https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Amber:)

Kolejny miesiąc, kolejne wspólne pieczenie z Amber (klik) i innymi piekarniczymi Zapaleńcami:). Dziś na tapecie chleb radzieckiego żołnierza. Przepis ten wynalazł dla nas Gucio (klik), On również jako pierwszy zaadoptował i upiekł ten chleb u nas w Polsce. Chleb ten jest mi dobrze znany, piekę go bardzo często. To taki prawdziwy, ciężki chleb .... taki, którego wystarczą 2 kromeczki i człowiek czuje się syty ... u mnie z samej mąki żytniej razowej, ale zapewne powstaną i chlebki lżejsze ... i ja się skłaniam ku zrobieniu takiego i zapewne w końcu powstanie i w mojej kuchni lżejsza forma Żołnierza:).

Ja osobiście piekę ten chleb na zakwasie, teraz upiekłam na cieście zakwaszonym .. nie widzę jednak różnicy ani w smaku, ani w czasie wyrastania ... a więc jeśli kogoś przeraża ciasto zakwaszone wówczas może upiec na dokarmionym zakwasie.

 

Przepraszam za moje opóźnienie w publikacji, ale coś mi dziś Córcia długo zasnąć nie mogła:). Pełną listę piekących wstawię w wolnej chwili, kiedy tylko znajdzie się u Amber:).

 

      Chleb radzieckiego żołnierza

 

CHLEB RADZIECKIEGO ŻOŁNIERZA

Składniki:

  • 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej * (lub taka sama ilość zakwasu aktywnego)
  • 450g mąki żytniej razowe
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać ciasto zakwaszone / zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja mieszam trzepaczką – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką. Do mieszaniny dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami, sezamem, otrębami itp. Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min. Piekarnik nagrzać do 260 stopni C. Piec 10-15 min w 260 stopniach C, a następnie dopiekamy 40 – 45 min. w 200 stopniach C. Chleb najlepiej kroić następnego dnia.

 

* Ciasto zakwaszone:

1.etap: 
2 łyżki zakwasu + 100g mąki żytniej razowej + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin.

Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godzin.

2.etap:
mieszanina jw. + 100g mąki żytniej razowej + 90g wody, temperatura 26 – 27°C, 8-12 godzin.

Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy nową porcje mąki i wody.

3.etap: 
ciasto jw. + 80g mąki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny.

Do mieszaniny dodajemy nowa porcję mąki i wody. Po 3-4 godzinach mamy gotowe ciasto zakwaszone.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 11 stycznia 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/11 20:45:45
Pysznie wygląda ten chlebek Joluś . :)
-
2014/01/11 20:46:13
Joluś zakochałam się w tym chlebku. Cudny u Ciebie
-
2014/01/11 20:48:17
Jolu , piękny ,a wiesz ja ciebie podziwiam ,że takie chleby pieczesz z dwójką małych dziec,i zuch z ciebie
-
2014/01/11 21:12:57
Wspaniały bochen:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
-
2014/01/11 21:22:25
Jolu pięknie upieczony ten chleb u Ciebie.
Dziękuję Jolu za kolejne przemiłe spotkanie :)
-
2014/01/11 21:55:07
Jolu, chlebus wyszedl ci przedni. U mnie tez byly zawirowania z publikacja, ale w koncu sie udalo. Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)
-
2014/01/11 22:07:44
Doskonale upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/01/11 22:47:47
Ślicznie Ci wyszedł :)
Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
-
2014/01/12 09:49:53
Już sama nazwa zachęca )
-
2014/01/12 13:00:12
Piękny bochenek:-) Dzięki za ten wspólny czas:-)
-
2014/01/12 14:34:19
Pięknie wyrósł! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2014/01/12 14:47:25
Jolu,samkowity widok!
Dziękuję,że dołączyłaś.
-
2014/01/12 16:03:38
Wspaniały chlebek Joluś ;*!
Dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni i super zabawę.
Pozdrawiam chlebowo ; )
-
2014/01/12 16:24:24
Dziekuję za wspólne pieczenie.
Piekny bochen.
-
2014/01/12 21:23:33
Jestem zachwycona tym przepisem, nie jest dla mnie wcale za ciężki. Jednak również upiekę mieszany, z przewagą mąki żytniej.
Ładnie Ci się udał.
Pozdrawiam.
-
2014/01/12 21:43:17
Pięknie Ci chleb wyrósł.
Dziękuję za kolejne chlebowe spotkanie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
2014/01/13 21:18:56
Z miłą chęcią sie poczęstuję:)
Dziękuje za wspólne chwile przy piecu:)
-
2014/01/13 21:48:50
Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
-
2014/01/14 08:34:13
Pyszny, domowy..
no i ta nazwa :) hehe
-
2014/01/14 09:55:44
Bardzo udany ten Twój wypiek!!!
-
2014/01/14 12:16:45
Skoro mówisz, że nie ma różnicy,
to i ja spróbuję na samym zakwasie upiec:)
Dziękuję za kolejny raz!
-
Gość: Gucio, *.ronus.pl
2014/01/14 21:14:36
Bochenek ładnie wyrośnięty o miękiszu typowego razowca :-) Jolu wspaniale udany i dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2014/01/15 08:26:36
Wygląda super. Wspaniała jest różnorodność wszystkich naszych bochenków:)
-
2014/01/16 21:35:02
Jolu, trochę Wam zazdroszczę tego wspólnego pieczenia..., ale ja tak rzadko jem chleb...., że nawet się nie mobilizuję...., chociaż jak sobie pomyślę o jego zapachu, to mnie skręca... z tęsknoty


Ależ mi napisałaś pięknie pod postem z herbatą... Dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2014/01/17 14:12:04
Pięknie ci się upiekł, pozdrawiam i do następnego wspólnego chlebowego zagniatania!
-
2014/01/18 15:31:29
I mnie było bardzo miło spędzic czas przy wypieku chleba :-)
-
2014/01/19 22:18:18
Wow, wygląda przepysznie, pozdrawiam serdecznie :).
-
2014/01/26 23:05:03
piękny bochenek :) widać rękę fachowca :D pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!