https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb codzienny Lu i życzenia

Dość dawno temu wypatrzyłam u Basi przepis na chleb codzienny Lu (jest to autorski przepis Lu). Nie mogłam napatrzeć się na zdjęcia ...urzekła mnie popękana i cudownie rumiana skórka Basinego chleba ....taka skórka musi być chrupiąca. Przepis poszedł do zakładek "do wypróbowania". Jakiś czas później wypróbowałam go. To był strzał w przysłowiową 10. Chlebuś jest naprawdę fantastyczny - piekłam go już zarówno w keksówce, jak i na kamieniu, piekłam wielokrotnie. Jeśli zależy mi na czasie piekę z drożdżami, jeśli mogę sie pobawić nie dodaję ich.

Chlebek jest naprawdę  świetny, ma mięciutki dziurkowany miąższ, neutralny smak i wspaniale chrupiącą skórkę (kiedy piekę w keksówce skórka jest zdecydowanie grubsza niż w chlebie pieczonym na kamieniu). 

 

                 Chleb codzienny Lu 

Chleb dodaję do akcji Wianuszka "Świateczne prezenty", ponieważ bardzo lubię obdarowywać świeżym, domowym chlebem Rodzinę i Przyjaciół przed Świętami. 

 

CHLEB CODZIENNY LU

Składniki zaczynu:

  • 100 g zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 100 g mąki pszennej (typ 650)
  • 150 g letniej wody

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na 8-12 godz. w ciepłe miejsce.

Składniki ciasta właściwego:

  • cały zaczyn
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
  • 600-650 g mąki pszennej (typ 650) (u mnie najczęściej ok. 625g)

Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2- 2,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na połowę, uformować dwa podłużne bochenki.Można też uformować jeden duży bochen. Włożyć do koszyków (koszyka) i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwa to ok. 1,5 - 2 godzin). Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę lub kamień. Można naciąć. Piec przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje piękny, głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.

 

                 Chleb codzienny Lu

 

Nie wiem czy do Świąt uda mi się coś jeszcze wstawić na bloga, a więc korzystając z okazji chciałabym życzyć Wszystkim zdrowych, wesołych, pełnych miłości i opieki Bożej Dzieciny Świąt .....niech w Waszych sercach panuje radość, a brzuszki będą pełne smakołyków ..... tego życzy nasza Trójeczka:).                       

środa, 19 grudnia 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/19 17:45:50
Oczywiście moja Mistrzyni chlebów musisz mnie kusić świeżym pieczywkiem :)
zjadłabym pajdkę takiego chlebka z zimnym masłem, pycha!

Tobie również życzę wspaniałych świąt ;* Buziaki wielkie!
-
2012/12/19 18:00:54
Jolu, jak zwykle prześliczny chleb!:) pozdrawiam!
-
2012/12/19 18:32:41
Stara dobra weekendowa :) Ach jaka szkoda, że te czasy już nie wrócą. Piękny Ci wyszedł Joluś.

A życzenia myślę, że uda mi się Ci jeszcze jakoś złożyć. Buziaki
-
2012/12/19 19:26:18
Zdrowych i Spokojnych Świąt dla Ciebie Jolu i Twoich bliskich:)
-
2012/12/19 19:42:00
piękny chleb i piękne życzenia! dziękuję! :-))
-
2012/12/19 19:50:02
Jolu, wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok:)
-
2012/12/19 20:08:01
Również życzę Wesołych i pogodnych świąt..
-
2012/12/19 20:09:28
Wesołych Świąt dla Was Wszystkich Jolu!:)
-
2012/12/19 20:44:40
Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze czas, ale już teraz życzę Wam dużo zdrówka i pomyslności, aby w domu Waszym nie zabrakło chleba i miłości!
-
2012/12/19 23:00:19
schrupałabym tej skórki :)

Cudownych Świąt Jolu!
-
2012/12/19 23:52:26
Jolu,
ale chleb!
Pyszniutki,wspaniały!
-
2012/12/20 08:54:34
Śliczny chlebek Joluś.
Piękny bochenek, taki prezent na pewno ucieszy każdego. Wspaniały.

Radosnych, szczęśliwych Świąt Bozego Narodzenia Jolu dla Was WSZYSTKICH ! :)
-
2012/12/21 10:55:38
Znam bardzo dobrze ten chlebek, pieklam go 2 lata temu. Pamietam, ze byl mieciutki i puszysty. Jolu! Dziekujemy serdecznie za Ĺźyczenia Ĺ?wiateczne, Tobie i Twojej rodzince rowniez wszystkiego co najlepsze na te Swieta:*
-
2012/12/22 09:55:48
Piekny bochen! To bedzie wspanialy prezent dla bliskich :)

Pozdrawiam serdecznie i zycze radosnych, pogodnych i prawdziwie rodzinnych Swiat!
-
2012/12/22 20:41:47
Jolu,
dla Ciebie i Rodzinki pięknych i szczęśliwych świąt!
-
2012/12/22 22:34:24
Chleb wygląda na absolutnie pyszny...Wiele bym dała za kromeczkę...
Jolu, świątecznie pozdrawiam:)
-
2012/12/23 21:36:02
Jolu! Pięknych świąt dla Ciebie i bliskich:)
Pozdrowienia!
-
2012/12/23 23:05:33
Jolu dużo dobrego dla Ciebie i Twojej rodzinki. To pierwsze święta w czwórkę i ostatnie w trójkę :)
-
2012/12/24 08:01:01
Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).
-
2012/12/24 11:03:43
Wesołych Świąt Jolu !!!
-
2012/12/25 09:26:57
Jolu, wszystkiego co najlepsze w te Święta.
-
2012/12/25 16:39:51
Wesołych i radosnych Świat Bożego Narodzenia, dużo uśmiech i radości oraz niezapomnianych chwil spędzonych w gronie najbliższych
-
2012/12/25 21:16:58
Wspaniałych, rodzinnych Świąt w atmosferze miłości i spokoju dla Ciebie Jolu i całej Twojej rodziny, pozdrawiam serdeczne.
-
2012/12/28 04:19:32
Oj Jolu ja wiem już po świętach ale moć buziaczków dla Waszej Całej 3 a chlebusie i Twoje wypieki są wspaniałe .Oj nie masz pojęcia jakbym taka skibeczkę chlebka wciągłą Twojego ...cieplutko pozdrawiam :)
-
2012/12/30 15:05:11
Jolciu kochana, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w tym nadchodzącym Nowym Roku! :)
-
2012/12/30 21:57:41
cudowny ten chlebuś!!! Jolu, szcześliwego Nowego Roku :-)
-
2012/12/31 21:13:59
Joluś wielki buziak na ten Nowy, bardzo szczególny dla Was rok.
-
2012/12/31 23:35:40
Szczęśliwego Nowego 2013 Roku
-
2013/01/02 09:50:46
Jolus Twoje chlebki są niesamowite, a te zytnie to juz bajka. Mam nadzieje, ze po swietach i sylwestrowym balowaniu czujesz sie dobrze, z niecieroliwoscią oczekuje na nowe wiadomosci. Usciski dla Was i blizniaczek, duzo zdrowka Wam wszystkim zycze w tym Nowym Roku.
-
2013/01/02 11:14:55
Nie ma to jak chleb domowej roboty :)
-
2013/01/02 19:53:05
ooo wow !! Wygląda tak apetycznie że aż zgłodniałam !! mrrrrr idę coś zjeść :)


Zapraszam na ciastowo :)
-
2013/01/04 14:54:12
Wygląda fantastycznie! Muszę wypróbować ten przepis!
-
2013/01/06 11:31:55
bardzo żałuję, że zabiłam swój zakwas, a na nowy nie mam czasu :(
-
2013/01/16 14:33:26
Piękny ten chlebek:)
-
2013/06/03 10:33:27
Cześc Jolciu :*

Skorzystałam z przepisu, no faktycznie chlebek jest pyszny :)

buziaki Kochana :*