Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Oszukane gołąbki

Dziś chciałam zaprosić Was na oszukane gołąbki - popisowe danie mojego Taty. Przepis na nie ma z jakiejś gazetki, ale nie pamięta z jakiej .... mi podawał go z pamięci, bo wierzcie mi, że w moim rodzinnym domu każdy je uwielbia, więc średnio jedzą je raz w tygodniu:).

Warto wypróbować ten przepis, bo naprawde niewielkim nakładem pracy mamy pyszny obiad na 2 dni. Gołabki wychodzą miękkie, aromatyczne ...a sosu jest naprawdę sporo:).

 

          Oszukane gołąbki

 

OSZUKANE GOŁĄBKI

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona karkówka)
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej (ja wolę pekińską)
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 9 szklanek bulionu (lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe, jeśli ich używacie w kuchni)
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do odciśnietej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować gołąbki (mają wyglądać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe gołąbki ułożyć w garnku.

Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone gołąbki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podawać gorące.

 

Częstujcie się proszę:) 

piątek, 18 stycznia 2013, jolantaszyndlarewicz
Komentarze
2013/01/18 13:39:33
Uwielbiam takie dania :) za gołąbkami to już nie wspomnę jak szaleje. Jak będzie po sesji, zrobię je na pewno, te oszukane, bo takich jeszcze nie probówałam!

Buziaki ;*
-
2013/01/18 13:50:17
uwielbiam je ;)
-
2013/01/18 14:20:44
Te kotlety kojarzą mi się z pieszą pielgrzymką do Częstochowy bo tam właśnie jadłam je po raz pierwszy:)
-
2013/01/18 14:59:11
i ja chętnie spróbuję:)
-
2013/01/18 15:11:53
Wspaniałe Joluś. Narobiłaś mi chęci. A ja ich jeszcze nie jadłam nigdy.
Musza być pyszne.:)
Uściski:*
-
2013/01/18 15:49:04
Jola, moja mama tez kiedyś coś podobnego zrobiła - pewnie z tej samej gazetki:). Fajna sprawa i na pewno równie pyszny efekt. Serdeczności, pani Podwójna:).
Dbaj o siebie!
-
2013/01/18 16:27:56
Lubię takie oszukane, a jeszcze bardziej moi chłopcy, bo nie wiedzą, że tam jest kapusta :)
-
2013/01/18 19:22:58
w sumie robię tylko takie :) a najlepiej to nawet bez ryżu czy kaszy, a zamiast tego podwójna porcja kapusty
-
2013/01/18 20:35:46
I połowa roboty mniej. Super.
-
2013/01/18 21:30:02
Pyszny obiadek :)
-
2013/01/18 22:43:38
Joluś,
danie wygląda po prostu pysznie!
Pozdrowienia dla Taty.
Dla Ciebie całusy!
-
Gość: bijana, 109.255.119.8*
2013/01/19 10:03:34
Jolus bardzo lubimy te uproszczone gołąbki ale z pekinska kapusta jeszcze nue robilam.Wygladaja wspaniale, buziaczki ogromne.
-
2013/01/19 10:26:49
Jolus uwielbiam te golabki o ktorych piszesz,u mnie maja one nazwe : ,,golabki francuskie,, hiihih ciekawe czemu,alebo ,,leniwe golabki,, robilam tez podobne w sosie pieczarkowym tez dobre ale te w sosie pomidorowym sa duzo smaczniejsze:) Pozdrawiam :)
-
2013/01/24 11:33:27
Jolu, robiłam je wczoraj, będą na dzisiejszy obiadek:)
Pozdrowienia
-
2013/01/26 18:53:26
Całe wieki ich nie robiłam , a ostatnio chodzą za mną gołąbki. Może skuszę się na te oszukane ...? :)
-
Gość: Ewa, 89-75-114-64.dynamic.chello.pl
2013/02/24 22:51:13
Zrobiłam je dzisiaj! Są najlepsze i najszybsze, i najłatwiejsze! Smakują, jak tradycyjne - zawijane - gołąbki, a nawet chyba lepiej, ale są sto razy szybsze w wykonaniu. Dzięki kaszy są bardziej zwarte, niż tradycyjne i wcale się nie rozpadają w gotowaniu (a obawiałam się tego). Dzisiaj zrobiłam z kapustą pekińską, a nastepnym razem zrobię z włoską. Naprawdę, są godne polecenia!
-
2013/02/25 15:20:43
Ewo cieszę się bardzo, że gołąbki smakują:) i że znajdują kolejnych wielbicieli:) pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: ds, cpe-24-211-3-47.wi.res.rr.com
2013/05/14 00:49:02
Witam. Ile Ci wychodzi takich "golabkow" z jednej porcji ? Takich sredniego rozmiaru jak na zdjeciach. Dziekuje za odpowiedz
-
2013/05/14 09:05:43
Przyznam szczerze, że nigdy nie liczyłam, ale ok. 20 pewnie tak:) .... na pewno starczy spokojnie na obiad na 2 dni dla 3 osobowej rodziny:) pozdrawiam
-
Gość: ds, cpe-24-211-3-47.wi.res.rr.com
2013/05/15 03:07:19
Planuje zrobic te golabki na przyjecie i podac jako jedno z cieplych dan. Bede miala ok 25-30 ludzi i sie zastanawiam czy podane skladniki podwoic czy potroic.
-
2013/05/15 07:45:10
Proponuje zrobić na próbę w domu z połowy lub 1/4 porcji, wówczas będzie Pan/i wiedzieć ile mniej więcej wychodzi ...bo prawda jest taka, ze wszystko zależy od wielkości gołąbków, jakie Pani zrobi:). Jeśli miałoby być to jedno z dań to wydaje mi się, ze 2-2,5 porcji powinno wystarczyć. Przy takiej ilości proponowałabym też zrobić sos z 1,5 porcji, powinno wystarczyć ...bo jest go naprawdę dużo z tych 9 szklanek wody lub rosołu. Pozdrawiam
-
Gość: ds, cpe-24-211-3-47.wi.res.rr.com
2013/05/15 21:36:42
Ok, dziekuje bardzo za pomoc :)
-
Gość: MniamMniam, acqv86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 11:43:55
Dzień dobry! Rodzina mojej przyjaciółki zna moją miłość do gołąbków i zawsze kiedy je robią, robią też dodatkową porcję dla mnie-z dowozem do domu:)) U mnie niestety nikt ich nie robi a ja sama nie potrafię, ten przepis może wszystko zmienić! Proszę mi powiedzieć, czy do poszatkowanej kapusty dodaje się surowe mięso, ryż i kaszę czy trzeba je najpierw podsmażyć/podgotować? Nie rozpadną się? I jeszcze: w garnku gołąbki układać warstwami-nie pokleją się? Już widzę miny rodziców i dziadków przyjaciółki kiedy tym razem ja przywiozę im gołąbki!!!
-
2013/05/22 21:01:24
Tak do poszatkowanej kapusty dodaje sie surowe mięso, kaszę i ryż (nie gotowany), następnie formuje się z tego coś a`la mielone i osmaża z obu stron na złoty kolor. Następnie ukłąda w garze, zalewa sosem i dusi ...i spokojnie nie skleją się. Robiłam je już wiele raz i nigdy nie zdarzyło sie zeby coś było nie tak:) pozdrawiam,.
-
Gość: MniamMniam, acqv86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/22 22:48:11
Dziękuję za szybką odpowiedź, w takim razie w przyszłym tygodniu biorę się za oszukane gołąbki, na pewno przyjdę tu napisać co mi z tego wyszło:)
-
Gość: Adka, 109241207214.wroclaw.vectranet.pl
2013/10/20 15:31:45
Może być jakiś zamiennik kaszy manny? Pozdrawiam :)
-
2013/10/20 16:29:43
Adka przyznam szczerze, że nie próbowałam zamieniać kaszy manny na nic innego, tak więc raczej nie doradzę w tej kwestii. Pozdrawiam