https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek dyniowy z orzechami

Śmieję się sama z siebie, że jeśli o wypieki chodzi to u nas ostatnio wszystko z dynią. Po przepysznym chlebku dyniowo - kawowym (klik) przyszedł czas na wykorzytanie resztki (przed zrobieniem kolejnego) puree z dyni. Dobór składników całkiem przypadkowy, po prostu akurat to co leżało niewykorzystane w szafkach lub lodówce:) .... a wyszedł z tego naprawdę smaczny, mało słodki (można oprószyc cukrem z cynamonem), wilgotny wypiek. Nie umiałam sobie odmówić dodatku kawy, bo bardzo mi ona do dyni podpasowała:).

 

Chlebek dodaję do Festiwalu Dyni 2012, organizowanego przez Beę.

 

                    Festiwal dyni

 

CHLEBEK DYNIOWY Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru light muscovado
  • 150 g cukru dark muscovado (można oczywiscie oba cukry zastąpić białym, ale należy wówczas dać go mniej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jaja
  • chlust ekstraktu waniliowego
  • 150 g stopionego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 330 g puree z dyni (klik
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

 

            Chlebek dyniowy z orzechami

 

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce (grudki cukru rozetrzeć palcami). W drugiej misce zmiksować wszystkie mokre składniki (oprócz masła) do połaczenia. Do mokrych składników wsypać suche, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło i ponownie zmiksować do połaczenia. Masę przelać do keksówki (o wymiarach dolnych 30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 70-75 minut (pod koniec pieczenia można wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł i nie wysuszył). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 

Częstujcie się proszę:) 

poniedziałek, 29 października 2012, jolantaszyndlarewicz
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/29 10:12:09
Joluś u mnie też dyniowo, ale przecież to sezon w końcu. Jestem fanką takich ciast. Ba, nawet mam aktualnie w domu, chociaż bez dyni (na prośbę rodzinki)
-
2012/10/29 10:12:39
Widać, że jest super wilgotny, taki jak lubię :) Zdecydowanie poproszę kawałeczek!
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2012/10/29 12:55:44
alez apetycznie u Ciebie, taki chlebek o tej porze roku absolutnie wskazany. Buziaczki.
-
2012/10/29 12:59:34
Żeby zużyć całą dynię, to trzeba wyprodukować wiele ciast. Każde Twoje ciasto zachęca do skosztowania....
-
2012/10/29 13:20:42
slinka leci:D
-
2012/10/29 14:07:20
muszę zrobić, obowiązkowo z ciemnym cukrem :)
-
2012/10/29 15:09:24
Z pieczeniem chleba to ja ostatnio nie wyrabiam więc szczerze Ci Jolu zazdroszczę:)
-
2012/10/29 15:25:06
No szalejesz Kochana w tym sezonie dyniowym :) ale bardzo sie ciesze, bo moge podziwiac Twoje dyniowe wypieki! :) Chlebus cudny, te orzechy muszą tutaj swietnie pasowac!

Buziole ;*
-
2012/10/29 16:23:24
To zadziwiające, jak niedocenione warzywo przedostało sie na piedestał i święci tryumfy! Brawa dla niej i dla Ciebie za chlebek!
-
2012/10/29 20:06:06
Ale bym spróbowala takiego chlebka:)
-
2012/10/29 22:36:08
O mniaamku, Joluś, chlebek wygląda pięknie. Smacznie. :) Lubię wypieki z dynią. Coraz więcej ich tez przygotowuję.:)
Pozdrówki:*
-
2012/10/30 15:52:49
Jolu,chlebek wyglada pieknie,jak pumpernikiel:) ja mam nadzieje ze moje dynie stojace przed domem jeszcze beda nadawaly sie do jedzenia,wiec jeszcze i u mnie beda pysznosci dyniowe:)
-
2012/11/01 13:48:28
orzechy, dynia, kawa, sok z pomarańczy... ile dobrego w tym chlebku!