https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z brązowym ryżem na thang zhong, czyli wspólne pieczenie po raz kolejny:)
W zeszły weekend po raz kolejny w kuchniach w całej Polsce (a może i na świecie) zapchniało chlebem ...i to jakim chlebem:)... bardzo puszystym, delikatnym i z niecodziennym dodatkiem, bo z brązowym ryżem. Ryż ten przyjemnie chrupie (jeśli chcecie tego uniknąć po prostu dłuzej gotujcie ryż niż podano na opakowaniu). Sam chleb ma słodkawy posmak i doskonale nadaje się do tostów:) .... moje ulubione to z nutellą i bananem:).
 
                Tosty 
Do wspólnego pieczenia zarosiła nas Amber, prowadząca bloga pełnego pysznych smaków i pięknych słów:). Do naszych wspólnych eksperymentów Ania wybrała chleb na zaczynie thang zhong (źródło przepisu: klik). To był mój pierwszy z nim kontakt i nie ostatni:).
Ciasto na chleb wyrabia się bardzo przyjemnie, chleb pięknie rośnie i jest naprawde bezproblemowy:).
  
             Chleb z brązowym ryżem 
 
CHLEB Z BRĄZOWYM RYŻEM I THANG ZHONG
Składniki:
  • 480g maki chlebowej lub innej silnej (u mnie typ 650)
  • 30 g mleka w proszku
  • 40g cukru
  • 8 g soli
  • 8g drożdży instant
  • 200 g mleka
  • 170 g thang zhong
  • 40 g miękkiego masła
  • 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego
Składniki thang zhong:
  • 30g mąki chlebowej
  • 150g mleka
Thang zhong: Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku.Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie "wiry" a całość zacznie gęstnieć.
Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.
 
Ciasto chlebowe: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście.
Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki. Przykryc i zostawić na 15 minut.
Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C/. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika,wystudzić na kratce.
 
            Chleb z brązowym ryzem i thang zhong 
Pełną listę piekących osób zamieszcze jutro:)
Częstujcie się proszę:) 
sobota, 20 kwietnia 2013, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/20 20:08:54
Joluś :* wspaniale Ci wyszedł! :) jest piekny
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2013/04/20 20:43:37
oj pachniało pięknie,a jakie śliczne chleby powstały ,a z tych wspaniałych chlebów takie grzanki , wow
Jolu dziękuję za wspólne pieczenie
-
2013/04/20 21:35:48
Pięknie Twój wygląda - poczęstuję się chętnie:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)
-
2013/04/20 21:48:32
Smakowicie przypieczone kromki!
Częstuję się z miłą chęcią.
Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2013/04/20 21:49:32
Przypomniałaś mi, że dawno chleba nie piekłam....
-
2013/04/20 21:53:28
Brzmi bardzo zachęcająco :))
-
2013/04/20 21:54:32
Piękny chlebek Ci wyszedł:-), super było razem piec!
-
2013/04/20 21:57:04
cudny chleb i wspaniałe towarzystwo!!! dziekuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli Ci życzę :)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/04/20 22:56:26
spotkalam sie wczesniej z thang zhong ale nie pieklam, zachecilas mnie bardzo. Chlebus wyglada wspaniale. Sciskam Was mocno, buziaczki:)
-
2013/04/20 23:11:46
Jolu,
idealnie puszysty!
Z nutellą i bananem,rozkosznie.
Dziękuję Ci Kochana.
-
2013/04/20 23:28:23
Jolu, z zazdrością spoglądam na Twój piękny chlebek :)
Nie pamiętam, kiedy piekłam chleb -ostatnio ciągle brakuje mi czasu, a tęskni mi się za domowym pieczywem ogromnie ...
-
2013/04/21 07:14:55
Joluś wspaniały chleb upiekłaś. Dziękuję za wspólny magiczny weekend i czekam już na następne spotkanie. Wspaniale piec razem :)
-
2013/04/21 07:50:39
Niezwykle miło było razem piec chleb :)
Pozdrawiam...
-
Gość: monif, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/04/21 10:20:15
Jak pysznie u Ciebie podany ten chleb, w towarzystwie nutelli i bananów...
Miło było wspólnie piec :)
Ciepło pozdrawiam
-
2013/04/21 10:50:07
patrząc na zdjęcia, aż żałuję, że nie zrobiłam z niego tostów.
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2013/04/21 11:21:09
Cudny chlebek Jolu. Niestety mnie ominęło to pieczenie.
-
2013/04/21 19:05:05
cudownie puszysty! do tego rodzaju słodkich dodatków idealny
-
2013/04/21 21:41:28
Idealne grzanki! Musiały być pyszne..
Dziękuję za radość wspólnego pieczenia!
-
2013/04/21 21:51:49
Fantastyczny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2013/04/21 23:04:56
Piękny jest Twój chleb Joluś! Żałuję,że nie udało mi się dołączyć do pichcenia pieczywka, ale sobie chociaż pooglądam Wasze :)
-
2013/04/22 16:21:08
TEN chleb, nutella i banany :)) Czemu ja na to nie wpadłam? :)))
Dziękuję za wspólne piekarzenie! Było wspaniale :)
-
2013/04/23 10:14:02
Cześć Jolciu :*

Qrce kolejne wspólne pieczenia a ja nic nie wiedziałam :( widać nie masz Fb nie istniejesz jak to ktoś powiedział ;)

Chleb jak już pisałam u Polci zapowieda się cudnie jak "wrócę" to mam zamiar go upiec

buziaki łap i przepraszam iż za często nie odwiedzam

Ewelina
-
2013/04/23 14:06:40
Z nutellą i bananem - widzę, że rozpusta na całego :) Pięknie Ci wyszedł, ja ukochałam go sobie z grillowaną gruchą, serem Lazur i z orzechami. Dziękuję ogromnie za ten wspólny zryw!!
-
2013/04/23 21:03:03
I ja dziekuję za wspólnie spędzony czas, mam nadzieję, że nie po raz ostatni. Wszystkim nam się upiekło (-:
-
2013/04/23 22:52:46
Jolu Kochana! Jeszcze nie ochłonęłam z radości naszego pierwszego pieczenia, a tu już drugie się przytrafiło! Wspaniale:)
Pozdrowienia!
-
2013/04/24 00:41:03
Zobaczyłam ten słoik nutelli na zdjęciu i muszę jeszcze raz upiec, bo to świetny pomysł, by to z nią go zjeść :)