https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pamietam jak 2 lata temu siedziałam wieczorami w fotelu, w tle sączyły się piękne swiąteczne kawałki ....a ja obdzierałam skórki pomarańczowe z białych części:) ..... później kroiłam i zasypywałam cukrem, by po ok. trzech tygodniach cieszyć się przepyszną kandyzowaną skórką. Zrobiłam jej naprawdę wielki słój, a w tym roku znów zaczęłam zapełniać słoiki:) .... warto, bo skórka kandyzowana zrobiona wg przepisu Agnieszki jest rewelacyjna:)... o niebo lepsza, niż te sklepowe wynalazki.  

 

Na zdjęciu słoik, który własnie zaczynam zapełniać:). Jak widać na spodzie cukier już sie rozpuścił, tworząc bardzo aromatyczny syrop:).

 

                Kandyzowana skórka pomarańczowa 

 

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Składniki:

  • skórka obrana z pomarańczy
  • cukier
  • słoik

Pomarańcze wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Nożem dokładnie usunąć jak najwięcej białego albedo, które jest gorzkie. Następnie skórki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Ułożyć niezbyt grubą warstwę pokrojonej skórki w słoiczku i zasypać cukrem dokładnie ugniatając (ja używam do tego pałki do ucierania ciasta). Ponownie wyłożyć warstwę ze skórki i znów przysypać cukrem i tak dopóki starczy skórki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukru, może być nieco grubsza, niż poprzednie. Dokładnie ugnieść warstwy, zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne miejsce.  Można stopniowo dodawać kolejne porcje skórki pamiętając o tym, żeby zawsze na wierzchu była pierzynka z cukru.

Skórka pomarańczowa pod wpływem cukru zmięknie i będzie gotowa do użytku po kilku tygodniach (w zależności od tego, jak ją grubo pokroiliśmy). Cukier dodany do skórki rozpuści się, stworzy gęsty syrop i będzie działał konserwująco.   

 

Częstujcie się proszę:)       

wtorek, 04 grudnia 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/04 10:53:51
Jolu,
pięknie wygląda!
Taką skórkę robiła moja babcia.
Ja przeważnie smażę ją w syropie.
Ale w tym roku będzie właśnie taka,tradycyjna.
Uściski i dobrego dnia!
-
2012/12/04 11:13:34
Taks skórka to prawdziwy rarytas!
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2012/12/04 11:29:29
az sie cieplutko na sercu robi patrząc na takie swiateczne frykasy. Jolus pysznie to wyglada, jesli tylko zdaze to napewno tez przygotuje. Buziaki
-
2012/12/04 11:38:49
Wow, Joluś, ale cudny pomysł! W taki sposób nigdy nie robiłam skórki pomarańczowej. Bardzo mi sie podoba!:)
Pozdrawiam cieplutko:*
-
2012/12/04 12:06:33
Twoja wersja prostsza i przygotowanie zajmuje mniej czasu, tylko że czekać na efekty trzeba czekać znacznie dłużej ;)

Zastanawiam się tylko, jeśli stopniowo dokładamy te skórki, to potem na wierzchu są jeszcze surowe, ana spodzie już gotowe. Co wtedy? Wyciągnąć się ich z dołu słoika nie da, bo wszystko się wymiesza...
-
2012/12/04 12:17:34
Jolu, ja w tym roku korzystam ze skórki kandyzowanej mojej mamy (jak to brzmi! ;-)), ale w przyszłym na pewno zrobię taką swoją domową :)
-
2012/12/04 13:11:51
Muszę i ja zrobić w tym roku. Koniecznie.
-
2012/12/04 14:35:04
Domowa skórka jest pyszna, nie to co ze sklepu:)
-
2012/12/05 14:16:04
super sposob na robienie skorki :)

tez bym musiala zrobic :)

Buziaki ;*
-
2012/12/05 14:19:03
Ojej, Joluś, ale Ty słoisko robisz O.o Ja nastawiam swój dziś :D
Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Zakwas sprawuje się świetnie. Co prawda chlebek mi nie do końca wyszedł, ale to raczej dlatego, że robiłam na mące grahamce, za którą nie przepadamy i po prostu średnio nam smakuje.
-
2012/12/05 20:36:04
Pomysł i sposób wygląda świetnie. Już od dłuższego czasu szukam dobry przepis na skórkę kandyzowaną, jutro biorę się do roboty, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2012/12/06 19:49:46
Uwielbiam keks z taką skórką!
-
2012/12/06 21:54:09
Jolus super pomysl ..kupuje go!!!!!!!ja ostatnio pomarancze pozeram na kilogramy i nawet ostatnio myslalam zeby cos z ta skorka zrobic....juz nie bede wyrzucac skorek!!
-
2012/12/06 22:17:31
oj takiego sposobu nie znałam , muszę je zrobić koniecznie , Jolu ale perełkę wyszukałaś
-
2012/12/10 17:10:37
Do świątecznego sernika będzie idealna :-)
-
2012/12/27 18:19:29
a jak długo można przechowywać skórkę w tym syropie?
-
2012/12/28 09:17:43
Sadlicha moja w wielkim słoju miała już ponad rok i nic się nie działo, ważne żeby była zanurzona w syropie:). Pozdrawiam