https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Rogale maślane z makiem, czyli Wypiekanie na śniadanie

Dziś mieliśmy proste, ale jakże pyszne śniadanie - jeszcze cieple rogale, masło, dżem i mleko .... życzyłabym sobie częściej takich śniadań:). Rogale są cudowne - bardzo puszyste i mięciutkie, lekko słodkie ... no i z makiem ... taki smak pamiętam z dzieciństwa:).

Miałam małe problemy z ciastem, bo po dodaniu 100 ml mleka za nic nie chciało mi się zagnieść ciasto, raczej wyglądało ono jak kruszonka:)... dopiero po dodaniu kolejnych 100 ml zagniotłam mięciutkie, elastyczne ciasto ... no dobra robot zagniótł:) ...

Miałam też dziś problem z czytaniem ze zrozumieniem i zamiast 16 rogali zrobiłam 8:) .... ale akurat na smak wpływu to nie miało:).

 

           Rogale maslane z makiem

 

Rogale piekłam w ramach cyklu "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię (klik). Przepis na rogale pochodzi z tego bloga (klik). Zdecydowanie będę je powtarzać:).

 

ROGALE MAŚLANE Z MAKIEM

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30g drożdży świeżych
  • 100ml mleka (u mnie 200 ml)
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mak

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 płaskimi łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Każdy placek podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

            Rogale maslane z makiem



Częstujcie się proszę:)

sobota, 22 lutego 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/22 16:13:59
Jolu rogale sa piekne i pyszne, juz to wszystkie sprawdziłysmy, dizekuje że do nas dołączyłaś. Do nastepnego.
-
2014/02/22 16:48:18
Wspaniałe:)
-
2014/02/22 17:25:56
bardzo się cieszę że w końcu:) pięknie wyszły
-
Gość: Alina W, *.leon.com.pl
2014/02/22 18:49:36
Piękne rogaliki, dzięki za wspólne pieczenie.
-
2014/02/22 19:22:00
Piekne!!! Nie dziwie sie, ze trzeba bylo dodac wiecej mleka - 100 ml na 500 g maki to faktycznie niewiele...
Czestuje sie wirtualnie Jolu :)

Pozdrawiam i milego weekendu zycze! :*
-
2014/02/22 19:41:17
i dzięki problemom ze zrozumieniem miałaś piękne, duże rogale ! :)
-
2014/02/22 19:48:11
Już nie mogę się doczekać następnego pieczenia . Rogale wyszły ci super.
-
2014/02/22 19:49:25
domowo, świeżo, pysznie - dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: Monika Kwiatkowska, *.customers.d1-online.com
2014/02/22 20:44:36
Rogaliki wyglądają wyśmienicie...i witamy w klubie :)
-
2014/02/22 21:24:15
Piękne :) nam również bardzo posmakowały, pachną tak jak rogale które jadłam jako dziecko! Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/02/22 21:55:52
Piękne rogale ! Chętnie porwałabym takiego (albo nawet dwa) na śniadanie, kolację albo w każdej innej porze :)
-
2014/02/22 22:17:07
Cudowne są. Zazdroszczę takiego śniadania.
-
2014/02/23 00:19:06
Ja z checią sie poczęstuje , bo moje już zjedzone..dzieki za wspolne pieczenie.
-
2014/02/23 08:02:40
wzorcowe są :)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/23 12:08:43
Jolu, pyszne rogaliki, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
-
Gość: pinupcookinglooking, *.eaw.com.pl
2014/02/23 12:58:31
Cudne i te zdjęcia piekne :) pozdrawiam
-
2014/02/23 15:05:39
Jolu!! rogale sa tak piekne ze mam ochote wygryźć dzure w monitorze:)
-
2014/02/23 20:10:03
Ja rozpuściłam miód z mlekiem. Zagniotło się bez problemu. ;) Pulchniutkie wyszły ;)
-
Gość: Jurek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/28 13:56:11
Pysznie wygladaja. Slyszalem ze Parlament Europejski chce podniesc cene mleka i masla z powodu mniejsze produkcyjnosci krow