https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki - nasze najlepsze

Uwielbiam pierniczki, zarówno piec jak i jeść. W tym roku miałam nie szaleć pierniczkowo, ale w spiżarni jakoś tak magicznie wzrasta ilosć puszek i kartoników wypełnionych tymi maleńkimi przysmakami:). Pierniczki, które chciałam Wam dziś pokazać są starym rodzinnym przepisem ..... i dla mnie są tymi naj, naj.... W swoim życiu piekłam już pierniki z wielu przepisów, do tego jednak wracam co roku .... bo przywołuje smaki dzieciństwa ....bo te pierniczki są po prostu przepyszne:).

Ciasto robi się bardzo szybko, przyjemnie się z nim pracuje ....a pierniczki wychodzą od razu mięciuchne, więc można je upiec nawet i 1-2 dni przed Świętami. Warunkiem jednak jest, aby zbyt cienko nie rozwałkować ciasta i aby ich po prostu nie trzymać za długo w piekarniku ...ale to chyba zasady, które dotyczą każdych pierniczków:).

W smaku są naprawde bardzo, bardzo dobre ....aromatyczne od przyprawy korzennej, nie za słodkie ...mają coś w sobie:). 

Pierniczki mojego dzieciństwa dodaję do akcji Majanki "Festiwal pierniczków" i Wianuszka "Świąteczne prezenty". 

 

            Pierniczki JOli 

 

PIERNICZKI - NASZE NAJLEPSZE

Składniki:

  • 7 szklanek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 5 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła lub margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao 

Sodę rozpuścić w mleku. Jajka roztrzepać widelcem z cukrem. Mąkę  i kakao przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wychodzi dość luźne dlatego też należy miskę przykryc folią spożywczą i włożyć ją na 24 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto robi się elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje.

Po schłodzeniu odrywać (lub wyciągać łyżką) kawałki ciasta, delikatnie przegnieść na stolnicy podsypanej (muśniętej) mąką. Wałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty, przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 7-8 minut w temperaturze 170 stopni C. Spody ciastek mają być złoto - brązowe (najlepiej przełamać jednego pierniczka i wówczas będzie wiadomo jaki ma być spód ). Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce. Pierniczki można oczywiście polukrować, ale ja tam wolę takie naturalne:).

 

Częstujcie się proszę:) ....i pieczcie, bo są naprawdę pyszne:). 

 

czwartek, 13 grudnia 2012, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

  • Pierniki na choinkę II

    W piątek piekliśmy z Olkiem i Lili pierniczki na choinkę. Wykorzystałam w tym celu przepis znaleziony u Żanety ( klik ). Pierniczki są przepyszne, aromatyczne,

  • Pierniczki Janki

    Pierniczki... pierniczki... pierniczki ... uwielbiamy je:). Nie umiemy się oprzeć pokusie ich wypiekania:). Zresztą i dla dzieci zdrowsze są takie domowe słodko

  • Pierniczki

    W naszym domu praktycznie od listopada królują pierniki. Do takiego codziennego podjadania najczęściej pieczemy nasze ulubione ( klik ). To pierniki jeszcze z c

Komentarze
2012/12/13 09:54:31
Jolu, muszą być cudowne. Nie dziwię się, że taka duża porcja:)
-
2012/12/13 14:24:52
Bardzo dobry przepis Jolu!
-
2012/12/13 21:29:09
Pyszne:)
-
2012/12/13 21:50:44
Joluś musi ich wychodzić strasznie dużo. Mąki co niemiara :) Nie dziwię się, że puszek i puszeczek dużo.
-
2012/12/14 08:38:30
Urocze pierniczki Jolu!
Lubię takie rustykalne,bez ozdób.
Najwyżej oprószone pudrem.
Smacznego Kochana!
-
2012/12/14 08:44:25
Oj, tak! Za pierniczki to ja sie dam pociachac :) wyglada pysznie u Ciebie!

Czy ja dobrze zrozumiałam, że przyjeżdzasz w niedzielę wo Wrocławia? ;D
-
2012/12/14 08:53:26
Aniu w moim rodzinnym domu zawsze robiliśmy z 2-3 porcji,a i tak po Świętach nie było po nich śladu:) ....
Patrycjo dziekuję:)
Wiosenko oj pyszne:)
Karolciu z jednej porcji wychodzi coś ok. 100-120 sztuk (ale jak wiadomo wszystko zalezy od wielkosci foremek):)
Aniu dziękuję:) .... ja też takie najbardziej lubię:)
Mysiu tak, tak i dziś jadę do Wrocławia i w niedzielę będę z moimi chłopakami na Jarmarku:)
-
2012/12/14 17:55:19
ja tez uwielbiam piec i jeść tez ,ale piec bardziej
a takie tradycje to ważna rzecz
-
Gość: Ciekawska, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/15 12:43:43
Witam :) Mam pytanie, czy pierniczki nie twardnieją?
-
2012/12/15 13:57:41
Ciekawska mi się nie zdarzyło zeby stwardniały, jednak wiadomo, zę trzeba je przechpwywać w puszkach. Tylko ważne, zeby ich za cienko nie wywałkować i za długo nie trzymać w piekarniku.
-
2012/12/15 18:59:04
przepadam za takimi miękkimi piernikowymi grubaskami :)
-
2012/12/19 06:20:08
Chętnie zaopiekowałabym się zawartością tej miseczki ;))
-
2016/12/17 20:02:10
Jolu, w tym roku my zrobiliśmy z całej porcji. Są rewelacyjne! Połowy już nie ma :)
-
Gość: Anna, *.ec.europa.eu
2017/11/30 12:45:55
Jolu Kochana!
Zapisalam sobie Twoj rodzinny przepis jeszcze w tamtym roku, kiedy mi go wyslalas :-) I wstawilam, ciasto czeka... w pllanie na ten weekend jest :-)
Dam znac :-)
Dziekuje, Kochana!
Caluje,
Anna
-
2017/11/30 13:20:51
Aniu będę czekać na wieści:). Najważniejsze to nie wałkować zbyt cienko i nie trzymać zbyt długo w piekarniku (ja ostatnio piekłam dosłownie po 7 minut w 170 stopniach C).
Pozdrawiam ciepło:)