https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kruche z czerownymi porzeczkami i kokosową bezą

W oryginale (klik - dziękuję Kasiu) to ciasto było z malinami. Ja jednak ich nie miałami zastąpiłam czerwonymi porzeczkami... to był strzał w 10. W sezonie spróbowałam z malinami - jednak nam porzeczkowa wersja smakowała bardziej.

To ciasto było u nas hitem letnich miesięcy. Jest szybkie do przyrządzenia, cudownie kruche ...a smak porzeczek doskonale łamie słodycz kokosowej bezy .... przekonałam się, ze kokos i czerwone porzeczki to kolejne doskonałe połączenie:). Już się nie mogę doczekać kolejnego porzeczkowego sezonu, a Wam naprawdę polecam:).

 

            Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą

 

KRUCHE CIASTO Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I KOKOSOWĄ BEZĄ

Składniki ciasta kruchego:

  • 450g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki bezy kokosowej:

  • 4 białka
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Ponadto:

  • ok. 300 -  400 g czerwonych porzeczek
  • 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło ubić z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę, ok 3–4 minut. Dodać żółtka, wanilię i śmietanę, ubić do wymieszania składników. Następnie dodać mąkę i wymieszać szpatułką, delikatnie. Gdy składniki zaczną się łączyć przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść jednolite ciasto (będzie dość luźne). Zawinąć w folię i schłodzić przez60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i przełożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.  Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Schłodzić.

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy są ubite dodawać stopniowo cukier puder, miksować przez chwilę. Gdy masa jest wymieszana i lśniąca, dodać wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dosypać wiórki i wymieszać szpatułką lub łyżką.

Opłukane i obsuszone czerwone porzeczki oprószyć mąką ziemniaczaną i delikatnie przemieszać, tak żeby każda kulka pokryta była skrobią. Przełożyć porzeczki na podpieczony blat, równo rozłożyć. Na porzeczki wyłożyć bezę. Wyrównać i piec ok. 20 minut w 175ºC i jeszcze ok. 30 minut w 150ºC. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 11 października 2013, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/11 08:26:17
Super ciacho! Lubię połączenie czerwonej porzeczki i kokosu, nawet robiłam kiedyś taką konfiturkę. A ciasto takie wspomnienie lata, zjadłabym:)
Miłego dnia Joluś:*
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/10/11 09:08:35
chetnie podkradłabym kawałeczek, bardzo kusząco wyglada a porzeczek nie jadłam juz od lat...pycha! buziaczki:)
-
2013/10/11 10:55:09
Marzy mi się kruche ciasto z owocami i bezą!
-
2013/10/11 11:59:44
Wygląda jak pocztówka z wakacji. Zatęskniłam za słoneczkiem. A porzeczki w takich ciastach sprawdzają się rewelacyjnie.
Pozdrawiam jesiennie, ale i tak cieplutko :D
-
2013/10/11 12:44:44
Kokos i porzeczka to idealne połączenie. Szkoda, że na porzeczki trzeba teraz tyle czekać.
-
2013/10/11 17:32:06
Porzeczka i beza,mniammmm!
Pyszności Jolu.
-
2013/10/11 19:17:54
Jolus ;*
uwielbiam takie ciasta :)
szkoda, ze juz nie mam zamrozonych owocow porzeczki, bo bym chetnie zrobila takie ciacho, zapisuje przepis na nastepny rok! ;)
-
2013/10/11 21:33:23
Ech, ja w tym roku porzeczek nawet nie powąchałam... Cudne to ciasto :)
-
2013/10/12 10:43:36
Wspaniałe zestawienie, porzeczka z bezą, porywam kawałek zamkniętymi oczami, pozdrawiam cieplutko :-).