https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Słodki chlebek z cynamonem

 

Przez ostatnie kilka dni w domach na całym świecie po raz kolejny cudownie pachniało chlebem - a to wszystko dzięki Ani i Ewelinie:). Chleb to nie byle jaki, bo z dodatkiem orzechów, rodzynek i cynamonu... zajadam się nim bez niczego bo tak jest pyszny .... słodkawy, nafaszerowany samymi dobrociami ....i do tego cudownie pachnie cynamonem. Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka:). Będę wracała do tego przepisu:).

 

               Słodki chleb z cynamonem

 

SŁODKI CHLEB Z CYNAMONEM

Źródło przepisu: klik, klik

Składniki bigi:
  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą. Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).

Składniki ciasta z rodzynkami:
  • 170 g mąki pszennej razowej (u mnie pszenna typ 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • filiżanka rodzynek
Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
 
Składniki ciasta właściwego:
  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej razowej (u mnie pszenna typ 650)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
Cukier cynamonowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza (u mnie trwało to prawie 4 godziny, ale chyba drożdże instant średnio mnie lubią:)).Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy (u mnie kesówka o długości 30 cm),skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut (u mnie ponownie ok. 3-4 godzin).Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.Sprawdzić czy jest upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
  
            Słodki chleb z cynamonem 
Częstujcie się proszę:)
 
...a pyszny chleb piekły:

 

czwartek, 13 czerwca 2013, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/13 20:34:52
Piekny chlebek! Jak sie tak patrze na te wszystkie chleby, to mam od razu ochote piec kolejny :))

Pozdrowienia.
-
2013/06/13 20:50:33
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2013/06/13 20:54:46
Cudny:)
-
2013/06/13 20:59:37
To było wielkie przedsięwzięcie! A chlebek cudnie wygląda i z pewnością obłędnie pachnie...
-
2013/06/13 21:00:42
Jolu,
śliczny po prostu!
Ale ja jeszcze nie widziałam u ciebie kiepskiego chleba.
Ty tak masz.
Dziękuję Ci Kochana za wspólny,niezwykły czas.

Całusy dla Lili za to,że pozwoliła Ci na ten wypiek.
-
2013/06/13 21:06:21
to tak jak i ja-na pewno wrócę nie raz do tego chlebka:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2013/06/13 21:19:49
Chlebek wspaniały, pięknie wyrósł,
też uwielbiam pieczywo z zimnym mlekiem.
Dzieki za wspólnie spędzony czas. Pozdrawiam
-
2013/06/13 21:40:05
Jolu , dwójka małych dzieci w tym jedno ząbkujące i taki chleb , jak mercedes
Dzielna jesteś i zdolna i to jak
-
2013/06/13 21:59:40
Nie wiem jak to się dzieje, że ja o niczym nie wiem. Cudny chleb Joluś.
-
2013/06/13 22:11:12
Cudowny bochenek, dziękuję za wspólnie spędzony czas!
-
2013/06/14 00:23:16
Z zimnym mlekiem to było właśnie to! A na chleb napatrzeć się nie mogę :-)
-
2013/06/14 07:55:48
Jolu, piękny wyszedł. Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
-
2013/06/14 09:51:07
Ten cynamonowy aromat i smak chleba kusi niesamowicie :
Dziękuje Ci za czas spędzony wspólnie przy chleba pieczeniu ...
Pozdrawiam :)
-
2013/06/14 10:06:19
Oj pachniało i to jak!
Cudny jest Twój bochen:)
Dziękuję za te niezwykłe chwile:)
-
2013/06/14 11:07:48
Pięknie się upiekł :) Oby więcej takich wspólnych wypieków. Słonecznie pozdrawiam :)
-
2013/06/14 14:54:27
Kochana :) prawda - chlebek jest wspaniały! :)
pięknie Ci wyrósł :)

Dziękuję za wspólne pieczenie :)
buźka!
-
2013/06/14 16:12:01
cudny chlebek Ci się upiekł :) link już poprawiłam :) pozdrawiam cieplutko.
-
2013/06/14 16:44:50
Joluś, pięknie ten chlebek Ci się upiekł. Dziękuję za wspólny wypiek, jak zawsze było fantastycznie. Pozdrawiam i posyłam uściski :)
-
2013/06/14 21:08:53
Pięknie wyrośnięty i zakręcony. Uśmiecham się do siebie, widząc te Wasze wypieki... są takie pozytywne!!
-
2013/06/15 11:25:00
Jolu, mimo że najadłam, a może raczej przejadłam moim, to gdybym mogła z wielką przyjemnością skubnęłabym i Twojego

miło było razem piec :)
-
2013/06/16 18:39:06
Jolu, piękny chlebek, smakowity, bardzo.
Ściskam cieplutko:*