https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowy chlebek z nutellą i Liebster blog

Dziś chciałam zaprosić Was na ciasto, w którym zakochaliśmy się od pierwszego kęsa - chlebek dyniowy z nutellą. Piekłam go już w zeszłym roku z przepisu Ewelajny, ale wersja Wianuszka z masłem jest jeszcze lepsza:). Chlebek ten jest tak pyszny, że postanowiłam o nim przypomnieć. Jest niesamowicie aromatyczny, wilgotny ...a te kleksy nutelli są niczym niespodzianka:). Polecam, naprawdę warto go upiec ....zwłaszcza, że jest szybki:)... u mnie gościł już wielokrotnie. Najczęściej robię go z 1,5 porcji i piekę w keksówce o długości 30 cm.

 

                 Chlebek dyniowy z nutellą

 

CHLEBEK DYNIOWY Z NUTELLĄ

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (klik)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 140g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek nutelii

W misce wymieszać mąkę, sodę, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Do masła dodać jajka i rozbełtać widelcem. Wsypać cukier i wymieszać widelcem. Następnie dodać puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wodę. Wymieszać po raz ostatni. Składniki z garnuszka wlać do suchych w misce i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożónej papierem. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z nutelli. Piec około 45 minut w 180 stopniach C, do suchego patyczka.

 

Przepis na chlebek dyniowy dodaję do akcji Korzenny Tydzień prowadzonej przez Ptasię. 

 

Częstujcie się proszę:).

 

Jakiś czas temu dostałam od wspaniałych Kobiet: Karoliny, Nastusi, Mysi i Karolci przemiłą nominację Liebster blog. Dziękuję Wam Kochane za to wyróżnienie, jest mi niezmiernie miło:). Pozwolicie jednak, że nie będę ciągła tej zabawy dalej, gdyż cenię i odwiedzam zbyt wiele blogów i nie chciałabym kogoś pominąć:). Na pytania jednak z wielką przyjemnoscią odpowiem:).

 

Pytania od Karoliny

Słodki czy słony? Zdecydowanie słodki:)

Białe czy czerwone? Czerwone:)

Skrzydełko czy nóżka? Ostatio jakoś nie przepadam za drobiem, ale jeśli miałabym wybrać to skrzydełko:)

Pieprz czy wanilia? Bez obu przypraw nie umiem żyć:)

Kawa czy herbata? Herbacinka:)

Gorzka czy mleczna? Ostatnio gorzka:)

Kuchnia północy czy południa? Jeśli o kuchnię chodzi to jakoś nie interesuję się kuchniami poszczególnych regionów świata - gotuję po prostu to co nam zasmakuje:)

O wschodzie czy o zachodzie słońca?  Wschód - ranny ptaszek ze mnie .... choć podziwiać zachód słońca z mężem u boku to coś cudownego:)

Mięsna czy wegetariańska? Ostatnio wegetariańska, ale ogólnie mięsiara ze mnie:)

Lody czy sorbet? Zależnie od pogody:)

Zima czy lato? Każda pora roku:)

 

Pytania od Nastusi

Dlaczego kulinaria, a nie np. sport czy szydełkowanie? Szydełkowanie mi nie wychodzi, za sportem jakoś nie przepadam ...a gotować i piec po prostu kocham:)


Przygotowywanie potraw czy ich spożywanie? Nastusiu zdecydowanie i to i to:)


Co Cię inspiruje (w kuchni)? Smaki moje, mojego Męża i Synka, książki kulinarne ...a niekiedy widok jakiejś potrawy w internecie po prostu:)


Kawa czy herbata? Herbata:)


Słodkie czy pikantne? Słodkie, choć lubię np. czekoladę z chili:)


Kucharzenie w pojedynkę czy z kimś (partnerem, dzieckiem itp.)? Najczęściej w pojedynkę, ale bardzo lubię gotować z synkiem ....


Ścisłe trzymanie się przepisów czy odważna improwizacja? Wszystko zależy od tego na ile obeznany mam temat:) .... chleby zaczynam już piec na oko,a le np. ciasta zawsze piekę wg przepisu:)


Jaka kuchnia (włoska, francuska itp.) jest bliska Twemu sercu? Moja domowa:)


Jesz żeby żyć czy żyjesz żeby jeść? Chyba coś pośrodku:)


Jedzenie domowe czy wyjście do restauracji? Domowe, choc wyjście do restauracji od czasu do czasu jest miłe:)


Smaki lata czy zimy? Chyba lata, bo jest wówczas całe mrowie owoców, które uwielbiam:)

 

 

Pytania od Mysi

Ulubiony owoc? Wszystkie:)

Ulubione warzywo? Pomidor

Ulubione ciasto? Mysiu to pytanie to kara - bo jednego wymienić nie umiem:) ... ale wymienianie zaczęłabym od jabłecznika:)

Kawa czarna czy z mlekiem? Nie lubię kawy, no chyba, że w wypiekach:)

Dla kogo pieczesz i gotujesz? Dla Męża, Synka i siebie ...a piekę też i dla znajomych i rodzinki:)

Ulubiona zupa? Krupnik:)

Czekolada gorzka czy mleczna? Ostatnio gorzka:)

Chleb biały czy ciemny? Chyba bardziej ciemny:)

Masło czy margaryna? Do smarowania kanapek masło, ale do wypieków używam też i margaryny

Kasza czy ryż? Kasza jęczmienna:)

Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc? Zdecydowanie Boże Narodzenie i Jego magia:)

 

Pytania od Karolci

Ranny ptaszek czy nocny marek? Ranny ptaszek, ale potrafię też przetańczyć całą noc:)


Zima czy lato? Kocham wszystkie pory roku:)


Książka czy film? Ksiażka, ale dobrym filmem też nie pogardzę:)


Kot czy pies? Zdecydowanie pies


Pływanie czy narty? Na nartach nie jeździłam, ale pływanie uwielbiam:)


Golonka tak czy nie? Nie przepadam:)


Kuchnia wschodu czy zachodu? Wszeaka, która nam smakuje:)


Pierniki czy pierniczki? Tutaj nie umiem się zdecydować, bo uwielbiam i to i to:)


Dania mięsne czy bezmięsne? Ostatnio bez, ale mięsko ogólnie bardzo lubię:)


Słodycze czy śledzie? Słodycze i śledzie:)


Będziesz bawić się dalej? Nie:) ...bo miałabym problem z nominowaniem:) 

 

środa, 28 listopada 2012, jolantaszyndlarewicz
Tagi: puree z dyni

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: bijana, 109.255.119.*
2012/11/28 11:37:06
pyszny chlebek, Jolus, a ja takowego jeszcze nie probowalam..Fajnie sie czytalo o Tobie.
-
2012/11/28 12:41:09
Swietny pomysl! Moze uda mi sie jeszcze ustrzelic jakas dynie :)
-
2012/11/28 13:07:57
Ten chlebek jest pyszny, potwierdzam:)
Ja też na pewno będę robiła go znowu, bo naprawdę bardzo nam posmakował:)
Pozdrawiam ciepło:*
-
2012/11/28 13:08:36
Jolu gratuluję, cieszę się, że mogłam o Tobie coś więcej poczytać :)). A jednocześnie porywam kawałęk :)
-
2012/11/28 15:26:49
Taki chlebek musi cudownie pachnieć :)
-
2012/11/28 17:15:46
Ten chlebek bardzo mnie już od jakiegoś czasu kusi:)
-
2012/11/28 22:34:19
zbieram się za niego i zebrać nie mogę, a Ty tak nim kusisz :)
-
Gość: Iza, *.internetia.net.pl
2012/11/29 01:04:37
Nominowałam Twój blog , zapraszam piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/
-
2012/11/29 08:16:26
Jolu, chlebek jest cudny. Mam jeszcze jedną dynię.. ale póki co zapominam o dyniowych wypiekach i zaczynam myślami krążyć wokół pierniczków ;) ale po świętach przypomnę sobie o tym chlebku :)
Pozdrawiam :)
-
2012/11/29 08:42:27
Wspaniałe odpowiedzi - dziękuję Joluś :)*
a chlebuś? co mam Ci napisać? Jak każdy wypiek bardzo mi się podoba :) muszę też robić coś dyniowego, bo mi smaka narobiłaś!

Buziaki ;*
-
2012/11/29 15:40:03
Oj gdzie się nie obejrzeć tam ten chlebek. W lodówce dynia, nutelli niby brak,ale to da się nadrobić.
Miło było się o Tobie czegoś dowiedzieć Joluś.
-
2012/12/01 16:15:11
Jolu,
dynia z nutellą muszą doskonale smakować.
Chlebek piękny!
U mnie też dynia w piekarniku.
Uściski!
-
2012/12/01 16:52:50
Jolu! Jaki piękny i jaki kuszący!
Pozdrowienia przesyłam:)
-
2012/12/03 10:57:28
Joluś chlebek wygląda przepysznie :)

PS. Ja tez nie przepadam za golonką ;)
-
2012/12/03 17:34:52
Podoba mi się ten dodatek nutelli :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/03 21:08:53
Ta Nutella w składzie kusi ogromnie :)
-
2012/12/10 21:08:34
Hm, to chyba ten sam, który widziałam u Majany ;)? Dziękuję za udział w akcji Korzennej!