https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Duńskie bułeczki Tebirkes

Kilka dni temu dostalam maila od Ani z zapytaniem: "Będziemy w weekend piekły bułki. Może dasz radę dołączyć?". Jakże mogłabym odmówić, gdy ochota na swojskie bułeczki była ogromna, a towarzystwo pieczących Pań tak doborowe:). Aniu, Bożenko, Gosiu i Kasiu dziękuję za wspólne, bardzo smakowite bułeczkowanie:).

W zeszły weekend w 5 kuchniach rozrzuconych po całej Polsce 5 kobiet zakasało rękawy, przesiewało mąkę, robiło zaczyny, wyrabiało ciasto, by później cieszyć się niesamowitym smakiem i zapachem wspaniałych bułeczek. Nasze zniknęły w oka mgnieniu, Chłopakom bardzo smakowały, a i ja z wielką przyjemnością sięgałam po kolejny kawałek. 

Bułeczki są intensywnie maślane, puszyste, mają mięciutki miękkisz i chrupiąca skórkę.

 

              Duńskie bułeczki

 

DUŃSKIE BUŁECZKI TEBIRKES

Źródło przepisu: klik 

Składniki rozczynu:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650)

Rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę, by rozczyn zaczął fermentować. 

 

Składniki ciasta właściwego:

  • cały rozczyn
  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 10 g soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (ja musiałam dosypać ok. 40-50g)
  • 100 g masła do posmarowania ciasta
  • łyżka maku lub ok 100 ml startego sera do posypania (u mnie bez posypki)

Wymieszać składniki z rozczynem, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozsmarować masło na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Odwrócić delikatnie ciasto i lekko rozwałkować. Wyciąć ok. 15 trójkątów (ja zrobiłam 8 dużych bułeczek) i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Posmarować wodą i posypać makiem lub serem. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 250 °C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą (lub wrzucić do niego kilak kostek lodu) i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut (w przypadku większych bułeczek pieczenie wydłużyć do ok. 20-22 minut). Studzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:) 

środa, 06 marca 2013, jolantaszyndlarewicz
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/06 19:04:47
Świetny kształt:)
-
2013/03/06 19:05:44
Jolu,
przecudne!
Wiedziałam,że będą u Ciebie pysznie się prezentować.
Dziękuję za Twoje towarzystwo.
Całusy!
-
2013/03/06 19:08:35
Jakie śliczne te Twoje bułeczki, tak fantazyjnie zawiniete. A podpowiedź co do piekarnika na wagę złota.
Ja piekłam w dużo niższej temperaturze, ale nawet mi się upiekły.
Dziękuje Ci za wspólne pieczenie, za korespondencję i rady. Pozdrawiam.
-
2013/03/06 19:16:29
Joluś bułeczki fantastycznie się upiekły. Dziękuję Ci za wspólnie spędzony czas, za wspólne pieczenie i do następnego :) Już się nie mogę doczekać :) Uściski posyłam :)
-
2013/03/06 19:20:44
Jakie cudeńka smakowite:)
Jak zawsze kusisz Jolu pysznymi bułeczkami. Nie sposób się im oprzeć:0
Pozdrawiam :)
-
2013/03/06 19:21:02
Joluś podziwiam. Maleństwo w domu, a Ty tu takie cudeńka wyczyniasz.
-
2013/03/06 19:48:57
Kobieta, kiedy ma w domu dwoje dzieci potrafi więcej zrobić niż gdy ma jedną pociechę.... Kwestia organizacji, prawda? A jak się miewa mała LILI ?
-
2013/03/06 19:56:29
Joluś ;* po Twoich ślicznych zdjęciach widzę, że bardzo by mi zasmakowały! Uwielbiam Twoje drożdżowe wypieki! :)

Buziole ;*
-
2013/03/06 20:01:33
Bułeczki jak malowane ,a ty jolu jesteś wspaniała ,że dajesz radę jeszcze upiec bułki , wow
-
2013/03/06 21:12:25
Jolu one są śliczne!!!! a jakie fikusne te zawinięcie...jestem pod wrażeniem, pięknie Ci wyszły, no pięknie, czyli że córcia pozwala pic? buziaki dla Was!!!
-
2013/03/06 21:16:21
Jolu,podziwiam:) Jesteś niesamowita po prostu:) a bułeczki -bombowe:)
-
2013/03/07 06:50:03
Piękne te bułeczki Joluś. Ciekawy przepis znalazłyście. :) Wspólne pieczenie jest super. Pozdrowienia :)
-
2013/03/07 17:12:51
Pięknie, gratuluję i podziwiam te fantazyjne formy, w jakie powyrastały Twoje Tebirkes! :) No i szczególne wyrazy uznania a mobilizację w tak trudnych okolicznościach! Serdeczności!
-
2013/03/07 18:59:39
Jolu, bułeczki Twoje są urocze. Maja niezwykły kształt.
Cudne to Wasze pieczenie na odległość. W samotności ale nie samotnie.
Pozdrawiam:)
-
2013/03/08 08:11:04
Wszystkiego naj Kobietko! :)
-
2013/03/08 21:39:41
jaki niebanalny kształt - bardzo mi sę podobają
-
2013/03/10 21:11:59
Joluś cudne te bułeczki :)
Swoją drogą, ja dziś znów szalałam z ciastem drożdżowym :)
-
2013/03/11 12:42:47
Piękne bułeczki! Przede mna jeszcze długa droga zanim takie zrobię :)
-
2013/03/11 20:11:54
Jolu ,ale Ty je super zwinelas.Jesli maja maslany smak to je sobie zapisuje do zrobienia,bo uwielbiam taki maslany smak:)
ps.Skoro ty jadlas to i chyba (tak mi sie wydaje) Lili tez smakowalo:)) Juz niedlugo bedziesz miala dwoch pomocnikow w kuchni. :)
-
2013/03/12 10:20:34
jakie przpiekne!fantastyczne poprostu!!!
-
2013/03/12 13:19:01
wyglądają cudnie a jak muszą smakować... mniam!
-
2013/03/13 05:45:09
Ale wyszperałyście perełkę a nie bułeczki :) Cudnie na mnie zerkają tymi zawijasami :)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/03/14 13:07:35
jakie slicznosci! juz na sam widok sie slinie, z pewnoscia rowniez wypieke. Bardzo mocno sciskam.
-
2013/03/16 17:34:36
Wyglądają rewelacyjnie :-)
-
2013/03/17 10:04:24
prześliczne!!!!! Ależ ja ich zapragnęłam :)