https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek turecki

Zapewne sporo z Was zna bułki / chleb turecki z czasów szkolnych. Pamiętam, że był to swojego rodzaju rarytas .... rozkoszowaliśmy się nim zawsze na zakończenie tygodnia:). Przepis na chleb turecki od dawna leżał w zakładce "do wypróbowania" .... w końcu się doczekał:). Warto było go upiec, bo smakuje rewelacyjnie ... przypomniały mi się czasy kiedy to siadaliśmy na ławce koło kluczborskiego stawu i zajadaliśmy pyszne tureckie buły.Chleb jest miękki, puszysty, nafaszerowany słodkimi rodzynkami, lekko wytrawny od melasy i odpowiednio słony:).

Ostatnio piekłam go w takich ilościach, ze szybko skończyło mi się 2kg opakowanie melasy .... dlatego też mam już na oku przepis na chleb turecki na karmelu:).

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki (klik).

Jak widac na zdjęciu jeszcze świąteczne klimaty:) - w tle nasza choinka z ręcznie malowaną przez Olka gipsową figurką i Lilkową ukochaną wańką - wstańką:).

 

                    Chlebek turecki

 

CHLEBEK TURECKI

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży świeżych
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła (40 - 50 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynków

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Do rondelka wlać mleko i melasę oraz włożyć masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia melasy i masła. Ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto (można mikserem). Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Ogólnie ciasto ma być miękkie i może być delikatnie lepiące się do rąk (ale delikatnie). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 40-60 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie z ciasta uformować chlebek, włożyć go do keksówki wysmarowanej olejem (u mnie o wymiarach 30x11cm) i odłożyć do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (często pomijam).  Piec ok. 40 minut w 190 stopniach C (jeśli uformujemy np. 2 mniejsze chlebki wówczas należy je piec ok. 30 minut)

Z ciasta można również uformować bułki (ok. 12 sztuk). nalezy je wówczas piec ok. 20 minut w 190 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 24 lutego 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/24 09:29:19
Fajnie powspominać. A chlebek wygląda mega apetycznie!
-
2014/02/24 15:14:55
Pięknie wygląda środek tego chlebka Joluś. A wiesz,że ja go nie znam z czasów szkolnych?
-
2014/02/24 16:09:14
U mnie też odfajkowany do zrobienia. Tylko pytanie kiedy?
-
2014/02/24 19:42:53
Piękny!
Pamiętam z ,tamtych czasów',że uwielbiałam go lekko czerstwy z masłem.
I też mam Jolu ochotę go upiec.
Pozdrowienia!
-
2014/02/24 20:03:11
Uwielbiam ten chlebek! :)
-
2014/02/24 22:42:00
Wygląda przepysznie!