2 urodziny, co zbiega się z ważnym wydarzeniem dla Wszystkich domowych piekarek i piekarzy - ¦wiatowym dniem chleba.

 

                  WBD2012

W taki dzień nie umiałabym odmówić sobie upieczenia chleba. Postawiłam na wielokrotnie sprawdzony przepis - chleb na li¶ciach chrzanu od Danusi. Po raz pierwszy piekłam go w wakacje, od tej pory pojawiał się na naszym stole wielokrotnie, jednak jako¶ nie doczekał się zdjęć. W końcu s±, a ja chciałam Was zaprosić na przepyszny w smaku, puszysty i szybko znikaj±cy chlebu¶:). 

 

         Chleb na li¶ciach chrzanu

 

CHLEB NA LI¦CIACH CHRZANU

Składniki zaczynu:

  • 70g zakwasu żytniego, aktywnego
  • 245g m±ki pszennej chlebowej
  • 245g wody naturalnie gazowanej

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić w temp. pokojowej, na co najmniej 12 godzin.


Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 560g zaczynu
  • 500g m±ki pszennej o dużej zawarto¶ci białka (u mnie typ 650)
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego (można pomin±ć)
  • 2 łyżki mleka w proszku, niebieskiego
  • 245g wody
  • sól (ja dodaję łyżkę i troszkę)

Składniki ciasta wła¶ciwego poł±czyć, stopniowo dodaj±c m±kę i wodę z sol±. Wyrabiać ręcznie przez ok. 3- 4 minuty. Miskę z ciastem włożyć do reklamówki foliowej i pozostawić na 2,5 - 3 godzin. W mniej więcej godzinnych odstępach złożyć ciasto. Po trzecim złożeniu ciasta uformować je w kulę i włożyć do koszyczka wysypanego m±k± do ostatecznego ro¶nięcia (ja wkładałam do szerokiej keksówki wyłożonej papierem i wysypanej m±k±, ponieważ piekłam w garnku rzymskim).Ciasto rosnie do¶ć szybko (u mnie  ¶rednio ok. 1,5 godziny). Nagrzać garnek żeliwny (lub wymoczony w wodzie garnek rzymski) w temp. 250 stopni C. Wyłożyć go li¶ćmi chrzanu (lub tataraku), przełożyć wyro¶niety bochenek. Piec 15 minut z par± (1 szklanka kostek lodu wrzucona na pocz±tku pieczenia do piekarnika), następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C i dopiekać jeszcze około 45minut. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)  

wtorek, 16 paĽdziernika 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/16 10:18:41
Jolu¶,
ja marzę o chlebie na li¶ciach chrzanowych!
Cudowny.
Mój zakwas liczy sobie już cztery lata.
A ja tym razem na drożdżach upiekłam.
Pięknego dnia!
-
2012/10/16 10:24:01
Jeste¶ mistrzyni± w pieczeniu chlebów. Wspaniale uczciła¶ chlebowe ¶więto...
-
2012/10/16 10:51:22
brzmi i wygldada smakowiecie :D
-
2012/10/16 13:53:47
Przepiękny i zapewne smaczny!
-
2012/10/16 14:45:32
Jolu jestes ,,wielka,,piekny ten twoj chlebus:)
-
Go¶ć: bijana, 109.255.119.*
2012/10/16 15:21:44
Chyle czoła, wypiek naprawde swiateczny. Jolus, nie sposob Ci dorownac...Buziaczki.
-
2012/10/16 16:28:39
Jolu¶, ten chleb musi mieć piękny zapach no i smakuje na pewno fantastycznie! Wygl±da cudnie. Pięknie uczciła¶ Dzień Chleba. U¶ciski:*
-
2012/10/16 17:21:48
Jolu, wyszło tak, jakby¶my się umówiły z tymi chlebami:) Ja upiekłam Z Twojego bloga chleb a Ty z mojego. Widzisz tu jakie¶ wytłumaczenie? :)


Tak poza tematem, wróciłam z lasu i mam za swoje, teraz muszę z tymi grzybami co¶ zrobić, nocna zmiana niewykluczona:)

Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/10/16 18:27:32
Jolu¶ te li¶cie chrzanu to jest to.
-
2012/10/16 19:33:21
Wspaniały chlebek:)
-
2012/10/16 21:16:14
Jak sliczny chlebus :) Zakwasowi zycze 100 lat! :)
-
2012/10/16 22:55:16
ooo na chrzanie jeszcze nie piekłam , bł±d bo chleb i wygl±da i pewnie smakuj± jak trzeba
-
2012/10/17 06:44:33
Ty, Kochana jak zwykle wymiatasz! Twoj chleb jak zwykle zapierac dech w piersiach! Jest cudny!

Buzka :*
-
2012/10/19 09:50:00
Jolu¶ chlebek wygl±da obłędnie. Ja wci±ż jako¶ nie mogę się zebrac do zrobienia zakwasu. Chyba się boję, ze mi nie wyjdzie bo nie będę miała czasu na dokarmianie go albo zapomnę o nim. Ale chciałabym piec takie chleby jak Ty :)
-
2012/10/19 10:27:09
Bochenek marzenie! Co ja bym dała za kromeczkę takiego chlebka;)

pozdrawiam cieplutko
-
2012/10/19 23:13:08
O !!! o takim chlebku nie słyszałam. Muszę koniecznie wypróbować :)
-
2012/10/20 19:20:49
oryginalny, nie ma co :) a dziury obłędne - idealne by zatapiało się w nich dobre masło :)
-
2012/10/21 10:10:24
Piękny chlebu¶ :-) na li¶ciach chrzanu, nie próbowałam...
-
2012/10/21 11:59:32
Rewelacyjny chlebek! bardzo mi się podoba i chętnie poczęstowałabym sie kromeczk±:)
-
2012/10/23 09:12:25
Happy brithday to your sourdough! ;-)

Dziekuje za udzial w <a href="kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/>Word Bread Day</a>. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
-
Go¶ć: kurpsianka, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/07/29 14:08:42
Piekłam z Pani przepisu ,chleb cudowny
-
2015/07/31 17:24:38
Droga Kurpsianko bardzo się cieszę, że chleb smakował. Piekę go do¶ć często, bo również go lubimy:). Pozdrawiam