https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka kawowa

Dziś chciałam zaprosić Was na babkę, którą ostatnio piekę zamiennie z babką czekoladową (klik). Obie są przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Babka kawowa nie jest za słodka, smak i aromat kawy jest wyczuwalny. Babka jest wilgotna i długo świeża (sprawdzone). Polecam, bo naprawdę trudno się od niej oderwać:).

Przy jej przygotowywaniu należy tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Przepis znalazłam u Evenki (klik).

 

               Babka kawowa

 

BABKA KAWOWA

Składniki:

  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (proszek)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Kawę wymieszać z wodą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać razem. Masło zmiksować z cukrem, dodając stopniowo jajka. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać 1 łyżkę kawy, przesianą mąkę z dodatkami, mleko, śmietanę, ekstrakt i wszystko razem zmiksować do połączenia się składników. Następnie odłożyć do osobnej miski ok. 1 i 1/4 szkl. ciasta i wymieszać z pozostałą kawą. Resztę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (u mnie forma z kominkiem o pojemności 3 l). Na wierzch wyłożyć łyżką ciasto kawowe i lekko przemieszać (np. trzonkiem drewnianej łyżki) wbijając w ciasto do dna.
Piec w temp. 180 stopniach C przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zostawić w formie na 15 minut, po czym wyjąć do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 08 marca 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: kawa masło
Komentarze
2014/03/08 09:53:03
świetna babka zapisuję przepis:)
-
2014/03/08 09:54:09
Uwielbiam kawowe wypieki:)
-
2014/03/08 18:48:00
Niedługo pomyślę o babkowniu. Fajnie wstrzeliłaś się z tym przepisem na Dzień Kobiet :)
-
2014/03/08 20:10:01
Piękna babka! Kawowa jest super. :)
-
Gość: Nue, 89-79-96-182.dynamic.chello.pl
2014/05/16 15:18:47
Zrobiłam z połowy składników w keksówce i wymieszałam cukier biały pół na pół z trzcinowym, bo mi zabrakło... Babka wyrosła pięknie i teraz stygnie w piekarniku :) Mam nadzieję, że smakuje tak dobrze, jak wygląda.
-
2014/05/16 16:55:40
Nue mam nadzieję, że smak będzie Wam odpowiadał ... bo jak dla nas to jedna z najlepszych babek:) pozdrawiam